Kjøkken i naturlige omgivelser

Da Tracy og Torstein skulle finne kjøkken til sin arkitekttegnede bolig nær naturen, dro de til en møbelsnekker i Egersund.

Lang jakt, flott resultat
© Inger Marie Grini

Tracy og Torstein brukte lang tid på å planlegge sitt nye kjøkken. De saumfarte magasiner for inspirasjon, og fikk tegnet gode forslag fra flere leverandører. Likevel var det alltid noe som ikke stemte.

Paret bestemte seg raskt for at innredningen skulle være i heltre eik, og da var veien kort til Frode Tingbø. Han driver sitt eget møbelsnekkeri i Egersund, og paret valgte å reise de nesten 50 milene hjemmefra for å besøke verkstedet og diskutere løsningene. Etter seks timer i bilen hadde de mentalt innredet alle skuffer og skap, slik at de visste hvilke funksjoner de hadde behov for.

Kjøkkeninnredningen er blitt et vakkert møbel, og verken overskap eller andre elementer stenger for den åpne romløsningen. De innebygde nisjene har skyvedører i frostet glass, benkeplaten i vinduet er av stål, mens det vakre gulvet er i Ølandskalksten. De tre lampene over benken heter Caravaggio og er fra Lightyears.

Skreddersydd
© Inger Marie Grini

Fordi benkeplaten er så lang, valgte Tracy og Torstein ekstra brede dimensjoner på både komfyr og koketopp. På den brede, men smale koketoppen ligger platene ved siden av hverandre, slik at det blir plass til den nedfelte ventilatoren bak.

Ovn fra Miele, koketopp og vifte fra Witt, mens jerngryten er fra Iittala og kjøkkenhåndkleet fra Georg Jensen Damask.

Lokal ekspertise
© Inger Marie Grini

Det spesialbygde kjøkkenet er laget i tre lag heltre eik som er lagt på kryss og tvers for å bli stabilt. De presise detaljene er Tingbøs varemerke.

Lure løsninger
© Inger Marie Grini

Kjøkkenet inneholder flere små geniale løsninger. Takket være kontakter i veggen på innsiden, kan vannkoker, brødrister og andre små elektriske apparater ryddes bort, samtidig som de er lett tilgjengelige.

Kjøleskapet er plassert under benken, og de store doble kjøleskuffene har like god kapasitet som et vanlig høyskap. Et lite avlukke skjuler oppvaskkluter og kjøkkenhåndklær.

Ut i naturen
© Inger Marie Grini

Vindusnisjen gir kjøkkenet en unik kontakt med naturen utenfor. Verken karmer eller listverk forstyrrer den vakre utsikten.

Gjennomført
© Inger Marie Grini

Sivilarkitekt MNAL Gudrun Brækkan har gjort en fabelaktig jobb med huset som ligger på en smal og skrånet tomt. Alle elementene i huset er holdt i naturmaterialer, og rommene går naturlig over i hverandre. Arkitekten har også frilagt baksiden av eiketrappen, en nydelig detalj som binder rommene sammen.

- Et fantastisk "møbel"
© Inger Marie Grini

Prosessen har vært lang både i planleggingsfasen og i byggefasen. Nå er rommet åpent og en sentral del av huset, og harmonerer fint med de øvrige omgivelsene - akkurat slik paret ønsket det.

Kjøkkenet er blitt et inspirerende sted for matlaging, og kontakten med naturen gjør det moro å følge årstidene, også i matveien.

  • Det hadde aldri gått så bra hvis ikke Frode Tingbø, arkitekt Gudrun Brækkan og interiørarkitekt Thomas Malme hadde vært så flinke til å lytte til våre behov. Vi ønsket at kjøkkenet skulle passe inn i resten av huset, og det har vi fått til, forteller Tracy.

  • Dette er blitt et fantastisk "møbel"!