Gulv med mange muligheter

Heltre, bambus, epoksy, vinyl, betong, linoleum, laminat, gulvbelegg eller parkett? Vet du hva slags gulv du skal velge? Vi slår et slag for de varige, røffe og vakre gulvtypene. Skal du først investere i nytt gulv til hjemmet ditt, er det lurt å se etter et som har god holdbarhet, er miljøvennlig og som tåler en støyt. Vi guider deg gjennom mulighetene.

Flotte gulv i heltre
© Flotte gulv

Flotte gulv i heltre

Ingenting slår et klassisk gulv i heltre. Bedriften Flotte gulv leverer hovedsaklig eikegulv, men også gulv i douglasgran og ask.

Hos dem kan du også kjøpe lamellgulv og parkett. Se flottegulv.no.

Laminatgulv
© Pergo

Laminatgulv

Et deilig, røft tregulv? Nei, dette gulvet er faktisk et laminat!
Papyrus fra Pergo imiterer et massivt tregulv, men er mye rimeligere.

Har du ikke råd til ekte vare, kan denne typen være et godt alternativ, selv om gulvbelegg i laminat selvsagt ikke gir den gode trefølelsen under føttene. Finnes i flerfoldige realistiske motiver. Se pergo.com. Se nærbilder av gulv i gummi, vinyl, og linoleum lenger ut i saken.
Korkgulv
© Golvabia

Korkgulv

Husker du syttitallets korkgulv? Det finnes fortsatt, både som rent korkgulv, og som kork kledt i trefiner.

Fordelene med et slikt gulv er at det er lydisolerende og mykt å gå på. Golvabia produserer korkgulv i flere varianter - se golvabia.se.
Gulv fra Dinesen
© Dinesen

Gulv fra Dinesen

Dinesen-gulvene i heltre er en drøm å gå på, og blir bare finere med tiden når det har blitt levd litt på det. Du trenger ikke være redd for å få riper i gulvet ditt med en variant i heltre. Tvert i mot skaper det bare mer liv og personlighet i gulvet dersom det har vært brukt en stund.

Gulv fra Dinesen fås i imponerende brede planker og helt uten skjøter. Ekstra lekkert blir det derfor å la gulvet strekke seg gjennom så mange rom som mulig, for å oppnå en gjennomgående helhet.

Dette gulvet er i douglas, og er behandlet med lut og hvit såpe. Et Dinesen-gulv er en investering, men har du først skaffet deg det, har du det for alltid. Bonus: deilig, ekte treduft med på kjøpet.

Betonggulv
© Anette Nordstrøm

Betonggulv

Eierne av denne vakre boligen i Fredrikstadvalgte seg diamantslipt gulv i betong da de skulle pusse opp huset sitt. Et betonggulv gir gode muligheter for undervarme.

For et ekstra rått uttrykk kan du beholde en eller flere av veggene i rommet i råbetong, slik at det slipte gulvet får et kult motstykke.

Bambusgulv
© Hardstuff Norway AS/Moso International

Bambusgulv

Bambus er en relativt ny gulvtype på det norske markedet. Fordelene med et gulv i bambus er at det har en naturlig fukt- og flekkmotstand, samtidig som det er hardere enn eikegulv, og dermed tåler røffere behandling før det kommer riper. Bambus er en hurtigvoksende tresort som er fornybar. Bambusgulv er derfor et miljøvennlig gulvalternativ, og et gulv for fremtiden.

Her er både trapp og vegger lagt i samme bambusmateriale for en helhetlig effekt. Les mer hos bambusgulvforhandleren hardstuff.no.

Epoksygulv
© bo-bedre.no

Epoksygulv

Epoksy er en flytende plastmasse som helles utover gulvet og størkner til en hard, jevn og blank overflate. Flere og flere velger denne gulvtypen i privathjem, selv om den tidligere stort sett var forbeholdt industri- og butikklokaler.

Epoksy legges oftes på betonggulv, men kan også legges på mer levende underlag som tregulv. Det anbefales å legge en hard lakk på gulvet til sist, ettersom det lett kommer riper i massen.

Gulv i heltre
© Dinesen

Gulv i heltre

Dette Dinesen-gulvet er i eik, og er behandlet med hvit olje. Firmaet får levert tre fra europeiske skoger, og hvert tre er mellom 80 og 120 år gammelt. Med tiden får et gulv i heltre bare mer personlighet, men det kan også oljes og slipes for å få et nytt løft.

Gummigulv
© Artigo

Gummigulv

Slitesterkt og holdbart gulv fra engelske Artigo i gummi. Gulvet er mykt å gå på, og passer for eksempel bra til småbarnsfamilier.

Dette er et gulv som fås i mange forskjellige knallfarger, og frisker opp ethvert rom. artigo.com.

Vevd vinylgulv
© bo-bedre.no

Vevd vinylgulv

Bolons vevde gulv i vinyl ser ut som et teppe, men legges som vinyl. Gulvet tåler vann, og er både sklisikkert og antistatisk.

I tillegg er det like lett å vaske og støvsuge som andre gulvtyper. Se bolon.com.

Linoleumsgulv

Ikke alle kan legge betonggulv. Da kan kanskje Armstrongs gulvbelegg i linoleum være et godt alternativ. Hva med denne varianten, et gulvbelegg som gir inntrykk av å være laget av stein, for eksempel? Se armstrong.com.

Svanemerket parkett
© Forbo

Svanemerket parkett

Forshaga Parkett kommer i mange tresorter og er et gulv som det er lett å legge selv. Du kan velge mellom tre ulike uttrykk:

Sarek er et gulv med en rolig og harmonisk struktur og sparsomt med små kvist. Gulvtypen Abisko har en mer levende struktur med flere og større kvist, og Dovre, som har den mest levende strukturen blant sorteringene, er et gulv med tydelige innslag av overflateved.