Feriefølelse hele året

Man kan ikke gjenskape gamle minner, er det noen som sier. Men man kan herme etter foreldrenes 70-tallshytte og skape seg noen nye. Ved en innsjø i de ­finske skoger har Kati Hienonen og mannen bygget seg en varm feriebolig, til glede for familien hele året.

Lyst treverk og peis midt i stua.

Det hele startet på 70-tallet, da Kati Hienonens foreldre forelsket seg i området rundt byen Jyväskylä, midt i Finland. De kjøpte en tomt og bygde hytta som skulle bli familiens faste sommersted de neste 20 årene. Stedet var lykken på jord, inntil en mårfamilie valgte å bygge hi på taket og ødela bygningen. Forfallet var dermed i gang, hytta ble stående ubrukt og forlatt i årtier. Men Kati Hienonen klarte ikke glemme de gode minnene og tok affære.

De svarte stolene Chair 65 på spiseplassen, designet av Alvar Aalto for Artek, står i kontrast til det lyse treet. En rekke med viduer øverst på veggen skaper en illusjon av at taket svever.
Lyst treverk og svarte møbler.

– For fem år siden fikk mannen min og jeg en idé. Vi bestemte oss for å rive hytta og erstatte den med en ny feriebolig til familien vår. En viktig del av planen var å føre alle de gode ideene fra den gamle hytta inn i dette årtiet, forklarer hun.

Gjentagende svarte detaljer skaper helhet og gjennomført stil: Bordet i massiv gran er omringet av Alvar Aaltos Chair 65, fra Artek, og ved kjøkkenøya står de svarte krakkene Contemporary, designet av Rudi Merz for Nikari.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for interiørnyheter og inspirasjon rett til din innboks.

Hvitt kjøkken og grått steingulv.

Den nye hytta ligner derfor veldig på den gamle. De samme stramme linjene er gjentatt, alle rommene er nå også samlet på ett plan, og den karakteristiske nedsenkede stuen minner om slik den var. Et ekstra soverom, to bad og toalett er lagt til – ellers er planløsningen som den originale. Vinduer er det også flere av nå, for å gi utsikten ut til skogen og innsjøen en enda viktigere rolle.

Det hvite, stramme kjøkkenet fra Kvik står i kontrast til det varme og organiske treet. Hvitevarene er fra Siemens, armaturen fra Grohe, og benkeplaten er av resirkulert komposittmateriale, fra den finske produsenten Durat.

Lyst treverk og store vinduer i stuen.

Trebarnsfamilien, som bor i Helsinki, ønsket seg et ekstra hjem i naturen, som kunne brukes hele året. Den nye hytta fikk derfor skikkelige oppvarmingsløsninger, som jordvarme og solfangere til oppvarming av vann. Og for å gi naturen en sterk tilstedeværelse, valgte de naturlige, tidløse og holdbare materialer. Alle store overflater er i gran – både innvendige og utvendige. Gran – fordi det ikke gulner med tiden.

I stuen står den gamle sofaen og lenestolene designet av Johan Huldt og Jan Dranger, som også sto i Kati Hienonens foreldres gamle sommerhus. I sofaen ligger puter som hun har designet for sitt eget merke, Bonden. Bordet er satt sammen av enkle kasser av gran. På bordet står tre fugler, designet av finske Teemu Järvi. Gulvteppet er fra Woodnotes.

Naturlig bad med lyst tre og grå steiner.

– Vi er tilhengere av uttrykket «less is more». Jeg vil ikke ha noe overflødig her. Ifølge min interiørfilosofi bør man leve i et estetisk bærekraftig miljø, hvor møblene har lang levetid. Jeg synes selv at jeg har klart å beholde den riktige balansen mellom gjenbruk og nye kjøp gjennom livet, sier Kati.

Også på badet sørger velplasserte vinduer for naturlig lys og utsikt. Baderomsmøbelet er som en del av arkitekturen, laget av gran og bygget på mål av en tømrer. Armaturene er fra Hansgrohe.

Mer inspirasjon: Slik ser det ut hos en interiørstylist.

Naturlig bad med grå fliser.

Gulvet og veggene i dusjen er dekket med finsk Lokka-stein – som også er brukt på kjøkkenet. Et materiale som står i stil til den røffe naturen på utsiden.

På BoligPluss:10 tips til en skandinavisk stil på badet.

Lyst treverk på soverommet.

– Arbeidet mitt i designbransjen har gitt meg en godt utkikkspost for finsk design. Finsk design forener multifunksjonalitet og finesse, og den har en estetikk som i en verden med overflod av ting nesten kan virke sensuell, sier Kati, som jobber som trendanalytiker og med designutvikling.

Parets soverom ligger vendt mot innsjøen, akkurat slik hovedsoverommet i det gamle sommerhuset gjorde. En enkel seng redd opp med deilige tekstiler, og et minimalistisk nattbord, er alt som har fått plass i det harmoniske rommet, og ingenting forstyrrer søvnen eller for den vakre utsikten.

Lyst treverk på soverommet.

Barnas tre soverom ligger på rekke og rad, langs veggen som vender mot skogen. De små rommene har plass til det helt nødvendige – en seng, et nattbord, og et bredt vindu som rammer inn landskapet utenfor som et maleri.

Har du fått med deg dette: Dette er de 10 mest leste sakene i 2017 på Bo Bedre.

Moderne trehytte i Finland.

En annen samling møbler har helt spesiell plass – både i hennes hjerte og i den nybygde hytta. Stolene Stuns, designet av svenske Johan Huldt og Jan Dranger, sto nemlig i foreldrenes hytte på 70-tallet. Nå har de fått hedersplassen ved utsikten i stua, klare for nye minner.

Så ofte de kan drar Kati og familien til huset sitt i skogen – til det enkle livet på landet. Alle overflatene er laget av gran, både innenfor og på utsiden, og gjør at hytta passer godt inn i naturen.

Relaterte artikler