Minimalistisk velvære

Blander man japansk rominndeling med nordisk minimalisme, får man et romslig bad med plass til velvære.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Da arkitekt Jonas Bjerre-Poulsen, som jobber i Norm Architects, og familien bestemte seg for å bygge et ekstra bad, var det utelukkende av praktiske årsaker. Barna var blitt eldre, og nå skulle hjemmet også huse tenåringer, og familien ønsket seg et stort baderom.

På ferier og reiser hadde de erfart hvor godt det føltes med store bad. Derfor ville familien gjerne bruke noen ekstra kvadratmeter for å få plass til luft og romslighet rundt de ulike funksjonene. Resultatet er ett stort baderom, med flere soner eller rom inni.

– Ønsket var fra starten av å skape et nordisk og minimalistisk rom, en type uttrykk vi i Norm Architects jobber mye med. Rommet skulle ha få elementer og passe til resten av huset, forteller Jonas.

Badeværelset tilhører Jonas Bjerre-Poulsen, som er arkitekt og partner i Norm Architects. Vasken Stand er egen design, og i produksjon hos italienske Ex.t.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Trappetrinnet i svart marmor er inspirert av japanske badeanstalter, hvor man tar av seg skoene før man trår på steinen og går inn i rommet. I bakgrunnen ligger vaskerommet, som er laget i lik minimalistisk stil.

Når en stor del av ens daglige virke er å tegne baderomsløsninger, var det naturlig å benytte seg av egen design i badet. Derfor er både vask og badekar tegnet av Norm Architects, en serie inspirert av edvardianske art deco-badekar med løveføtter – et vanlig element i begynnelsen av industrialiseringen. Disse nye har dog en moderne og minimalistisk vri.

Når man trer inn i rommet, føles det nesten som å komme inn i et spa – et rom man har lyst til å være i, som ikke bare fungerer som en «hygienemaskin», som Jonas Bjerre-Poulsen selv uttrykker det.

Les også: Slik får du orden i baderomshyllen

© Jonas Bjerre-Poulsen

I hjørnet står det ovale speilet Norm Oval Mirror, som er egen design og i produksjon hos Menu.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Hver av de grå steinflisene fra Kronos er unike. Det gir badet et varmt og rustikt uttrykk, i kontrast til den grafiske svarte armaturen fra Vola. Såpen på gulvet er fra Aesop.

Badet er inspirert av en japansk måte å dele opp et baderom på. Det inneholder nemlig flere funksjonsrom: toalettet er gjemt litt vekk bak en skillevegg i midten, på den andre siden er det en stor dusjnisje, og langs den ene veggen troner badekaret. Den frittstående veggen midt i rommet deler opp og skaper private soner, men sørger samtidig for at rommet kjennes romslig og åpent.

Så du denne: Oppgrader badet uten å pusse opp

© Jonas Bjerre-Poulsen

Såper og fine gjenstander får stå lett tilgjengelig i marmorhyllene, som er laget som nisjer i veggen slik at de ikke forstyrrer.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Det japanskinspirerte brettet er en prototype fra Menu. Tekannen, laget av den danske keramikeren Bente Hansen, understreker velværestemningen sammen med det myke håndkleet fra Hay.

Se: Skap ditt eget luksusbad

© Jonas Bjerre-Poulsen

På hyllen av svart marmor står blant annet en keramikkskål av Maj-Brit Würtz og en gammel sparegris funnet i en liten by i Nepal.

Den rustikke skålen på gulvet, av sand, jord og aske, er laget i samarbeid mellom Jonas Bjerre-Poulsen og Maj-Brit Würtz. Tørket eukalyptus sprer god duft i rommet.

© Jonas Bjerre-Poulsen

Badekaret er designet av Norm Architects og produsert av Ex-t i Firenze. Det er en nyfortolkning av gamle art deco-badekar med løveføtter. I motsetning til innebygde badekar er dette et møbel, og krever derfor plass rundt seg, synes Jonas Bjerre-Poulsen. Vola-armaturen passer godt til badekarets svarte ben. Det er mange detaljer som avslører at arkitekten har latt seg inspirere av japansk kultur og arkitektur, som den elegante nisjehyllen, som er trukket inn i veggen for ikke å bryte de stramme linjene i rommet.

Alle i familien er fornøyde med resultatet, og på det nye badet gjelder det samme som i resten av hjemmet: Linjene er rene, men rommene er alltid fulle av atmosfære og liv.