© depositphotos

Visste du at vinduer ikke beskytter mot UV-stråler?

Veldig mange drømmer om en bolig med store vindusflater for å slippe inn rikelig med sollys og føle at naturen kommer inn i hjemmet. Det kan føles spesielt godt å sitte inne i godstolen med en deilig kopp kaffe og varme seg fra solen gjennom vinduet.

Men det mange lurer på er kanskje om man kan få litt ekstra brunfarge fra solen når den kommer inn gjennom vinduet? Og vil det være nødvendig å bruke solkrem når man blir utsatt for sollys gjennom glass?

Hvordan påvirker UVA- og UVB-stråler huden?

Før vi ser på hvordan sollyset påvirker huden gjennom glass, er det verdt å se på hvordan huden først og fremst blir påvirket av UVA- og UVB-stråler. Hvorfor er det såpass viktig å bruke solkrem med rikelig med solfaktor eller eventuelt annen solbeskyttelse når man utsettes for disse skadelige strålene?

Solen sender naturlig ut ultrafiolett stråling som består av UVA- og UVB-stråler. Disse har ulike bølgelengder og påvirker huden vår på to forskjellige måter, selv om de begge kan føre til store skader. Dette kan være skader som kreft, aldringstegn og skader på øynene. Skadene fra ultrafiolette stråler skjer ikke over natten, men bygger seg opp over tid, og kan være irreversible.

UVA-stråler er ikke like intense som UVB-stråler. Den har lengre bølgelengder og kan penetrere gjennom glass og tynne skylag. Det vil si at den er tilstedeværende så og si overalt. UVB-stråler har derimot kortere bølgelengder enn UVA. Det er denne typen stråling fra solen som fører til at man oppnår en mørkere hudfarge, samt solbrenthet, som gjør det ekstra viktig å bruke riktig solpleie for ansikt og for kropp. UVB-stråler har ikke like høy grad av intensitet hele tiden og vil være ekstra sterk på høye høyder.

Trenger man solkrem bak et vindu?

Som det kommer fram over, er svaret enkelt sagt ja. Vanlige glass vil filtrere ut det meste av UVB-strålene, men så mye som 50% og 63% av UVA-strålene kan passere gjennom glasset. Hvor mye som trenger gjennom vinduet, vil avhenge av glassets tykkelse og sammensetning. Dette kan være verdt å tenke over dersom man vurderer å bytte ut vinduene.

Laminerte glass blir for eksempel brukt på fasader som vender mot sør for å beskytte interiøret og møbler. Det samme gjelder for frontrutene på bilder. Her bruker man laminerte glass for å forhindre at glasset knuser dersom man skulle havne i en ulykke. Dette blokkerer de aller fleste UVA- og UVB-strålene.
Basert på disse opplysningene kan man si at det er mulig å oppnå en mørkere hudfarge ved å utsette huden for sollys gjennom et vindu. Dette vil derimot ta ekstremt lang tid, og vil være ineffektivt dersom målet er å oppnå en fin og gyllen glød.

Det som derimot er viktig å tenke på for å beskytte seg selv mot de skadelige strålene fra solen er at man bør bruke solkrem året rundt uavhengig av om man oppholder seg inne eller ute. UVA-strålene finner sin vei både gjennom lette skylag og vinduer.