Da Ida og mannen Marius kjøpte huset fra 1970-tallet i 2009, tillot ikke budsjettet drømmekjøkkenet. Familien bodde seg derfor godt inn, renoverte med omhu og samlet ideer, tanker og behov over tolv år.
Omsider ble standardkjøkkenet erstattet av et egendesignet kjøkken – skreddersydd for familien på fem.
Resultatet er et funksjonelt og åpent, koselig og personlig samlingspunkt i hjemmet.
– Kjøkkenet er en stor del av hverdagen, og vi er veldig glade i både å lage og spise mat. Det var viktig for oss at man skal kjenne seg avslappet her. Vi brukte mye tid på å tenke gjennom hvordan vi ønsket å bruke kjøkkenet.
Alt skal ha sin plass, og alt må ha en funksjon, sier Leivestad. Det ble viktig at kjøkkenet kombinerer estetikk med form og funksjon.
– Tidligere var kokeplaten vendt mot veggen, men vi vil stå vendt ut mot rommet når vi lager mat, og derfor plasserte vi kokeplaten på øya. Kjøkkenet har blant annet to oppvaskmaskiner, en ekstra stor oppvaskkum, et eget kaffehjørne – og ikke minst et spiskammer. Hverdagsluksus, kaller Leivestad det.
Materialer som komplimenterer huset
Paret designet kjøkkenet sammen med interiørarkitekt Kaja Klingenberg i Kling Studio, som hjalp dem å visualisere og realisere ideene.
– Vi har valgt samme materialer som i resten av huset, blant annet eik, stein, fliser og stål, i ulike strukturer. Vi er også utrolig glade i benkeplaten i terrasso. Den er varm og veldig levende, sier Leivestad.
Et personlig preg er essensielt
Selv om de har lagt vekt på det praktiske, har de ikke gått på akkord med det estetiske og personlige. På kjøkkenveggene er det plass til kunst, og vinduskarmene har rom for grønne planter.
Hengende hyller med keramikk svever over kjøkkenbenken, og kokebøker er plassert på rekke og rad i åpne hyller i forlengelse av benkeplaten.
Et samlingspunkt i hjemmet
Og mest av alt er drømmekjøkkenet nå et samlingspunkt for familien Engström Leivestad. Ida, Marius, Herman (17), Maia (15) og Hennie (9) har flere soner å samles ved og sitte på.
– Sofakroken er for frokost eller middag for én til tre personer, og til lekser og annet arbeid. Middagsbordet har gode, polstrede stoler for lange måltider og samvær, og barstolene er for et glass vin i samtale med den som lager mat, eller når vi vil se på TV.