Slik skaper du et personlig kjøkken

Eksperten råder - slik unngår du at kjøkkenet blir et sjelløst rom.

Lekre hyller gir liv til veggene

Lekre hyller gir liv til veggene

Det er mye sunn fornufti å pusse opp kjøkkenet med hvite flater slik at lyset sprer seg. Heldigvis er det veldig lett å gi «noe ekstra» til alt det hvite. Det kan for eksempel være å tilføre farge gjennom å male veggene, gjennom detaljer eller et bilde eller to. Å henge opp et par hyller i et annet materiale er også en enkel og smart løsning.

Mange setter opp skap som gjemmer kopper og krus, noe som i og for seg kan være ryddig og pent. Ønsker man å gi litt liv til veggene, kan det være fint å finne frem keramikk, krus, vaser eller mugger. Enten kan de få plass på en hylle, som i seg selv er i kontrast til den hvite kjøkkeninnredningen, eller hva med en liten reol som den på bildet, i massiv, beiset furu?

En liten utstilling av fine keramikkrus vil gi akkurat det sanselige tilskuddet man ofte trenger i det nye kjøkkenet.

Få flere tips under:

Luksusoppbevaring

Luksusoppbevaring

Til en kontrast til det hvite. Invester i hylle, kommoder og oppbevaringsbokser i en annen farge. Kristina Dams Grid Cabinet kan ved første øyekast oppleves som en massiv boks. Men det luftige understellet og dører og sidevegger av perforert stål, skaper et lett og elegant uttrykk. Det skader heller ikke at topplaten er av svart marmor, og dermed gir det hele et snev av glamour. Perfekt mot det hvite!

18 200 kr, kristinadam.dk.

Blikkfang på kjøkkenbenken

Blikkfang på kjøkkenbenken

Etter at Ragnhild Wik forlot Wik & Walsøe har hun fordypet seg i håndlaget keramikk og porselen – og det med særdeles gode resultater. Formet og glassert i hånden, er tallerkenene og skålene som små kunstverk. Til å spise opp!

Når man først har investert i iøyenfallende keramikk - hvorfor ikke vise det frem? Benytt deg av tipset om å finne plass på en hylle, eller fyll skålene med fargerikt krydder som du plasserer på spisebordet.

Fra 300 kr, wikoslo.no.

Subtile detaljer
© Niklas Hart

Subtile detaljer

Kjøkkenet i Gamlebyen kunne like gjerne tilhørt en leilighet i New York eller Berlin. Den lyse basen er som et blankt lerret klart til å fylles med personlighet. Og det har paret med base sentralt i Oslo gjort til gangs. Med god hjelp fra interiørarkitekt Cecilie Claussen og møbelsnekker James Bagshaw har de fått skreddersydd et lyst kjøkken som fyller behovene deres og avdekker en stor interesse for kunst og for subtil luksus.

For å bryte med de lyse flatene, har paret valgt oppkant i marmor. Overskap måtte vike for personlig kunst i form av bildet Yellow dress av fotokunstneren Matt Schwartz, som sørger for både fin farge og stemning.

Poppende farger

Poppende farger

Av og til kan det være så enkelt som å bryte opp med en fargerik stol. Miks ulike modeller rundt spisebordet, eller bruk stolen som et slags bord på kjøkkenet.

Barkrakk Nerd, design David Geckeler, 3795 kr, Muuto.

Veggpynt

Veggpynt

Om du er lei av å henge i stroppen, la noen andre gjøre det for deg! En håndklehenger i lær pynter dessuten opp både med og uten håndkle i. Det garvede læret kommer i natur, antikkbrun og svart, alle med feste i krom. Opphenget er 17 cm langt og 3 cm bredt, som gjør det stort nok til å funger som magasinholder også.

Fra 245 kr, drømmekjøkkenet.no.

Frem med detaljene
© Felix Forest/ Living Inside

Frem med detaljene

Kjøkkenet er innredet mer som en stue enn som et typisk kjøkken. Bordlampen fra Rubn på kjøkkenbenken og det nydelige tregulvet gir rommet en varm og innbydende stemning.

Spiseplassen er hyggelig og romslig med bord fra Heerenhuis, dekket med messing, spisestolene PP68 av Hans J. Wegner for PP Møbler.

På fire hjul

På fire hjul

En serveringstralle kan være kjekt å ha - både til ekstra oppbevaring på kjøkkenet, som pynt til det fineste man eier som ligger skjult i kjøkkenskuffen og til å trille med seg servise og mat ut på terassen.

1899 kr, Granit.

Dårlig kjøkkenløsning? Få mer kjøkkeninspirasjon her.

Ut med forkle

Ut med forkle

Isteden for å skjule kjøkkenkluter og forklær, som jo hører hjemme på et kjøkken, anbefaler vi å stille de ut. Finn en lys overflate, og heng opp et par knagger. Enkelt og fint.

Eik og messing, knagg, Reflect Hook Double, design Nina Tolstrup, 469 kr, Skagerak.

Veggpynt

Veggpynt

Trenger du nytt liv til veggene?

Plakat, Norm Layers 01, design Norm Architects, 930 kr med ramme, Paper Collective.

Nytt stilgrep

Nytt stilgrep

Lengter du etter fornyelse og en enkel forandring på kjøkkenet? Små grep kan gjøre stor forskjell - bokstavelig talt! Du kan få "ny stil" i en fei med nye knotter på kjøkkenskapene. Hva med noen små, enkle i rustfritt stål? Knob, fra 95 for to, House Doctor.