Et rom for stillhet og velvære

Selv om du ikke har en hel etasje å avse til ditt eget hjemmespa, kan du helt sikkert finne inspirasjon i dette rommet.

© Sandra Aslaksen
Den magiske stemningen i dette unike baderommet under bakken er skapt av gjennomtenkte detaljer, som knapt synes. Arkitekt Britt Krokene har laget et kunststykke av en planløsning som gir plass til ro, samtidig som den sørger for en god dyna- mikk i rommet. Det beskjedne dagslyset, som siver gjennom slisser i taket, og den enkle, men vakre materialbruken, appellerer til følelsene. Materialene er en videreføring av hva som er benyttet i resten av huset: treverk, betong og glass. Glasstaket til høyre her er den eneste delen av muren som er skjøvet litt ut fra fasaden.

© Sandra Aslaksen

Det plasstøpte badekaret er et viktig element i dette hjemmespaet, fordi fordi det er det første man støter på. Familien ønsket seg et stort kar, ikke en mer tradisjonell kulp, for å unngå at vannet står og krever renseanlegg. Materialene som skaper stemningen er enkle, men få: Ubehandlet betong, marmorfliser og plassbygde benker og hyller, samt tak av osp.

© Sandra Aslaksen
Badet er et fristed som familien setter av tid til å være i, en sone for renselse av kropp og sjel. Her er det ingen durende boblebad eller ventilasjons- og renseanlegg som skrur seg av og på. Det var viktig for familien at funksjonene skulle være av en dimensjon som kunne gi den stillhet.

– Stillhet er viktig for oss. Det er et musikkanlegg i rommet, hvis vi ønsker lyd, men da er det lyd vi velger selv, forteller de. Lyssettingen er også vesentlig for den gode atmosfæren. Om dagen siver dagslyset inn gjennom vinduene i husets første etasje og ned gjennom paneler av glass i taket. Om kvelden er det indirekte lys fra punkter i både tretaket og marmorgulvet, som gir et gyllent skjær. Tretaket har også en viktig akustisk effekt, og demper gjenklang. Genistreken er likevel innfallet av dagslys, som løfter rommet fra å være et vakkert kjel-lerbad, til å bli et tempel for velvære.

© Sandra Aslaksen
Estetikk og funksjon i sin mest grunnleggende form. Dynamikken i rommet er god. Her er vasken Grand Kanal fra Rapsel plassert på motsatt side av dusjnisjen, på en frittstående vegg i rommet. Armaturene er fra Vola.

© Sandra Aslaksen

Badekaret er flislagt på innsiden, med innfelte lyspunkter. Vola-armaturen er montert på en ekstra beskyttende glassplate oppå betongen.