Gulv til glede for føtter og øyne

Et gulv skal være til glede for både føtter og øyne, ­enkelt å rengjøre og helst vare lenge. Kravene er mange og det samme er valgmulighetene!

Gulv til hvert sitt rom
© Produsenten

Gulv til hvert sitt rom

Gulvet er et av hjemmets største og viktigste møbler. For et vakkert og varig resultat er det flere hensyn som bør tas før man legger nytt eller henter frem et gammelt. Først, kartlegg bruken av rommet. Entreen er utsatt for mye trafikk og krever et slitesterkt underlag som er enkelt å rengjøre. Det samme gjelder for kjøkkenet, hvor underlaget ofte er utsatt for flekker og søl. Badet krever gulv som tåler eksponering for vann, mens på soverommet kan et vegg til vegg-teppe føles godt under føttene når man svinger dem ut av sengen om morgenen.

– Materialets estetikk og tekniske kvaliteter er viktig. Penger er et annet moment, og dyrt trenger ikke alltid være bedre. Opplevelsen av materialet er også viktig å ta stilling til. Å gå barbeint på et tregulv oppleves mer takknemlig enn å ligge på et betonggulv å leke med små barn, sier interiørarkitekt Malin Skjelland Eriksen.

Et gulv er med på å bestemme flyten i hjemmet. Like gulv i alle rom skaper fin helhet, mens ulike materialer i samme rom kan definere bruksområder. Et åpent allrom kan for eksempel deles inn i soner med keramiske gulvfliser på kjøkkenet og parkett i resten av rommet.

Gulvet på bildet er fra Tarkett.

Varig gjennom trendskifter
© Produsenten

Varig gjennom trendskifter

Gulvet har også stor betydning for hjemmets atmosfære. Betonggulv gir et rått og industrielt uttrykk, mens brede planker i massivt tre føles lunt og eksklusivt. Med fliser og steinplater i ulike størrelser, mønstre og behandlinger kan man skape sin helt særegne signatur. Viktig er det likevel å huske at et gulv skal vare lenge, også visuelt. Det bør derfor kunne overleve flere interiører og trendskifter.

Mønstrete gulv hos &Tradition.

Betong og stein på gulvet
© Produsenten

Betong og stein på gulvet

Betong gir hjemmet en industriell og rå atmosfære, og kan pusses og poleres til man oppnår uttrykket man ønsker seg. God overflatebehandling er viktig for å beskytte mot følsomhet for flekker.

Marmor og andre steintyper gir også flotte, naturlige gulv. Terrazzogulv, basert på en gammel teknikk hvor steinbiter i ulike størrelser og typer blandes i betong, gir også en spennende effekt.

Felles for betong- og steingulv er hardheten, noe som fort kan gå utover ryggen i rom hvor man tilbringer mye tid på beina, for eksempel på kjøkkenet. Før man legger tunge gulv er det også viktig å undersøke om undergulvet kan bære det.

Betonggulv er gjennomgående i denne vakre 60-tallsboligen.

Betonggulv hos Carl Hansen.

Fliser til bad, entré og kjøkken
© Produsenten

Fliser til bad, entré og kjøkken

Keramiske fliser åpner for et vell av uttrykk, enten man ønsker et mønstrete gulv eller et mer nøytralt uttrykk. Fliser egner seg særlig godt på baderom, i inngangspartiet og på kjøkkenet.

– Keramiske fliser trenger varme under seg og kan være vanskelige å rengjøre avhengig av ruhet. Man velger gjerne fliser med litt ruhet i områder som kan bli glatte av vannsøl. Fugene er sårbare og bør impregneres for motstand mot skitt, misfarging og oppsprekking. Men keramiske fliser har lang levetid, sier interiørarkitekt Malin Skjelland Eriksen.

Sekskantede terracottafliser fra Fired Earth.

Mønstret og personlig
© Produsenten

Mønstret og personlig

Uansett hvilken type gulv du velger kan du sette din egen signatur på sluttresultatet ved hjelp av mønster. Treplanker og marmorfliser tar seg nydelig ut i fiskebensmønster, og ifølge Therese Husby Nyen fra Dinesen kan små variasjoner være alt som skal til for å gi hjemmet særpreg.

Brede planker i hele lengder gir et enkelt og stilrent uttrykk, men av hensyn til budsjett kan det være lurt å velge smalere planker i sekundære rom. På den måten utnytter man også hele treet, og man kan tilføre et rom ekstra personlighet ved å bruke ulike bredder i samme gulv, forteller hun.

Tregulv lagt i mønster hos Dinesen.

Myke heldekkende matter
© Produsenten

Myke heldekkende matter

Det er noen tiår siden vi kastet vegg til vegg-teppene i konteineren, men nå kryper de inn på gulvene våre igjen. Det kan virke som den lille pausen har fått oss til å huske hvor behagelig og lunende tepper faktisk er!

– Tepper er myke, varme og støydempende. De trenger hyppig rengjøring og kan være sårbare for flekker, men er gode å leke på, sier interiør-arkitekt Malin Skjelland Eriksen.

Tepper fanger i tillegg opp og holder på støvpartikler til de blir rengjort. Ingen fare for hybelkaniner, altså! Heldekkende tepper kommer i tuftede og vevde varianter og egner seg godt på soverommet og i stuen.

Slik velger du riktig gulvteppe til din stil!

Dette teppe er fra Modulyss.

Halvharde flater
© Produsenten

Halvharde flater

Halvharde gulv som vinyl, linoleum, kork og gummi egner seg godt på områder med krav til høy slitestyrke og renslighet – i gangen eller på kjøkkenet, for eksempel – de er myke og behagelige å gå på og har god lyddempende effekt. Kork, som kommer fra korkeika, kan legges på de fleste overflater, gir en naturlig svikt og er både lunt og behagelig å bevege seg på. Linoleum, en britisk oppfinnelse fra 1860, er i likhet med kork forankret i naturlige materialer, mens gummigulv og vinylbelegg hovedsakelig består av syntetiske stoffer. Av de halvharde gulvene er vinyl det eneste som anbefales for våtrom. Halvharde gulv kommer i alle mulige farger og mønstre, så sjansen er stor for at du finner noe du liker!

Få interiørtips sendt direkte til innboksen din!

Dette er fra Forbo.

Populært i heltre
© Produsenten

Populært i heltre

Tre, enten heltre eller parkett, er et klassisk gulv med en behagelig, taktil overflate som egner seg godt i alle rom med unntak av badet. Et godt tregulv varer i generasjoner og mønstre, tretyper og uttrykk gir gulvet ulik karakter.

– Heltregulv er et naturlig materiale med lang levetid ved godt vedlikehold. Gulvet kan slipes ned flere ganger og har gode lyddempende kvaliteter. Parkett kommer i alle prisklasser, utførelser og kvaliteter, hvor heltreparkett har et tykkere heltresjikt enn lamellparkett og er bedre med tanke på trinnlyd, sier Malin Skjelland Eriksen, interiørarkitekt i Romlaboratoriet.

Eik og furu er blant de mest brukte tresortene, men det finnes også fine varianter i gran, ask, lønn, bjørk, kirsebær, valnøtt og bambus.

– Vår anbefaling er å bruke naturmaterialer av god kvalitet og ikke etterligninger som laminatgulv med trelook, som kun er et printet bilde, eller de rimeligste parkettene som er tynne og veldig sårbare. Det er viktig å tenke bærekraft og miljø, sier Malin.

I dette atriumshuset lar de treverket spille hovedrollen på både gulv og vegger!

Gulv i Douglasgran fra Dinesen.

Malte gulvflater
© Produsenten

Malte gulvflater

Med tanke på varighet velger de fleste av oss nøytrale gulv, men har man et tregulv er maling en enkel og reversibel måte å skape forandring på.

– En runde med pensel og farge kan gjøre stor forskjell! Maling og farge er både reversibelt og relativt rimelig. Klart, du kan ikke pusse et gulv i det uendelige, men et heltregulv kan jobbes ganske mye med. Flotte farger, malte mønstringer eller laserte tregulv er utrolig fint, sier interiørarkitekt Malin Skjelland Eriksen.

Se hvordan du kan kombinere de dype trendfargene!

Svarte gulv er stilig til veggfargen Lady 4477 Deco Blue fra Jotun.