20 smarte innredningstips

Hvorfor ikke bruke høsten til å fornye rommene dine? Her er 20 tips til hvordan du enkelt kan gjøre store forandringer hjemme!

Massevis av lys

Heng flere av den samme lampen sammen, og vips, du har en ekstravagant lampe med et lysekroneaktig preg.

Her ses den lille Muuto-lampen E27, som fås i flere forskjellige farger. Du kan også kopiere ideen med et utvalg av flotte pærer og ledninger, og slik lage din helt egne modell.

Her får du flere ideer til lamper som kan bidra med noe nytt i et rom. Og de koster ikke skjorta, heller!

Rydd opp!
© Getty

Her er ryddeekspert Lena Bentsen fra farvelrod.dk sine råd:

Vi må bare innse det: Uorden er en del av dagliglivet vårt. Men når vi ikke får ryddet opp etter oss og ting får lov å bare bli liggende, blir uordenen plutselig til plagsomt rot. Rot har det med å samle seg i bestemte områder:

 • Vinduskarmer.
 • Ved enden av alle bord: kjøkkenbord, sofabord, spisebord og skrivebord.
 • Rundt sitteområdene, særlig rundt sofaer.
 • Gulvet rundt skap.
 • På ledige flater som stoler, hyller og kommoder.
 • Steder med plass, for eksempel lofts- og kjellerboder.

Dette kan du gjøre:

 • Åpne øynene og SE rotet ditt.
 • Vær konkret og spør hver ting hvor den hører til. Alt bør ha sin faste plass.
 • Det er en utløpsdato på alt, også på pynteting.
 • Ta et standpunkt. Skal tingen ut eller på plass?
 • Ta bare vare på det beste av det beste.

Synnøve Skarbø har utgitt bok med sin egenutviklede ryddemetode. Den lover evig orden og aldri mer skippertak-rydding.

Lag en utstilling

Bokhyllen din sier kanskje mer om deg enn noe annet møbel i huset, og er det mulig at den trenger en aldri så liten omorganisering?

Plukk ut de mindre dekorative innslagene i hyllen og gjør plass til en liten utstilling av for eksempel samleobjekter eller kunstverk. Her er det en klassisk String-hylle som fungerer som utstillingsvindu.

Bruk samme stol i flere farger

Frisk opp spiseplassen med et par nye fargerike stoler. Holder du deg til samme stolmodell som du allerede har, blir uttrykket likevel harmonisk.

Har du for eksempel seks klassiske spisebordstoler, kan du spraylakkere to av dem i nye farger, enten i nyanser som harmoniserer med hverandre, eller som her, hvor en rosa og en svart modell er satt sammen med de ellers hvite Eames-stolene.

Velg en kul klokke

En veggklokke kan være et lite kunstverk i seg selv, og henges jo ofte på veggen nesten utelukkende i kraft av å se pen ut.

Velg en klokke som understreker den stilen du har hjemme, og lek deg gjerne med farger og materialer. Disse to klokkene er fra Leff Amsterdam og Karlsson.

Bruk farger som terapi

Ann-Charlotte Linde, Global Colour Designer:

– Du kan bruke farger til å skape visuell ro og stillhet i en ellers turbulent hver­­dag. Å kombinere farger i samme tone skaper alltid harmoni, men kan gjøres mer eller mindre kontrastfylt.

Ønsker du et rolig uttrykk, forsterkes det med myke naturtoner på veggene. La kontrastene være små og nyansene dempede og lavmælte. Da får du et rom som er enkelt og avslappet.

Organiser i svart

... eller hvitt, eller gult ... Poenget er at du kan skape ro og sammenheng i en fullstappet hylle ved å holde deg til en enkelt farge på ringpermer, esker og tilbehør.

Her danner den svarte hyllen rammen om det helt svarte innholdet. Uttrykket blir forsterket av den svarte stofftrukne oppslagstavlen.

En fin hylle kan inspirere til mye. Vi har samlet 28 favorittersom både gir orden og bidrar med et vakkert nærvær.

Si farvel til hvite vegger

Det er ganske mange av oss som er litt redde for å bruke farger på veggene hjemme. Det er det ingen grunn til!

Velger du å jobbe med ulike fargenyanser innenfor samme palett på både vegger, tak og gulv, kan eksperimentering med farger gi et spennende og samtidig harmonisk uttrykk.

Fargekodene i paletten til venstre er fra Sadolins fargeutvalg.

Prøv rullegardiner

Hvis du ikke er så glad i lange panelgardiner, velg et rullegardin. De fås også i mange flotte strukturer og farger. Løsningen på bildet er diskré integrert i vinduet, slik at du både kan skjerme for inn- og utsyn og samtidig kan justere opp og ned for solen uten at alt lyset blir borte. ¨

Mange av de nye gardinløsningene gir mulighet til å rulle ned ovenifra. Legg også merke til hvordan fargene her samler hele rommet. Den viste modellen er fra Faber.

Få innredningstips, inspirasjon og nyheter tilsendt på epost fra oss, hvis du abonnerer på vårt nyhetsbrev.

Gi potteplantene en sjanse

Hurra, potteplantene er tilbake! Sukkulenter og bladplanter i fine støvete nyanser gjør seg godt i flokk. Mikset med potter i keramikk, bronse og glass gir det fint liv til innredningen og renser samtidig luften.

Tenk i stilleben og velg dem uten fargesterke blomster.

Grønne planter er overalt – se hvordan du kan bruke dem til å lage søte, små avleggere.

Heng lampene på rekke

Har du et langbord, kan det være vanskelig å få nok lys til alle sitteplassene hvis du bare har en stor taklampe i midten. Velg i stedet tre eller fire mindre lamper, og heng dem på rad og rekke i taket.

Gjentakelsen er effektfull og setter lys på hele spisebordet. Dette bordet er dessuten hjemmelaget av bukker fra Hay og svartbeisede treplanker som står til kjøkkenets rå betonggulv.

Mal trappen

Trappen kan bli en spennende og viktig del av innredningen din, vel å merke hvis du velger å sette fokus på den. Mal for eksempel gelenderet i en kontrastfull farge til resten av trappen.

En annen mulighet er å male en løper i midten av trappen. Bruk malerteip til å markere feltet, og velg en farge som står til veggene og resten av rommet.

Her er noen andre trapper som gjør mye ut av seg!

Lag en kosekrok

Skap et innebygget møbel spesielt til ditt rom, din vegg og dine behov. Det finnes mange fleksible løsninger som du kan bygge opp som du selv vil.

Velger du for eksempel å lage en større hyllevegg, er det fint å integrere en liten lesekrok med oppbevaring under benken. Det bryter opp den massive veggen og gir variasjon. Denne løsningen er laget av Montana-moduler, som fås i mange forskjellige farger.

Gi nytt liv til et møbel

Nye puter eller et nytt trekk kan utgjøre en kjempeforskjell på et gammelt, slitt møbel. Du får i tillegg noe som ingen andre har.

Her er Hans J. Wegners bamsestol trukket om med stoff fra Kvadrat.

Samle keramikken

En enkelt vase her og der er kanskje ikke så fint, men om du samler keramikken din i for eksempel én vinduskarm, fremhever du strukturen og formene.

Koordinert i samme fargenyanser kan det bli et skikkelig blikkfang. Vi står sterkere i flokk!

Lek med foto

Fremkall digitalbildene dine og lag en bildeserie som samsvarer i tema, farger og motiv. Slik kan du skape en inspirerende fotovegg.

Velg like rammer, og bruk eventuelt et bilderedigeringsprogram til å beskjære bildene slik at du får frem det rette uttrykket og de riktige fargene.

Fotokunsten på bildet er av Ebbe Stub Wittrup som tar utgangspunkt i en serie med fjellmotiv fra 50-tallet.

Hvis du ikke synes dine egne bilder kvalifiserer til å henges på veggen, er det heldigvis mange andre som lager mye fint.

Bytt putefarge

Tekstiler er den enkleste måten å endre på fargepaletten hjemme. Du vil bli overrasket over hvor mye det gjør for rommet hvis du for eksempel skifter ut de røde putene i sofaen med noen nye i en avstemt blånyanse.

Prøv det! Den petroleumsblå puffen er fra By Nord og putene fra OyOy.

Et teppe kan også bidra med noe nytt. Ta en titt på disse fine nyhetene, som er gode under føttene og behagelige for øyet.

Nye ledninger

Det er så enkelt, men det utgjør en stor forskjell. Prøv å skifte ut ledningen på lampen over spisebordet eller over kjøkkenøya med en ny og fargerik stoffledning.

Lampen får et helt annet uttrykk, og ledningen er en enkel og effektiv måte å videreføre en nyanse fra for eksempel sofaputene, teppet eller et kunstverk på. Slik skaper du også fargesammenheng i rommet.

De viste ledningene er fra House Doctor.

Mal dørene

Det er et overkommelig prosjekt å male en dør. I tillegg er det en enkel måte å få litt farger inn i en rom.

Velg for eksempel å gi de to sidene av døren forskjellige toner i samme farge. De viste nyansene er fra Farrow & Ball.

Her er en av de hotteste fargekombinasjonene akkurat nå.

Avstem fargene

Glem alt som handler om tilfeldigheter, og tenk deg at hjemmet ditt er som et maleri hvor fargene skal danne en harmonisk helhet.

Det krever en strategi. Velg husets palett med omhu, for det er stor forskjell på effekten av for eksempel blå, gule og røde nyanser i rommet.

Husk også å alltid skape balanse med motspill. Et naturlig tregulv med varm glød, som på bildet, står godt til de kjølige gråtonene som er brukt på veggen og på panelet.

Gardinene er fra danske Tapet-Café.