Renskåret funkisbad

Strømlinjeformet og lite - med likevel varmt, innbydende og helt i tråd med husets opprinnelse.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Når en som jobber som arkitekt og designer skal renovere et bad, ligger det i kortene at det ikke er tilfeldighetene som får råde. Anne Boysen bor i en klassisk funkisvilla, der det geometriske og stramme formspråket hersker. Og da badet skulle renoveres, var det en selvfølge for henne å bygge det i samme stil som huset, for å holde fast ved ideen om at alle rom og elementer i en bolig skal snakke samme språk.

Selv om rommet er lite, var det ikke aktuelt å rive veggene og utvide det. Rommet fikk beholde sin opprinnelige form, og kvadratmeterne måtte heller utnyttes optimalt. Det førte til at det nye badet ble innredet med få elementer og materialer, og at alt fra fliser og fuger til treverk og møbler ble holdt i lyse farger
– nettopp for å få rommet til å virke så stort som mulig.

Anne ønsket at dusjveggen skulle være enkel, uten kanter, og gå fra gulv til tak. Siden ingen glassmester ville ta den litt avanserte jobben, var det til slutt hennes bror, som er møbelsnekker, som laget den. Den diskré avløpsarmaturen i dusjen er fra Unidrain. Det firkantete toalettet fra Simas har Anne valgt for å sitere de stramme linjene i rommet.

Se flere inspirerende bad her!

© Jonas Bjerre-Poulsen

Anne Boysen er jo tross alt profesjonell, og gikk grundig til verks: Først startet hun hele prosessen med et moodboard, der materialer, detaljer og stemningsbilder ble satt sammen til nøyaktig det uttrykket hun var ute etter. Deretter laget hun en liten modell av rommet, hvor hun plasserte de ulike elementene, for å se hvordan proporsjonene fungerte sammen. Den lille modellen kom til nytte da hun gang på gang måtte vise den frem for å overbevise håndverkerne at det var mulig å få det slik hun hadde sett for seg.

– Jeg var sta underveis i prosessen, for jeg visste akkurat hvordan jeg ville det skulle se ut, og jeg visste at det gikk an å få det til, forklarer hun.

Det firkantete uttrykket man gjerne forbinder med funkisstilen er brukt som et gjennomgående tema. Om man ser etter, ser man at firkanten går igjen – på håndvask, skapdører, toalett og fliser. For Anne Boysen «liker bare firkanten veldig godt», som hun selv uttrykker det. Og takket være disse firkantene har det splitter nye badet fått et rent, tidløst uttrykk, helt tro mot villaens stil.

Det romslige bade-romsmøbelet med skuffer er laget i eik, hvit corian og porselen. Designen er det Anne Boysen selv som har stått for, selve snekkerjobben har hennes bror utført. Armaturen er fra Vola, og den lille høyttaleren A2 med skinndetaljer er designet av Cecilie Manz for Beoplay.

Så du denne:Gjør badet til husets sensuelle rom

© Jonas Bjerre-Poulsen

Firkanter er et gjennomgående visuelt element på det lille badet, også på de små flisene. Betongskålen har Anne Boysen laget selv, mens marmorkulen er fra Broste.