Betong og eik gir dette kjøkkenet et helt rått uttrykk
Presisjon, god planlegging og godt håndverk – det plassbyggede kjøkkenet i tre og betong sitter som støpt.
Det plassbyggede kjøkkenet i mellomrøkt eik luner hjemmets rå betongflater og trekker samtidig fine linjer til eikegulvet i stuen. Soneinndelingen er inspirert av storkjøkkenet, med en teknisk høyskapsvegg, egen arbeidsøy og oppvaskbenk langs veggen. Kjøkkenet er levert av snekkerverkstedet Hamran, med ovn og kjøleskap fra Gaggenau, Bora-koketopp og Vola-armatur. Adam-krakkene er fra Frama.
Nøye planlagt
Å støpe et hus i betong krever nøye planlegging. Belysning og integrerte innredninger må tilpasses støpen, så da betonghuset på Østlandet skulle planlegges, ble snekkerbedriften Hamran tidlig hentet inn for å finne gode løsninger i samarbeid med eierne, arkitektene Gary Parkes og Christiane Johannsen fra arkitektkontoret Andersen + Fremming og entreprenør Veidekke.
– Kjøkkeninnredningen er tilpasset lengden på lysnisjene i taket, og det er ikke tilfeldig at øya stopper der den gjør ved trinnet ned mot spisestuen. Det er et artig prosjekt, som er resultatet av et godt samspill, sier Trond Hamran, som har tegnet kjøkkenet.
Linjene i treverket følges på tvers av skuffefrontene, og vitner om presist håndverk. For å opprettholde så rene flater som mulig er soklene jevne med frontene og skuffene uten håndtak. Overskap er erstattet av en enkel hylle i mellomrøkt eik, hvor vakre bruksgjenstander myker opp det minimalistiske utgangspunktet. Stekepannen og glasskannen på øya er fra Eva Solo, mens karaffelen er fra Hay.
Taktile toner
Med vegger, gulv og tak i rå betong var eieren opptatt av å bruke lunt treverk som kontrast. Kjøkkenet er utformet i mellomrøkt eik, med keramisk benkeplate i svart Dekton.
Planløsningen bygger på en storkjøkkentankegang, og består av tre ulike soner: En teknisk vegg med kjøl, komfyr og frys, arbeidsøy med koketopp og vask til matlaging, og en oppvasksone langs veggen.
I enden av øya er det også en sitteplass, hvor man kan gjøre lekser eller sosialisere med kokken uten å være i veien.