© Inger Marie Grini

Kjøkkenet som er både elegant og personlig

Da toppleiligheten i det nyreiste Kristiansand-bygget skulle innredes med kjøkken, tilkalte beboerne eksperthjelp. Løsningen ble skreddersydd og innbydende, svøpt i en deilig dus grønnyanse.

© Inger Marie Grini

Det er ikke bare bare å skape varme og personlighet i et splitter nytt kjøkken med stor takhøyde og ditto vinduer, men interiørarkitekt Ingrid Knutsen og kjøkkenprodusenten Hamran slo seg sammen og klarte nettopp dét. Kjøkkenøya er malt i fargen Marble Green fra Jotun, mens innredningen er i en litt lysere nyanse, for å skape dybde og dynamikk. Benkeplatene er i Carrara-marmor, og med det var basen lagt. To utslagsvasker med messingkraner fra Vola, gjør matlagingen mer effektiv når flere jobber sammen. Kjøkkenbord- og stoler er av Eero Saarinen fra Knoll og i taket er det lagt lyddempende plater.

© Inger Marie Grini

Innredningen er hengt direkte på veggen. Det er med på å skape en luftig følelse, og gjør at hele kjøkkenet fremstår nett og delikat.

Skaper varme

Det er ikke så helt enkelt, alltid, å skape umiddelbar varme og personlighet i nybygg. Moderne arkitektur kan fremstå stram og kald, til tross for flotte linjer og luftige rom, og for en privatperson kan det være vanskelig å vite i hvilken ende man skal begynne. Det er da det er godt det finnes eksperter.

– Kunden kontaktet meg før byggestart, og dermed fikk vi god tid til planlegging, forteller interiørarkitekt Ingrid Knutsen i Kristiansand. Hun fikk se over tegningene tidlig, og kunne gjøre endringer før byggingen begynte.

© Inger Marie Grini
© Inger Marie Grini

All plass er utnyttet maksimalt. / Skuffer og skap er elektriske, med en smidig åpne-lukke-funksjon. Det svarte overrasker og gir følelsen av luksus.

En grønn drøm

– De som skulle flytte inn i leiligheten hadde tanker og ønsker som vi fikk mulighet til å ta med inn i utformingen, sier Knutsen. Hun tilkalte kjøkkenprodusenten Hamran, og sammen skapte de en grønn drøm av et kjøkkenrom, som smelter fint inn i den øvrige arkitekturen.

– Kunden ønsket seg et grønt kjøkken, så oppgaven ble å finne den riktige nyansen som også passet til resten av huset, kunden og konseptet, forklarer interiørarkitekten. Resultatet ble en kombinasjon av to grønntoner – Marble Green fra Jotun på kjøkkenøya, en lysere nyanse på innredningen – noe som gir kjøkkenet dybde og gjør det mer spennende. Mot den fargede innredningen er de øvrige flatene enten malt lyse, i Carrara-marmor eller i lun hvitoljet eik. – Vi ville ha en rolig base så det grønne kjøkkenet fikk tre fint frem, sier Knutsen. – Gulvet skaper liv, og messingdetaljene gir varme. Rolig blir uttrykket også når høyskap integreres og underskap henges svevende direkte på veggene, med masser av luft i underkant.

© Inger Marie Grini

Høyskapene er bygd inn i veggen og er på den måten en del av arkitekturen. Klassisk fiskebensparkett i massiv hvitoljet eik er en fin motvekt til alt det stramme.

Kjøkkenøya i fokus

– Ved å bygge høyskapene inn i veggen skapes en ren og elegant linje og de svevende veggskapene er med på å skape en mer luftig følelse, sier interiørarkitekten, og utdyper: – Det gjør at hele kjøkkenet får et nett og delikat uttrykk.

Hele kjøkkenet er bygget rundt kjøkkenøya. Den er et godt blikkfang i rommet, sørger for oppbevaringsplass i massevis og er i tillegg en god arbeidssone. Her kan flere engasjeres og lage mat samtidig, og er en fin måte å gjøre matlaging til noe sosialt. Blant annet kan man både bake og lage middag samtidig, noe som forklarer valget om to utslagsvasker, den ene plassert på kjøkkenøya.

– Det effektiviserer arbeidet i det store kjøkkenet, forklarer Knutsen.

Underskapene i innredningen består utelukkende av skuffer, som alle er elektriske og dermed eliminerer behovet for håndtak.

© Inger Marie Grini

De innebygde steikeovnene – en «vanlig», en damp – er fra Gaggenau.

Dristige kontraster

– Systemet gjør at man får en ren og flott overflate, forteller Janne Werdal, salgs- og markedssjef i Hamran.

– Løsningen er utrolig smidig og fungerer mye bedre enn den mekaniske skinneløsningen. Som om ikke det var nok, skjuler skuffene også flere hemmeligheter:

– Svart inventar gir en mer eksklusiv opplevelse og er en overraskende detalj bak det grønne ytret, forteller Werdal. – Dessuten henter det opp interiøret ellers i rommet. Svart er nemlig også kjøkkenbordet og stolene i serien Tulip, designet i 1955 av Eero Saarinen for Knoll.

– Med så mange lyse elementer i rommet, er det fint å få inn noe svart som en drastisk kontrast, forklarer Ingrid Knutsen, og avslutter:

– Dette har vært et fantastisk samarbeid, noe som er viktig for å få et godt resultat