Guide: Slik håndterer du støpejern!

Matlaging med støpejern har mange fordeler. Se hvilken emalje du bør velge her, og få oppskriften på deilig grytebrød og oksehalegryte.

Støpejerngryter er ikke kun forbeholdt å smelte eller å bake, men materialet er godt egnet for matlaging av blant annet ris, poteter og pasta.

Visste du at støpejern har flere fordeler enn andre kokekar?

  1. Når en støpejerngryte er ordentlig oppvarmet, holder den godt på varmen – slik at du senere kan skru ned, og spare på energien.
  2. Støpejernet absorberer og fordeler varmen effektivt og jevnt, og fortsetter å avgi varme en god stund etter at varmekilden er slått av. Samme prinsipp gjelder også andre veien – og derfor er støpejerngryten veldig god til å holde på kulde, og egner seg godt til servering av for eksempel iskrem eller risengrøt.
  3. Panner og gryter av jern kan faktisk vare evig - produsenten Le Creuset tilbyr livstidsgaranti.

Hvilken innvendig emalje skal du velge?

Sandfarget emalje:

Gryter med innvendig, sandfarget emalje er godt egnet til gryteretter, koking og baking - ettersom emaljen er glatt og lett å rengjøre. Prøv for eksempel den enkle oppskriften på grytebrød, som du finner lengre ned i artikkelen.

Matt sort emalje:

Gryter med en innvendig emalje i fargen matt sort, som er grovere enn den sandfargede, er spesielt egnet til å tilberede ingredienser som krever høye overflatetemperaturer. Det samme gjelder for retter der man ønsker en god stekeskorpe. Prøv gjerne den gode oppskriften på oksehalegryte, som du finner under!

Oppskrift på grytebrød

6 personer

Ingredienser:

10 g gjær

1 ss salt

1 ss honning

5 dl kaldt vann

600-700 g hvetemel

Fremgangsmåte:

  1. Smuldre gjær i en skål, dryss over saltet og tilsett honning. Hell i vannet og rør til det er oppløst. Tilsett melet litt etter litt under omrøring.

  2. Rør deigen i minst 10 min.

  3. Legg deigen i en skål, dryss litt mel over og dekk til. Sett skålen i kjøleskapet og la deigen heve i 12-15 timer – gjerne enda lengre.

  4. Sett gryten med lokk inn i kald ovn, og skru den på 250° C, slik at det varmes opp sammen. Når ovnen er varm skal gryten stå inne i ytterligere 15 minutter, før deigen helles oppi.

  5. Hell deigen ned i den varme gryten. Legg så lokk på gryten og sett den inn i ovnen. Bak brødet i 30 minutter – med lokket på. Skru ned til 225° C, ta av lokket og dryss mel over brødet. Bak brødet videre i 20-25 minutter uten lokk. Ta gryten ut av ovnen, vipp brødet ut på en rist og la det avkjøle før det skjæres og spises.

Det mest praktiske er å røre deigen i en kjøkkenmaskin eller med en vanlig håndmikser. Alternativt kan man røre deigen med en gryteskje.

TIPS: Det er viktig at gryten er ordentlig varm før deigen helles nedi. Dette sikrer at brødet slipper gryten lett, og samtidig får en sprø skorpe og blir saftig.

Oppskrift på oksehalegryte:

4 personer

Ingredienser

1 ½ kg oksehaler skåret i mindre stykker

200 g bacon i grove terninger

4 ss hvetemel

Olje til steking

4 gulrøtter

4 løk

5 stelleri-stenger

4 fedd hvitløk

1 ss tomatpuré

1 flaske rødvin

8 dl oksefond

20 pepperkorn

Bouquet garni (krydderblanding bestående av persille, timian og laurbærblader)

Fremgangsmåte

  1. Vend stykker av oksehale og bacon i mel og brun det godt med olje i en stekegryte, og ta det ut av gryten igjen.

  2. Ta oppi gulrøtter, løk, selleri og hvitløk i gryten og stek det litt.

  3. Hell oppi tomatpuréen og la det trekke.

  4. Ta kjøttet tilbake i gryten og tilføy rødvin. Gi det et oppkok og la det koke i ca. 15 minutter uten lokk.

  5. Tilsett fond, pepperkorn og bouqueten i gryten.

  6. La det koke videre og fjern skummet løpende.

  7. Legg lokket på gryten og la det småkoke i ca 2,5 time til kjøttet er mørt, og smak til med salt.

PS: Tips til vedlikehold av støpejern finner du hos LeCreuset.no.