Betong og eik gir dette kjøkkenet et helt rått uttrykk

Presisjon, god planlegging og godt håndverk – det plassbyggede kjøkkenet i tre og betong sitter som støpt.

© Inger Marie Grini

Det plassbyggede kjøkkenet i mellomrøkt eik luner hjemmets rå betongflater og trekker samtidig fine linjer til eikegulvet i stuen. Soneinndelingen er inspirert av storkjøkkenet, med en teknisk høyskapsvegg, egen arbeidsøy og oppvaskbenk langs veggen. Kjøkkenet er levert av snekkerverkstedet Hamran, med ovn og kjøleskap fra Gaggenau, Bora-koketopp og Vola-armatur. Adam-krakkene er fra Frama.

Nøye planlagt

Å støpe et hus i betong krever nøye planlegging. Belysning og integrerte innredninger må tilpasses støpen, så da betonghuset på Østlandet skulle planlegges, ble snekkerbedriften Hamran tidlig hentet inn for å finne gode løsninger i samarbeid med eierne, arkitektene Gary Parkes og Christiane Johannsen fra arkitektkontoret Andersen + Fremming og entreprenør Veidekke.

– Kjøkkeninnredningen er tilpasset lengden på lysnisjene i taket, og det er ikke tilfeldig at øya stopper der den gjør ved trinnet ned mot spisestuen. Det er et artig prosjekt, som er resultatet av et godt samspill, sier Trond Hamran, som har tegnet kjøkkenet.

© Inger Marie Grini

Linjene i treverket følges på tvers av skuffefrontene, og vitner om presist håndverk. For å opprettholde så rene flater som mulig er soklene jevne med frontene og skuffene uten håndtak. Overskap er erstattet av en enkel hylle i mellomrøkt eik, hvor vakre bruksgjenstander myker opp det minimalistiske utgangspunktet. Stekepannen og glasskannen på øya er fra Eva Solo, mens karaffelen er fra Hay.

Taktile toner

Med vegger, gulv og tak i rå betong var eieren opptatt av å bruke lunt treverk som kontrast. Kjøkkenet er utformet i mellomrøkt eik, med keramisk benkeplate i svart Dekton.

Planløsningen bygger på en storkjøkkentankegang, og består av tre ulike soner: En teknisk vegg med kjøl, komfyr og frys, arbeidsøy med koketopp og vask til matlaging, og en oppvasksone langs veggen.

I enden av øya er det også en sitteplass, hvor man kan gjøre lekser eller sosialisere med kokken uten å være i veien.

Les også: 5 gode grunner til å velge marmor på kjøkkenet

© Inger Marie Grini

De enkle skjærefjølene fra Hamran føyer seg nydelig inn i den renskårne stilen på kjøkkenet. Perfekte til tilberedning av okra, for eksempel! Stålmuggen er fra Georg Jensen, mens keramikkbollen er fra Tina Marie Cph. // Naturlige materialer i gylne toner myker opp hjemmets rå betongflater, hvor ytterdøren fra Meling og Sand-dørmatten av Kristine Five Melvær for Heymat kler kjøkkeninnredningen i både form og tone. På hyllen skimtes Ildhane-
lysestaken av Anderssen & Voll for Nedre Foss.

Funkjsonell helhet

– Alle soklene ligger jevnt med frontene, og skuffene har push-funksjon for å oppnå så rene linjer som mulig. På kjøl og frys, hvor vi har måttet bruke håndtak, er disse plassert mot komfyrene slik at de glir inn i helheten, sier Trond, daglig leder i Hamran.

Eierne er svært fornøyd med både prosessen og måten resultatet fungerer på i hverdagen.

© Inger Marie Grini

Garderobeveggen i mellomrøkt eik står rygg til rygg med høyveggen på kjøkkenet, og binder slik sammen de ulike sonene. Bak dørene skjuler det seg blant annet en vask til spyling av skitne sko eller fylling av vaskebøtter.

Praktisk og velfungerende

– Det varme treverket myker opp betongen, høyden på arbeidsbenken er ideell når man kutter og skjærer, og benkeplatene er enkle å rengjøre, sier eierne, som synes bevegelsesmønsteret på kjøkkenet fungerer særlig bra.

– Det er en fin og enkel flyt når man jobber, og servise og glass er plassert i delen av kjøkkenøya som vender mot spiseplassen slik at det er enkelt tilgjengelig. Det funker som bare det!