
Guide: Slik håndterer du støpejern!
Matlaging med støpejern har mange fordeler. Se hvilken emalje du bør velge her, og få oppskriften på deilig grytebrød og oksehalegryte.
AvStøpejerngryter er ikke kun forbeholdt å smelte eller å bake, men materialet er godt egnet for matlaging av blant annet ris, poteter og pasta.
Visste du at støpejern har flere fordeler enn andre kokekar?
- Når en støpejerngryte er ordentlig oppvarmet, holder den godt på varmen – slik at du senere kan skru ned, og spare på energien.
- Støpejernet absorberer og fordeler varmen effektivt og jevnt, og fortsetter å avgi varme en god stund etter at varmekilden er slått av. Samme prinsipp gjelder også andre veien – og derfor er støpejerngryten veldig god til å holde på kulde, og egner seg godt til servering av for eksempel iskrem eller risengrøt.
- Panner og gryter av jern kan faktisk vare evig - produsenten Le Creuset tilbyr livstidsgaranti.
Hvilken innvendig emalje skal du velge?
Sandfarget emalje:
Gryter med innvendig, sandfarget emalje er godt egnet til gryteretter, koking og baking - ettersom emaljen er glatt og lett å rengjøre. Prøv for eksempel den enkle oppskriften på grytebrød, som du finner lengre ned i artikkelen.
Matt sort emalje:
Gryter med en innvendig emalje i fargen matt sort, som er grovere enn den sandfargede, er spesielt egnet til å tilberede ingredienser som krever høye overflatetemperaturer. Det samme gjelder for retter der man ønsker en god stekeskorpe. Prøv gjerne den gode oppskriften på oksehalegryte, som du finner under!