Sigdal køkken
© Sigdal

Her er de største kjøkkentendensene for 2023

Lyse toner, 50- og 60-tallsnostalgi, industriell luksus og litt annet – vi har sett nærmere på tidens tendenser på kjøkkenet.

Mot lysere tider

I en tid preget av korona, krig og økonomikrise føler vi for å omgi oss med lyse, positive toner.

Kjøkkenstilen har lenge vært dominert av mørkt treverk. Nå brukes det mest til å fremheve detaljer og lysere nyanser tar over.

Det viser seg både i valg av tresorter og i fargepaletter med beroligende lye og duse toner.

I Avolia-kjøkkenet fra Kvik kan man kombinere lyse toner med mørk eik. Frontene er laget av resirkulert PET, noe som gjør at kjøkkenet tåler den daglige slitasjen og holder lenge.

Laminat er både fint og praktisk, og stort sett vedlikeholdsfritt. På bildet ser vi et laminatkjøkken fra &SHUFL i fargen Oyster Grey. Kjøkkenet kommer i tolv forskjellige farger.

Eikeli modellen i heltre eik, også fra Sigdal.

Trenden med lyst treverk og fronter malt i en lys tone er tydelig i en av de siste kjøkkenene fra Nicolai Bo.

Tilbakeblikk

Et 50- eller 60 -tallsinspirert kjøkken velger du kanskje fordi det passer stilen i huset eller fordi du syntes det har varme og sjel. Uansett årsak er i hvertfall retrotoner nå å finne hos mange av kjøkkenleverandørene. Hos Tvis og Kvänum tar de den helt ut og tilbyr komplette retrokjøkken-løsninger. Hos andre leverandører ser du mer tidløse kjøkkener, gjerne med håndtak som sender tankene bakover i tid.

Kjøkken fra Kvänum montert i et hus fra 60-tallet. De glattfalsede Banér-dørene i fargen Klippa står i kontrast til skroget i fargen Dunhvit. Benkeplaten er i kalkstein og i fargen Jura Grau, og håndtakene Strå er i messing.

Arki Studios Ikea-hack med malte tredører, benkeplate fra Silestone og håndtak med retro-referanser.

Klassisk rammekjøkken fra Stilleben Architects med benkeplate i kalkstein.

Industriell luksus

Nå dukker elementer fra industrikjøkken opp i private hjem, gjerne i mer eksklusive utgaver. Det er spesielt stål som benyttes.

Det er kanskje fordi vi i kjølevannet av den globale pandemien har fått mer fokus på bakterier og overflater som er lette å holde rene.

Eller rett og slett bare fordi det er fint!

Boffi er alltid eksklusivt, og de henter også inspirasjon fra industrielle kjøkkener. Kjøkkensystemet K14 er designet av Norbert Wangen og har en enorm stålventilator integrert i en overhengende hylle, som man også kan ha kjøkkenredskaper hengende fra. I tillegg gjør kjøkkenkonstruksjonen i aluminium at den tunge benkeplaten kan sveve fritt i luften.

Reflect er et kjøkken fra Reform. Det er designet av arkitekt Jean Nouvel og er laget av metall med benkeplate i rustfritt stål.

Kjøkken i stål er en flott kontrast i et gammelt hus med bjelker i taket, tregulv og tredører. Bare skuffene er laget av tre. Fra Køkkensnedkeren.

Oppdatér kjøkkenet ditt

Nytt kjøkken er gjerne et stort prosjekt, og det koster. Det finnes likevel enkle måter å forbedre det på.

Det kan for eksempel være bedre søppelsortering, enklere rengjøring, kokt vann i kranen, mer oppbevaring og andre smarte triks.

Her er noen ideer til hvordan du kan gjøre hverdagen på kjøkkenet enklere

Vi vet jo at alt avfall skal sorteres. Det kan imidlertid være et problem å ha ti forskjellige søppel-dunker i skapet. Da kan søppelsorteringssystemet fra Unoform være til god hjelp. Syv atskilte rom gir plass til det vanligste husholdningsavfallet.

Gi kjøkkenet et nytt uttrykk med en farge på veggen, som antikkgrå 1973 fra Jotun.

Hvis du ikke vil ha mineralvann i kranen, men heller ved siden av, anbefaler vi en sodastreamer.

Gi plass til kjøkkenhåndklær, grytekluter, forklær med Hook Hangers fra Gejst.

LES OGSÅ