© Foto: Knut Folstad

Se hvordan det kronglete kjøkkenet ble en funksjonell og estetisk drøm

Kjøkkenet på St. Hanshaugen hadde underlige vinkler og mange kroker. Med gyllent treverk, ryddige løsninger og gjennomtenkte detaljer ble det et funksjonelt og estetisk rom.

– Jeg er streng når jeg jobber, og avhengig av å utvikle gode løsninger. Jeg synes kunden var modig som ble med på bueslaget bare ut fra tegningene, sier arkitekt Knut Folstad.

Det er kontoret hans som står bak renoveringen av kjøkkenet på St. Hanshaugen i Oslo, i det han beskriver som en gammel loftsleilighet med «litt typisk 90-tallspreg», med mye gips og pussige popup-løsninger.

Hele kjøkkenet består av materialer som tåler tidens tann. I hovedsak er det brukt heltre eik som er oljet og uten hvite pigmenter for å skape et gyllent uttrykk. For å oppnå den buede formen er alle stammene bygget med eikefiner.

© Foto: Knut Folstad

Ingen vanlig kjøkkenløsning

– Den opprinnelige kjøkkenløsningen var kronglete og ganske upraktisk. Det var ikke mulig å løse det på en smidig måte med et ferdigkjøkken, derfor måtte vi gå for en spesialtilpasset variant, forteller Tale Halle og Carl Munck, som bor i leiligheten.

Under renoveringen ble mange av de originale elementene i leiligheten beholdt, som gulvet. – En rimelig løsning for å få et nytt uttrykk i et hjem er å pusse tregulvet som allerede er der. Her fjernet vi mange søyler for å få plass til kjøkkenet, men beholdt noen av de grove, mørke bjelkene, sier Folstad.

© Foto: Knut Folstad

Inspirasjon fra primære former

Til prosjektet hentet arkitekt Folstad inspirasjon fra primære former, og han brukte rektangel, trekant og bue som et grep for å få maksimalt ut av utgangspunktet. Et stort, buet høyskap i gyllen eik står som blikkfang i kjøkkenet og danner et tydelig rom. Skapet er ikke bare et estetisk grep, men er utformet for å utnytte rommet og absorbere det som var korte skillevegger ut mot gangen.

I skuffene er det rikelig med plass til oppbevaring. – Vi liker all skapplassen og ikke minst hvor enkelt det er å lage mat her, selv til mange gjester. Alt bare funker, sier Halle og Munch.

© Foto: Knut Folstad

– Ingen påklistret estetikk

– Når du åpner skapene, finnes den strukturelle logikken også inni. Alt er håndverk, ingenting er bare påklistret estetikk, sier Folstad.

Kjøkkeninnredningen består av oljet, gyllen eik som danner midtpunktet i konstruksjonen av kraftige mørke søyler og gammelt, såpebehandlet furugulv. En frittstående kjøkkenøy utgjør kjernen på kjøkkenet. Til sammen skaper de tre nyansene av gyllent tre et varmt, funksjonelt og tidløst kjøkken.

– Vi liker den varme, lune følelsen treverket gir til leiligheten, sier Halle og Munck.

Et stort, buet høyskap i gyllen eik står som blikkfang i kjøkkenet og danner et tydelig rom. Skapet er ikke bare et estetisk grep, men er utformet for å utnytte rommet og absorbere det som var korte skillevegger ut mot gangen.

© Foto: Knut Folstad

Oppbevaringsplassen er i hovedsak i skapene, slik at øya kun brukes til matlaging. – Den er kraftig, men hevet fra gulvet. Det er rammeverket som er bærende, og øya står luftig som et møbel, sier Folstad. Det er brukt kompakt rustfritt stål til benkeplate. Den blir bare penere med tid og bruk. Benkeplaten svever forsiktig fra trerammen.

© Foto: Knut Folstad