
Broderiene er tilbake for fullt
I tråd med vårt økte behov for hyggelige omgivelser, og en blomstrende kjærlighet for håndarbeid, har en eldgammel håndverksteknikk fått en renessanse.
AvSammentrekkssøm, svartsøm og hullsøm.
Ringer det ingen bjeller? Det er faktisk bare eksempler på de mange varianter av broderier som finnes.
Opprinnelig tilhørte håndverket de som hadde overskudd og ressurser, for broderi var bare et dekorativt tilskudd til tekstilet, mer enn det var en nødvendighet – og broderi var derfor et statussymbol.
Men på 1960- og 1970-tallet begynte broderi å bli oppfattet som småborgerlig og undertrykkende, først og fremst fordi det ble ansett som kvinnearbeid. Derfor gikk det også i glemmeboken. Frem til nå.
Broderi har virkelig fått en renessanse i de norske hjem – både i interiøret og i garderoben.
Fortsatt et håndarbeid med prestisje
De siste årene har broderiet gjort et comeback og kommet i tråd med en søken etter hyggelige, taktile og organiske omgivelser - som en kontrast til de travle, digitale livene mange av oss lever.
Samtidig opplever håndarbeidsinteressen en generell oppblomstring, nettopp fordi vi i dag verdsetter ting som har blitt tatt godt hånd om. Broderi har derfor igjen blitt et tegn på profitt og prestisje.
Av samme grunn har vi de siste årene også kunnet se hvordan folk i mange ulike aldre har tatt i bruk andre håndarbeidsteknikker - som blant annet patchwork og hekling - og hvordan de gjerne bruker timevis på å lære teknikkene.
Flere mote- og interiørmerker har også implementert broderiet i sine prestisjeprosjekter. Blant annet inngikk Hay i 2022 et samarbeid med kunstneren Loji Höskuldsson i forbindelse med kunstmessen 'Chart', som resulterte i en mye omtalt sofa dekorert med ulike broderte motiver - til alles overraskelse.
Det er ingen tvil: broderi er hot!