8 små og store triks til lydisolering av hjemmet ditt

Lei av støy fra veien utenfor eller naboen som tramper? Noen ganger skal det lite til for å legge en demper på lyden - og noen av dem pynter faktisk opp også.

Lydisolering den nemme vej
© iStock

Lydisolering på den enkle måten

Kontrollert støy kan være en morsom ting når den kan reguleres ved å skru opp og ned en volumknapp på systemet. Støy er imidlertid ikke like gøy hvis det er en vedvarende plage fra naboen, fra veien utenfor eller fra flyene i luften.

Men støy trenger ikke bare være noe du må leve med. Det finnes nemlig små og store triks som kan dempe på plagene utenfra – eller innenfra, hvis du er den som vil vise hensyn overfor naboen. Her er 8 små og store triks til hvordan du kan lydisolere hjemmet ditt.

1. Bokhyller som lydisolering

Gode nyheter for bokormene! Hvis du ikke visste det allerede, er en bokhylle fra gulv til tak fullpakket med bøker perfekt for å lydisolere et rom.

Hvis bokhyllen din også skal tjene akustiske formål, må du unngå store hull med luft i hyllen, for eksempel med keramikk og andre pyntegjenstander, så langt det er mulig. Disse elementene vil fungere som små snarveier for lyden.

2. Tag støjen med tæpper
© Broste Copenhagen

2. Demp støyen med tepper

Tepper vil garantert dempe støyen - både støyen du lager selv og støyen som kommer utenfra.

Hvis du ikke har lyst til å dekke hele gulvet med tepper, kan noen løse tepper med høye hår også gjøre susen.

Usikker på hvordan du skal innrede med tepper? Les mer om hvordan du velger riktig gulvteppet til hjemmet ditt her.

3. Lydisolerende maling
© iStock

3. Lydisolerende maling

Det er flere produsenter som selger lydisolerende maling. Den fungerer best ved å sprayes på og det anbefales at den påføres i flere lag.

Det er imidlertid en viss skepsis til metoden. For eksempel er det foreløpig ingen vitenskapelig dokumentasjon på om det virker. Maling som lydisolering bør ideelt sett bare være en av flere strategier for å lydisolere et rom.

4. Billedvæg
© Kira Brandt og Lene Brock

4. Bildevegg

En bildevegg kan pynte opp en ellers bar vegg. Det tar faktisk også mye av støyen som kommer utenfra. Samtidig vil bildeveggen sørge for at lyden ikke bli så rungende som den ville vært dersom veggene var helt tomme.

5. Trækstoppere som lydisolering
© 6sqft.com

5. Trekkstoppere som lydisolering

Ofte kan en sprekk under døren være en klar vei for støyen å komme inn eller ut. Hvis det er tilfelle, kan en trekkstopper som denne være løsningen.

Riktignok: Dette trikset er kanskje ikke det peneste av de ulike triksene, men puten rundt døra kan være å leve med, spesielt hvis man både er plaget av kalde trekk og støy.

6. Skift døren ud
© iStock

6. Skift ut døren

Kanskje en trekkstopper under døren ikke er nok. Kanskje hele døren er problemet. Mange dører er tynne som papp, og de kan med fordel byttes ut med en ny, massiv dør eller en dør laget med tanke på lydisolering.

De fleste dører har standardmål, så det er mest sannsynlig mulig å finne en lydisolerende dør som passer inn i dørkarmen. Det krever imidlertid rett og slett at du eller noen du kjenner skjærer presist nok til dørhengslene og karmen.

7. Stram det knirkende gulv op
© iStock

7. Stram opp det knirkende gulvet

Et knirkende gulv er kanskje helt ned på detaljnivå, men samtidig ikke. Gulvet kan faktisk strammes uten at du trenger å bytte det helt ut. I det tilfellet handler det om å finne ut akkurat hvor gulvet sitter for løst.

Når du har funnet de sårbare områdene kan du skru inn noen ekstra skruer eller bare bytte ut de slitte plankene. Hvis det ikke er nok, kan det å bytte ut hele gulvet fjerne problemet for godt.

8. Lydisolering af vægge
© iStock

8. Lydisolering av vegger

Isolering av veggene - eller av veggene og taket - er et stort prosjekt. Allikevel er det et enkelt triks som enkelte "støyutsatte" familier overser - kanskje fordi man ikke ønsker å spise opp kvadratmeterne i rommet. Er du imidlertid alvorlig plaget av støy, bør man overveie det. Centimeterne du tar fra gulvarealet i lydisoleringens hellige navn vil komme tilbake tidoblet i form av fred og ro.