Fra dystert til lyst og luftig kjøkken

90-tallskjøkkenet ble toppmoderne med nye fliser, færre overskap, spraylak, beis og vinylgulv. Se forvandlingen!

Moderne kjøkken
© Andreas Mikkel Hansen

Et lyst og luftig kjøkken er ingen selvfølge, når man ikke har gjort noe med kjøkkenet siden 90-tallet...
Det topptunge og gammeldagse kjøkkenet ble oppgradert til moderne standardmed enkle midler. Se hva interiørarkitekten gjorde!

Kjøkkenet før
© Privat

Før var kjøkkenet slitt og trist, med mørke nittitallsaktige trelister i topp og bunn, samt skapdører i en ikke spesielt frisk hvitnyanse. Komfyren var dessuten ødelagt, og familien hadde derfor satt inn en løs, elektrisk kokeplate.

Kjøkkenet etter
© Andreas Mikkel Hansen

Her får man lyst til å begynne å lage mat med en gang! Det store kjøkkenet har fått et helt nytt uttrykk. Noen av overskapene er tatt bort, sammen med trelistene oppe og nede. Alle skapfrontene er blitt spraylakkert i en frisk hvitfarge, og nye håndtak er satt på. Benkeplaten er beiset svart. Det er lagt mørke fliser på veggene for et mer grafisk uttrykk. Grå linoleum på gulvet tar opp igjen tonene fra veggflisene.

Kjøkken som oppholdsrom
© Andreas Mikkel Hansen

Ofte tenker vi på kjøkkenet mer som et praktisk verksted enn som et reelt oppholdsrom, selv om vi egentlig bruker masse av tiden vår her! Med enkle møbler og detaljer kan du sette ditt eget preg på rommet og tilføre det personlighet. På dette kjøkkenet er det satt opp en oppslagstavle på den ene veggen, samt et skap til kokebøker og en koselig sitteplass.

Personlighet på kjøkkenet
© Andreas Mikkel Hansen

I vinduet er det hengt opp en rullegardin som skjermer for sol uten at den stjeler altfor mye lys. Det er også satt inn noen fargerike pyntedetaljer i vinduskarmen.

Kjøkkenvifte som blikkfang
© Andreas Mikkel Hansen

Den fritthengende viften fikk plass etter at overskapene i hjørnet ble fjernet. Den er valgt i en annerledes og iøynefallende design som passer til det nye rommet.

Takk til Flügger for sponsing av maling og materialer.

Kjøkkenvifte designet som lampe
© Eico

Viften er for mange et nødvendig onde på kjøkkenet. Men Grace-viften er designet som en lampe som kan henge fritt over komfyr og kjøkkenøy, og kan slik sett også inngå som et dekorativt element i innredningen. Den er utført i glass og stål, har integrert lys og fjernstyringsmuligheter. 22 050 kr, Eico.

Bartsol til kjøkkenet
© Montana

Med en lekker barstol til kjøkkenet har du alltid plass til en som kan stå for praten mens du lager maten. Eller kanskje du vil sitte der selv, bla i noen kokebøker og drikke en kopp te?
Tivoli-barstolen er tegnet av Verner Panton og fås i tolv forskjellige farger. I svart, 4146 kr, i farger, 4308 kr, Montana/Tannum.

Fruktskål i samme stil
© Alessi

En enkel måte å fornye kjøkkenet på er å sette en iøynefallende fruktskål på bordet. Velg en som understreker den stilen du allerede har. Babyskålen fra Alessi har lufthuller, slik at frukten holder seg lenger. Fås også i hvitt.
1240 kr, Alessi.

Skjærefjel med humør
© Moods

La en fargerik skjærefjel stå fremme som et morsomt innslag på kjøkkenet. Hva med et gult pinnsvin i akryl, for eksempel? Fås også i blått, men da som elefant. 146 kr pluss frakt, Moods.dk.