Snart finnes det ikke mer gress i denne blomsterhagen

Hagen til familien Monberg blir bare villere og villere. Bli med på besøk til et paradis med temmet natur, høner, bier og hunder i selskap med klatrende roser

Rosenhagen
© Andreas Mikkel Hansen

Hvem bestemmer?

Det er neimen ikke sikkert hvem som egentlig bestemmer i denne hagen. Er det biene? Eller hønene? Eller kanskje de to Jack Russell-terrierne Manfred og Fritz? Sistnevnte hund er forøvrig en tispe. Charlotte ler. Hun mener at hun har ganske mye hun skulle ha sagt, men innrømmer samtidig at når man omgir seg med levende vesener, er ikke livet så forutsigbart.

Reven kunne forresten også finne på å gjøre krav på å få bestemme, for det å ha frittgående høner i et villastrøk har sin pris. En gang under pandemien, da mannen til Charlotte jobbet hjemme og satt opptatt i et Zoom-møte, fikk han ikke med seg det massemordet som foregikk ute i hagen midt på dagen. Fire høner ble bitt i hjel. Morderen lot to av dem ligge igjen, mens han tok med seg de to andre og forsvant over haugen. Når hønene heter Gudrun, Winnie og Ruth, gjør det ekstra vondt å oppleve noe slikt

Rosenhagen

Klatreroser skal styres med hard hånd, men da vil de til gjengjeld vise seg fra sin frodigste side. Her bl.a. ‘Arvensis Splendens’ og ‘Ghislaine de Féligonde’.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Charlotte med Jack Russel-terrieren Fritz.

© Andreas Mikkel Hansen

Hønemor

Det sier ganske mye om Charlotte at hun sov ute hos hønene den første natten etter at de hadde fått hønsehuset i 2020.

– Da vi skulle kjøpe hønene, var de utsolgt for voksne høner, så de var så små at vi måtte hjelpe dem ganske mye i begynnelsen. Senere viste det seg at den ene høna (av typen brahma) var en hane, og vi ble redd for at det skulle by på problemer med naboene om han begynte å gale. Men den ble også tatt av reven, så da ble problemet løst.

Vi er veldig glad i hønene våre, for de er gode til å skrape rundt og pulverisere alt det tørre gresset. De spiser snegler og leverer fantastisk gjødsel. Hønene er hyggelige vesener, selv om hundene våre har et litt mer anstrengt forhold til dem.

Rosenhagen

Minnesmerke for en gressplen. Plenen til familien Monberg har blitt mindre og mindre år for år, og her i sesongen var planen å gjøre om den siste plenbiten til en eng.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhagen

Et espalier holder styr på de duftende rosene – og det er en helt spesiell fornemmelse å sitte her med en rosehimmel over seg. Charlotte priser morens evner til å klippe rosene slik at de remonterer best mulig.

© Andreas Mikkel Hansen

En stor forandring i hagen

Biene er det en birøkter som tar seg av. Charlotte hadde hørt om en birøkter i nærheten, men han var en opptatt mann, så hun måtte bruke lang tid på å lokke ham til å ta oppdraget med å røkte biene i hagen.

– Jeg er så glad for at jeg greide å overtale ham, for det har vært helt vanvittige forandringer i hagen etter at biene flyttet inn her. Hagen er mye frodigere nå enn for to år siden. Og bier gjør så utrolig mye mer for oss enn å bare være koselige. De små, brune vesenene er veldig søte, og gjør ingen noe, og det er helt fantastisk hvor mye nytte de gjør for bare litt nektar. Jeg kan virkelig anbefale alle å ha bier i hagen, de gjør underverker, sier Charlotte begeistret.

Rosenhagen

De aprikosfargede ‘Ghislaine de Féligonde’ er en historisk buskrose som ble utviklet i 1916. Den står nydelig til de hvite ‘Arvensis Splendens’, en rosesort fra så langt tilbake som 1838.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhagen

Rundt omkring i den frodige hagen får vi øye på små overraskelser som denne skulpturen i bronse.

© Andreas Mikkel Hansen

Finner sin egen form

Hagen er på drøye 1000 m², og den har vært prosjekt for hagearkitekter to ganger tidligere. Da familien Monberg kjøpte huset i 1993, hadde de tidligere eierne brukt en hagearkitekt, og i 2001 hyret familien selv en hagearkitekt for å få styr på hagen.

– Hagen vår er ikke strukturert og snorrett. Den vinner neppe noen hagepriser, for etter at hagearkitekten fikk styr på den, har den funnet sin egen form selv. Og den er blitt villere og villere. Sakte men sikkert har vi for eksempel fått mindre og mindre gress, Og i år skal den siste biten med gress forvandles til en eng.

– Vi sprøyter ikke rosene mer, og har i stedet eksperimentert litt med en hvitløksspray. Jeg er veldig heldig som har en mor som er utrolig flink med rosene – hun har forresten en mye finere hage enn vi har. Moren min er god til å klippe rosene så de remonterer riktig. Klatreroser er nydelige, men de må temmes, og det kan hun, sier Charlotte. Fikentreet på terrassen og bougainvilleaen foran huset blir hver høst kjørt til et gartneri for overvintring.

Rosenhagen

Bakerst står hønsehuset, som ble anskaffet i 2019, og som hunnen Fritz synes er veldig spennende. Da familien skulle velge hønsehus, endte de opp med et hus fra hoensehus-eksperten.dk. Ønsker du deg høner i hagen? Gjør deg godt kjent med regler for hønsehold på mattilsynet.no før du setter i gang.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhagen

Silkepioner blander seg med kornblomster og roser.

© Andreas Mikkel Hansen

9 fine, fargerike blomster fra hagen

Da vi besøkte hagen, valgte vi disse ni blomstene som sto i full blomst akkurat da.

Souvenir de la Malmaison
  1. 'Souvenir de la Malmaison' fikk sitt nåværende navn da storhertugen av Russland fikk en stikling fra hagene ved Malmaison til sine egne hager i St. Petersburg.
© Andreas Mikkel Hansen
Buff Beauty
  1. ‘Buff Beauty’ er en aprikosfarget hybrid-moskusrosekultivar, utviklet av Ann Bentall og introdusert i Storbritannia i 1939.
© Andreas Mikkel Hansen
New Dawn
  1. ‘New Dawn’ er en lys rosa moderne klatrerose- kultivar, oppdaget av Somerset Rose Nursery i New Jersey i 1930.
© Andreas Mikkel Hansen
Nevada
  1. ‘Nevada’ er en hvit rosekultivar utviklet av Pedro Dot i Spania i 1927. Det er en av hans mest populære kreasjoner, og er navngitt etter fargen. Nevada er spansk for «dekket av snø».
© Andreas Mikkel Hansen
Heidi Klum-rosen
  1. ‘Heidi Klum’-rosen en moderne rose utviklet i 1999 og oppkalt etter modellen med samme navn.
© Andreas Mikkel Hansen
Hvit silkepion
  1. Hvit silkepion, som blomstrer fra mai til juni.
© Andreas Mikkel Hansen
Boule de Neige
  1. 'Boule de Neige' kjent fra så langt tilbake som 1867.
© Andreas Mikkel Hansen
Little White Pet
  1. ‘Little White Pet' 8. er en historisk rose som er velformet og lav.
© Andreas Mikkel Hansen
Raubritter
  1. ‘Raubritter' er en buskrose som kan bli helt opp til 3 meter høy.
© Andreas Mikkel Hansen

Klar for neste kapittel

Da vi snakker sammen på en iskald dag i februar, gleder Charlotte seg stort til å få familiens nyanskaffelse, et stort drivhus kjøpt i England.

– Vi gleder oss til å forlenge hagesesongen med bord og stoler der inne. Hagen vår er alltid i utvikling, og vi er veldig klar for neste kapittel.

Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhagen

Hovedhusets okergule farge går igjen i det lille annekset bakerst i hagen, der all frodigheten kan oppleves til fulle. F

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhagen
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhagen

Familien har målrettet gått inn for å sette ut planter som insekter og bier liker. Det innebærer at hagen har nektar å by på fra mars til oktober. Da familien fikk bier, eksploderte blomstene. Bikubene tar en profesjonell røkter seg av. Han får honningen og familien får frodigheten – en god vinn-vinn-avtale.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhagen

Bier gir glede. Hagene våre trenger bier og insekter. På bo-bedre.no finner du en artikkel om hvordan du kan skape gode vilkår for bier i hagen din.

© Andreas Mikkel Hansen

LES OGSÅ