Alt du må vite når du skal pusse opp badet

Bak hjemmets hovedrom for luksus og velvære ligger mye investering, både i tid og penger. Så, hva bør man tenke på før man fikser på badet?

Like flott under som på overflaten
© Produsenten

Like flott under som på overflaten

Renselsesritualet har lange tradisjoner over hele verden. Japanerne sverger til onsen, tyrkerne har sitt hamam, mens finnene damper ut stress og stivhet i saunaen. På våre kanter tyr vi gjerne til et luksuriøst spa når vi føler behov for å slappe litt ekstra av, og den samme spafølelsen ønsker vi også i økende grad å gjenskape hjemme. Fantasien må likevel forankres i en rekke hensyn knyttet til rom utsatt for mye fuktighet.

– Velger du å renovere badet skal du sørge for at det lever opp til lovkravene, det gjelder særlig konstruksjonens vanntetthet, sier Tine R. Sode, fagekspert hos boligeiernes vitensenter Bolius.

– Vær sikker på at det er tilstrekkelig med ventilasjon, og rent arkitektonisk skal man sørge for at innredningen og overflatene kan vare i mange år. Badet er det absolutt dyreste rommet i hele boligen, så man skal sørge for å fremtidssikre det.

Her er 8 tips til hvordan badet blir en funksjonell møteplass for hele familien.

Drømmebad fra Drømmekjøkkenet.

Hvilke overflater egner seg best på ditt bad?
© Produsentene

Hvilke overflater egner seg best på ditt bad?

Fliser er det mest brukte materialet i våtrom, men flere velger også betong og marmor. Før man bestemmer seg er det viktig å vite hvilke egenskaper de ulike materialene har, ifølge Daniele Bonvicini fra flise- og baderomsleverandøren Bella.

Før man legger fliser eller annet overflate-materiale på badet, er det viktig å sørge for at fall til sluk, membran og eventuelt også varmekabler er i orden. Fagrådet for våtrom poengterer at selve overflatematerialet skal være enkelt å holde rent, ikke inneholde helsefarlige stoffer, tåle varierende fukt- og temperaturbelastninger og være sklisikkert.

Svart- hvitt og grafisk bad fra Aspen.

Store fliser og betonglook

Store fliser og betonglook

Daniele opplever at flisene på badet i senere tid har blitt større, mens området som dekkes av fliser blir mindre. Stor utvikling på flisefronten gjør også at mange som kanskje ønsker seg betong eller marmor på badet, går for fliser med betong- eller marmoreffekt.

Det finnes mange fliser som etterligner betong, og når det som har vært storformatet, 60 x 60 cm, begynner å bli mellomformatet, får man overflater nesten uten fuger. Da er man ikke så langt unna originalen, forteller han.

Interiørarkitekt Tine Hundrup ser en oppsving i bruk av betong.

– Betong har blitt veldig moderne, helstøpt betong med gummimembran under. Betong er også et materiale man kan bruke når man pusser opp på baderommet, hvor man kan smøre betongen ut over eksisterende fliser og på den måten gi badet en moderne look, forteller hun.

Daniele Bonvicini i Bella anbefaler å finne materialene og produktene man ønsker seg på badet før man henvender seg til håndverkerne som skal utføre arbeidet.

– Badet skal være praktisk, men det skal også se bra ut. Vi får ofte kunder i butikken som har fått beskjed fra håndverkeren om at de ikke får ha mer enn 20 x 20 cm-fliser på gulvet, men det finnes alltid en løsning. Vær tidlig ute med å planlegge badet, og finn deretter en entreprenør, flislegger og murer. Løs badet ut ifra produktene du velger, ikke omvendt, mener han.

Baderomsmøbler og badekar med rene linjer fra Copenhagen Bath.

Flekkfritt med fliser
© Produsenten

Flekkfritt med fliser

– Mange typer marmor er nesten som svamp og må vedlikeholdes og impregneres. De fleste bad har også toalett, og uten å gå i detalj så har vi mye syre i kroppen som impregnering ikke beskytter mot. Hvis man får panikk av småflekker skal man ikke velge et naturmateriale. Samtidig er naturstein et levende materiale som vil stabilisere seg med årene og få en pen patina. Fliser har ikke det lille, levende ekstra, men mange velger fliser fordi det er vedlikeholdsfritt og gir et perfekt resultat med en gang, forteller Daniele Bonvicini.

Er du svak for naturfliser, er sjansen stor for at du velger marmor, når du har sett dette drømmebadet!

Harmonisk bad i dus fargepalett fra Agape/Bella.

Slik rengjør og vedlikeholder du fliser
© Produsenten

Slik rengjør og vedlikeholder du fliser

Når badet først er ferdig finnes det noen enkle grep som øker sannsynligheten for at rommet holder seg lenger.

– Ikke vask fliser med grønnsåpe, råder flise-spesialist Daniele Bonvicini. Såpen inneholder fett som legger seg på toppen, og flisene vil etter hvert se møkkete ut. Bruk rengjøringsprodukter beregnet på overflatematerialet og impregner eventuelle fuger.

Tine R. Sode, fagekspert hos Bolius, råder også til å rense sluket i gulvet og vannlåsen på håndvasken jevnlig, tørke vann av flisene etter at du har badet, lufte godt etter badet, skifte gummifuger hvert femte år og fikse harde fuger som skades.

Skulpturelt og stilrent armatur fra Vola.

Innred etter lommebok og stil
© Produsenten

Innred etter lommebok og stil

Det finnes baderomsmøbler for enhver smak, her er det lommeboken som setter begrensninger. Noen velger frittstående vask og plasserer alt av oppbevaring i høyskap på en av veggene for å skape et rent og ryddig uttrykk. Enkelte leverandører lager moduler hvor skuffeseksjonen separeres fra vasken for å skape et lettere, mer luftig uttrykk, og det finnes også asymmetriske løsninger som bidrar til å skape spenning i rommet. Uansett hvilke møbler man velger til badet er det viktig å tenke på at de vil utsettes for fuktighet og bør være utført i et materiale som er egnet for dette.

En kan for eksempel ha stein, tre, corian, glass og bronse i samme modul. Nesten alt er lov og mulig, sier Daniele Bonvicini fra Bella Studio.

Asymmetrisk og spennende baderomsinnredning fra Boffi.

Mørkt og sanselig
© Produsenten

Mørkt og sanselig

Spa- og hotellfølelsen som har dominert baderomstrenden en stund allerede, holder seg fortsatt, ifølge Tine. Frittstående badekar, mørkere farger, sanselige teksturer og skjult belysning er elementer som underbygger dette.

– Badet er et lite rom, men det krever veldig mye. Skal man totalrenovere flytter man gjerne på toalett og dusj, og da må man hente inn fagfolk. Men man kan selvfølgelig også pusse opp ut ifra eksisterende omgivelser, skifte skap og legge nye fliser for eksempel. Fliser som ligner tre, rustikke overflater og marmor er særlig etterspurt for øyeblikket, forteller interiørarkitekten.

Badet på bilde er innredet av Tine på oppdrag fra en kunde.

Rustikke og sanselige materialer er trendy
© Produsenten

Rustikke og sanselige materialer er trendy

Hafas skuffeløsning er like praktisk som fin å se på og mikser ulike materialer med innslag av treverk.

– Hvite og minimalistiske baderom er ikke så populære akkurat nå, det skal være mørkere farger, gjerne med innslag av tre og stein. Det så vi også på møbelmessen i Milano, det rustikke og fargerike gjelder fortsatt fremover, forteller interiørarkitekt Tine Hundrup.

Dusj, vask og toalett
© Produsenten

Dusj, vask og toalett

Vegghengte toaletter er standard på nybygg av både estetiske og hygieniske årsaker, men pusser man opp et gammelt bad skal man tenke på at det kan være vanskelig å sette inn vegghengt toalett på grunn av soilrørets plassering. Japaninspirerte, helautomatiske toaletter med spyle- og tørke-funksjoner blir mer og mer attraktivt for de som har råd til det, og når det gjelder dusj og badekar finnes det løsninger for alle behov og prisklasser. Løsninger som ikke er standard bør planlegges på et tidlig stadium, slik at de nødvendige funksjonene kan legges inn før veggene tettes igjen.

Vasker kommer også i en rekke former, farger og materialer. For familier som har behov for å være flere på badet, er det praktisk med dobbel vask, enten i form av to vasker eller én lang.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og hold deg oppdatert på design og interiør!

Minimalistisk og vakkert bad fra Geberit.

Jordtoner i alle nyanser til badet
© Produsenten

Jordtoner i alle nyanser til badet

Fine håndklær, lekre krukker og deilige såper er enkle og uforpliktende måter å spre litt luksus og farge på badet på, men man kan fint også male – man skal bare sørge for at underlaget er egnet og at malingen er godkjent for våtrom.

– Farger er en enkel og rimelig måte å skape forandring på badet på. Mal skapene og sett på noen spennende knotter eller håndtak, råder interiørarkitekt Tine Hundrup.

Daniele Bonvicini fra Bella Studio skulle gjerne sett at folk våget å eksperimentere mer med farger på badet, men opplever at de fleste fortsatt velger trygge, varige nyanser.

Jordtonene fra lys beige til mørkebrun og hvitt til svart via alle gråtonene, er fargene som regjerer. Men man bør gå for det man har hjerte for, det man liker. Man blir som regel ikke lei av ting, man blir likegyldig i verste fall. Det er bedre med seks måneders wow-effekt enn kjedelig fra dag én!

Trendy og fargerikt bad fra the visit av studiopepe.

Personlig med armaturer i forskjellige finisher
© Produsenten

Personlig med armaturer i forskjellige finisher

Har man barn i huset vil skåldesperre og temperatur-begrensning være viktige egenskaper når man velger blandebatteri. Når det gjelder finish er det stort sett smak som avgjør, og her er valgmulighetene mange – fra tradisjonell krom til matt svart, messing og gull.

Når det gjelder finishen så er det ikke noe som er mer praktisk enn noe annet. Det beste er nok krom eller stål, men er armaturen av god kvalitet vil andre typer overflater være like enkelt å vedlikeholde, sier interiørarkitekt Tine Hundrup.

Svarte detaljer kan være akkurat det lille ekstra som løfter et delikat bad, slik som hos Jenny på Snarøya.

Den delikate innredningen er fra Boffi.

Indirekte lys for spa-følelse på badet
© Produsenten

Indirekte lys for spa-følelse på badet

Riktig belysning er alfa og omega på baderommet. Med lamper på hver side av speilet unngår du skygger på ansiktet ved sminking og barbering, mens godt oversiktslys i taket er nødvendig med hensyn til rengjøring. Det er også viktig at lysarmaturene du velger, er godkjent for bruk i våtrom.

– Det skal være god belysning i forbindelse med speilet. Man kan også bruke indirekte lys, hvor lyset ikke er synlig men innlagt i taket eller under skap. Dette bidrar til å gjenskape spa- og hotellstemningen som mange ønsker seg, sier interiørarkitekt Tine Hundrup.

Svart og stilig lampe fra Vipp.

Husk dette før du går i gang
© Produsenten

Husk dette før du går i gang

God tid, grundig forarbeid og ryddig prosess er viktig for at man til slutt skal kunne slappe godt av på badet. Fagrådet for våtrom har utviklet en nyttig huskeliste for deg som skal pusse opp eller bygge nytt bad:

1. Dyktige våtromsentreprenører er ikke redde for en bakgrunns-sjekk – sjekk alltid referanser fra tidligere kunder.

2. Beskriv arbeidsomfang og kvaliteter, og påpek at arbeidet skal utføres etter byggebransjens våtromsnorm. Våtromsnormen er ikke pålagt, men benytter man seg av den er man helt sikker på at forskriftskravene oppfylles på en god måte.

3. Be om skriftlig tilbud på pris, oppdragsbeskrivelse, tidsramme og beskrivelse av kompetanse på bedriften som skal utføre arbeidet.

4. Inngå en skriftlig avtale med håndverkerne før arbeidet starter. En god kontrakt forhindrer tvister i etterkant. Avtalefest bruken av byggebransjens våtromsnorm. Oppstår tilleggsarbeid, avtal omfang og pris for dette skriftlig.

5. Avslutt oppdraget formelt. Det anbefales å gjøre en befaring før overdragelsen av våtrommet, hvor eventuelle reklamasjonsarbeider utføres i henhold til avtalte frister og før det endelige sluttoppgjøret.

6. Vær nøye med å få dokumentasjon på badet ved overlevering. Dette er nødvendig for å få utført riktig vedlikehold, og som dokumentasjon ved eventuelt eierskifte og verdifastsetting.

7. Tenk gjennom konsekvensene av egeninnsats og selvlevert utstyr. Dette kan forkludre ansvars-forholdet i forbindelse med en avtale.

Kilde: Fagrådet for våtrom

Hvitt og tidløst baderomsskap fra Drømmekjøkkenet.