
Guide: Slik håndterer du støpejern!
Matlaging med støpejern har mange fordeler. Se hvilken emalje du bør velge her, og få oppskriften på deilig grytebrød og oksehalegryte.
AvStøpejerngryter er ikke kun forbeholdt å smelte eller å bake, men materialet er godt egnet for matlaging av blant annet ris, poteter og pasta.
Visste du at støpejern har flere fordeler enn andre kokekar?
- Når en støpejerngryte er ordentlig oppvarmet, holder den godt på varmen – slik at du senere kan skru ned, og spare på energien.
- Støpejernet absorberer og fordeler varmen effektivt og jevnt, og fortsetter å avgi varme en god stund etter at varmekilden er slått av. Samme prinsipp gjelder også andre veien – og derfor er støpejerngryten veldig god til å holde på kulde, og egner seg godt til servering av for eksempel iskrem eller risengrøt.
- Panner og gryter av jern kan faktisk vare evig - produsenten Le Creuset tilbyr livstidsgaranti.
Hvilken innvendig emalje skal du velge?
Sandfarget emalje:
Gryter med innvendig, sandfarget emalje er godt egnet til gryteretter, koking og baking - ettersom emaljen er glatt og lett å rengjøre. Prøv for eksempel den enkle oppskriften på grytebrød, som du finner lengre ned i artikkelen.
Matt sort emalje:
Gryter med en innvendig emalje i fargen matt sort, som er grovere enn den sandfargede, er spesielt egnet til å tilberede ingredienser som krever høye overflatetemperaturer. Det samme gjelder for retter der man ønsker en god stekeskorpe. Prøv gjerne den gode oppskriften på oksehalegryte, som du finner under!
Oppskrift på grytebrød
PS: Tips til vedlikehold av støpejern finner du hos LeCreuset.no.