© Jotun A/S @ jotunlady

Jotun LADY: her er fargene som gjelder for 2024

Jotun LADY hyller naturen i sitt nye fargekart: vi avslører fargene her.

Farger er et av de mest effektive virkemidlene vi har når det kommer til å sette stemningen i hjemmet vårt; fargevalget kan endre lys og proposjoner og påvirke hvordan vi oppfatter et rom. Å endre farger på vegger, gulv eller tak er i tillegg en rask og kostnadseffektiv måte å fornye boligen på, og kan være et godt alternativ til større endringer dersom du drømmer om en forandring i hjemmet.

Fargevalg er en egen vitenskap, og malingsprodusenter verden over har egne team av fargespesialister som ser nærmere på trender og kulturelle strømninger i jakten på nye fargepaletter som er tidsaktuelle. Det gjelder også for Jotun, som denne uken avduket sitt nye fargekart som har fått navnet Canvas. Malingsprodusenten oppfordrer oss til å se på hjemmene våre som et tomt lerret:

«Farge er det viktigste verktøyet vi har for å uttrykke oss visuelt. Selv om vi ikke alltid innser det, er vi alle fulle av ideer. Noen ganger behøver vi bare å finne motet til å uttrykke oss. CANVAS er Jotuns måte å gi deg det motet på; å vise deg at alle innerst inne kan være en kunstner», sier Lisbeth Larsen, Global Colour Manager i Jotun i en pressemelding.

Den nye fargekartet er utviklet av Jotuns globale fargesjef Lisbeth Larsen, hennes globale farge-team og det fargetekniske laboratoriet hos Jotun.

© Morten Rakke // Jotun A/S @ jotunlady

Ser til naturen

Fargekartet inneholder 23 tidløse nyanser, inkludert 10 nye farger som er spesielt utviklet av Jotun. Malingsprodusenten har identifisert en voksende trend på et globalt plan; en søken etter harmoniske og sofistikerte fargekombinasjoner som skaper en avslappende atmosfære. Svaret på dette behovet har Jotun funnet i naturen; og dette reflekteres i fargekartet som byr på et bredt spekter av naturlige grønntoner, friske blåtoner og myke grå nyanser som skal la tankene vandre hen til havet og himmelen. Kolleksjonens brune og beige fargetoner bringer med seg jordnærhet og lunhet mens de utvalgte nyansene i gult skal bistå med glede og optimisme. Bildene er stylet av den kreative Oslo-duoen Kråkvik & D’Orazio.

"Fargekolleksjonen reflekterer skjønnheten som finnes i naturens egen palett, og er designet med tanke på å gi deg inspirasjon og råd for gode fargevalg", sier Larsen.

Klassisk fargeteori

Men det er ikke kun internasjonale trender og tendenser som har inspirert paletten, klassisk fargeteori spiller også inn i utviklingen av fargekartet. Hvert interiør i fargekartet er nemlig ledsaget av et eget fargehjul, som gjør det enkelt å forstå de ulike fargekombinasjonene og begrunnelsen bak de utvalgte nyansene. Som en huskeregel sies det at nærliggende farger i sirkelen kan berike hverandre, mens motsetninger skaper stemningsfulle og vellykkede kontraster.

Utvilsomt et kjærkomment verktøy for de fleste av oss når vi skal svinge malerkosten!