Sengetæppe med broderi © zannekamper_

Broderiene er tilbake for fullt

I tråd med vårt økte behov for hyggelige omgivelser, og en blomstrende kjærlighet for håndarbeid, har en eldgammel håndverksteknikk fått en renessanse.

Sammentrekkssøm, svartsøm og hullsøm.

Ringer det ingen bjeller? Det er faktisk bare eksempler på de mange varianter av broderier som finnes.

Opprinnelig tilhørte håndverket de som hadde overskudd og ressurser, for broderi var bare et dekorativt tilskudd til tekstilet, mer enn det var en nødvendighet – og broderi var derfor et statussymbol.

Men på 1960- og 1970-tallet begynte broderi å bli oppfattet som småborgerlig og undertrykkende, først og fremst fordi det ble ansett som kvinnearbeid. Derfor gikk det også i glemmeboken. Frem til nå.

Broderi har virkelig fått en renessanse i de norske hjem – både i interiøret og i garderoben.

Fortsatt et håndarbeid med prestisje

De siste årene har broderiet gjort et comeback og kommet i tråd med en søken etter hyggelige, taktile og organiske omgivelser - som en kontrast til de travle, digitale livene mange av oss lever.

Samtidig opplever håndarbeidsinteressen en generell oppblomstring, nettopp fordi vi i dag verdsetter ting som har blitt tatt godt hånd om. Broderi har derfor igjen blitt et tegn på profitt og prestisje.

Av samme grunn har vi de siste årene også kunnet se hvordan folk i mange ulike aldre har tatt i bruk andre håndarbeidsteknikker - som blant annet patchwork og hekling - og hvordan de gjerne bruker timevis på å lære teknikkene.

Flere mote- og interiørmerker har også implementert broderiet i sine prestisjeprosjekter. Blant annet inngikk Hay i 2022 et samarbeid med kunstneren Loji Höskuldsson i forbindelse med kunstmessen 'Chart', som resulterte i en mye omtalt sofa dekorert med ulike broderte motiver - til alles overraskelse.

Det er ingen tvil: broderi er hot!

Juks deg til broderier i hjemmet

I utgangspunktet må broderiene være hjemmelagde hvis du vil være med på trenden.

Har du imidlertid ikke tid og ferdigheter, kan du enkelt "jukse" deg til det og skaffe deg ferdig lagde broderier. Mange merker har som sagt selv kastet seg på trenden og lansert flere produkter med ferdige og flotte sting.

Du finner broderiet på de klassiske tekstilene til hjemmet, som duker, tøyservietter, sengetepper og sengetøy – og du finner det i alt fra store mønstre til mindre, søte motiver.

Utforsk de flotte eksemplene på hvordan du kan gi broderi en plass i hjemmet nedenfor.

Som veggdekorasjon

Selv om tekstiler kanskje ikke alltid er det første du tenker på når du leter etter nye veggdekorasjoner, er det likevel et opplagt alternativ. Finn for eksempel et stort brodert billedvev, eller sett inn et mindre stykke i en fin ramme.

De ekstra koselige tekstilene

Stuen og soverommet er fylt med tekstiler. Så hvis du drømmer om å inkludere de fine broderiene i innredningen din, er det opplagt å finne noen til disse rommene. Finn for eksempel en fin brodert pute eller pledd til stuen, eller gå på jakt etter et vakkert brodert sengeteppe, og la broderiet spille hovedrollen på soverommet ditt.

På bordet og på kjøkkenet

Det er også mange muligheter for å dekorere med broderi på kjøkkenet eller på bordet. Finn for eksempel en duk med et stort broderi, et par dekkservietter eller tøyservietten hvis broderiet skal spille en litt mindre rolle i borddekkingen.