© STEPHANIE SIKKES

Et kjøkken designet for hverdagsluksus

Interiørdesigner Ida Engström Leivestad har med presisjon skapt et varmt, personlig familiekjøkken med former som funker, hvor alt har sin mening og plass.

Da Ida og mannen Marius kjøpte huset fra 1970-tallet i 2009, tillot ikke budsjettet drømmekjøkkenet. Familien bodde seg derfor godt inn, renoverte med omhu og samlet ideer, tanker og behov over tolv år.

Omsider ble standardkjøkkenet erstattet av et egendesignet kjøkken – skreddersydd for familien på fem.

Resultatet er et funksjonelt og åpent, koselig og personlig samlingspunkt i hjemmet.

Ida Engström Leivestad er interiørdesigner og medeier i OsloDeco.no. Hun har bodd med mann og tre barn på Stabekk i 14 år, og for et par år siden designet de i samarbeid med Kling Studio et kjøkken skreddersydd etter ønsker og behov. Kjøkkenet er bygget av norske Oak & Kitchen.

© STEPHANIE SIKKES

Estetikk, form og funksjon

– Kjøkkenet er en stor del av hverdagen, og vi er veldig glade i både å lage og spise mat. Det var viktig for oss at man skal kjenne seg avslappet her. Vi brukte mye tid på å tenke gjennom hvordan vi ønsket å bruke kjøkkenet.

Alt skal ha sin plass, og alt må ha en funksjon, sier Leivestad. Det ble viktig at kjøkkenet kombinerer estetikk med form og funksjon.

– Tidligere var kokeplaten vendt mot veggen, men vi vil stå vendt ut mot rommet når vi lager mat, og derfor plasserte vi kokeplaten på øya. Kjøkkenet har blant annet to oppvaskmaskiner, en ekstra stor oppvaskkum, et eget kaffehjørne – og ikke minst et spiskammer. Hverdagsluksus, kaller Leivestad det.

På Cornet-barkrakkene fra Hay/ OsloDeco.no kan barn og voksne holde kokken med selskap. Hengehyllen er fylt med keramikk og servise som tåler å vises frem, sier Leivestad.

© STEPHANIE SIKKES

Materialer som komplimenterer huset

Paret designet kjøkkenet sammen med interiørarkitekt Kaja Klingenberg i Kling Studio, som hjalp dem å visualisere og realisere ideene.

– Vi har valgt samme materialer som i resten av huset, blant annet eik, stein, fliser og stål, i ulike strukturer. Vi er også utrolig glade i benkeplaten i terrasso. Den er varm og veldig levende, sier Leivestad.

Kjøkkenet er delt i soner, der hver av dem dekker behov og preferanser. – Vi ønsket et funksjonelt spiskammer for oppbevaring av tørrvarer, kjøkkenmaskiner og lignende, sier Leivestad. Rommet er skjult bak de rillede glassdørene. En egen hylle for kokebøker ligger i forlengelse av benkeplaten, og ulike materialer skaper pene kontraster.

© STEPHANIE SIKKES

Detaljer med personlighet er viktig i et hjem, mener Ida. Her har denspesielle Flat Vase fra egen butikkfått plass på kjøkkenbenken i terrasso.

© STEPHANIE SIKKES

Et personlig preg er essensielt

Selv om de har lagt vekt på det praktiske, har de ikke gått på akkord med det estetiske og personlige. På kjøkkenveggene er det plass til kunst, og vinduskarmene har rom for grønne planter.

Hengende hyller med keramikk svever over kjøkkenbenken, og kokebøker er plassert på rekke og rad i åpne hyller i forlengelse av benkeplaten.

Peisen skaper et varmt sentrum i rommet, og flisene gir den skulpturelt uttrykk. Flisene heter Soap, designet av Sebastian Herkner for Kaufmann Keramik, og er levert av Fagflis.

© STEPHANIE SIKKES

I hjørnet av kjøkkenet er det en liten spise- plass med spesialdesignet sofa i grønt skinn, pendellampen Flowerpot fra &Tradition og krakken Stool 60 Zebra, designet av Alvar Aalto fra Artek

© STEPHANIE SIKKES

Et samlingspunkt i hjemmet

Og mest av alt er drømmekjøkkenet nå et samlingspunkt for familien Engström Leivestad. Ida, Marius, Herman (17), Maia (15) og Hennie (9) har flere soner å samles ved og sitte på.

– Sofakroken er for frokost eller middag for én til tre personer, og til lekser og annet arbeid. Middagsbordet har gode, polstrede stoler for lange måltider og samvær, og barstolene er for et glass vin i samtale med den som lager mat, eller når vi vil se på TV.

Ved spiseplassen tillater skinnstolene, Domus fra Artek, at man kan sitte lenge i hverandres selskap. De er designet av Ilmari Tapiovaara, opprinnelig til en møbelserie for studenthuset Domus Academica i Helsinki i 1946. Lampen over er Long John fra Rubn med fine detaljer i skinn og messing. På gulvet kan man hvile føttene på det varme Found rug-teppet i flatvevd ull fra danske Louise Roe. Alt fra OsloDeco.no.

© STEPHANIE SIKKES