Slik får du drømmehagen

Bruk kurver, skulpturer og pilegjerder vevd inn mellom de opprinnelige trærne for å skape en personlig hage.

Pent med pil i hagen
© Andreas Mikkel Hansen

Et bed i bakhagen er avgrenset av et lavt, flettet gjerde av pil. Det er en fin måte å bruke naturlige materialer til å kontrollere bedene på. De bugner likevel sånn av planter og blomster at det ser tilfeldig ut på tross av den ordentlige kanten. Her blomstrer blant annet oppstammet syrinhortensia, kalt Hydrangea paniculata Pink Diamond. Høstede pilegreiner står til tørk under tak og venter på å bli forvandlet til gjerder, bedkanter, skulpturer, kurver eller andre kunstferdige fasonger.

Lag en portal med klatreplanter
© Andreas Mikkel Hansen

Eieren er svært glad i espalieret sitt i bakhagen.Det forener hennes ønske om å få hagen til å se ut som om hun ikke har vært der og samtidig ha et vell av flotte bladformer. Planten med de store hjerteformede bladene er en pipeholurt som virkelig er en klatrer som vil til værs. Den snor seg rundt hva som helst og kan med letthet krype 10-20 meter oppover et tre eller noe annet.

Skulptur av trestamme
© Andreas Mikkel Hansen

Et tre skåret i skiver i forskjellige bredder skaper et morsomt lekehjørne hvor barna kan hoppe fra stubbe til stubbe, og massevis av bitte små frirom for sommerfugler, insekter og kanskje til og med et pinnsvin.

Ta stiklinger av pil
© Andreas Mikkel Hansen

Pil elsker vekst. Her har stokken som er satt i jorden i det flettede gjerdet begynt å få skudd, og beviser at det er utrolig enkelt å ta stiklinger fra pil.

Lilla klatrehortensia
© Andreas Mikkel Hansen

Den vakre klatrehortensiaen i blomst langs treterrassen ved drivhuset i bakhagen. Den velter frodig innover terrassen og gir et eventyrlig inntrykk. Legg merke til stativet av pil i bakgrunnen, som erteblomstene får lov til å klatre oppover - et lite triks for å holde styr på tilfeldighetene i hagen.

Vintervakre blomsterstander
© Andreas Mikkel Hansen

Tenk over årstidene. Hortensia har vakre sommerblomster, men hos klatrehortensiaen blir blomstene sittende vinteren gjennom som fine tørre blomsterstander.

Avgrens bedene med pil
© Andreas Mikkel Hansen

Bruk pil for å avgrense bedene dine. Et lavt flettet gjerde som her gir en flott visuell effekt og gjør det lettere å kontrollere bedet.

Skulpturer i hagen
© Andreas Mikkel Hansen

Skap skulpturer. Her er det en stor kurv som faller inn i hagen med sine brune farger. Selve overflaten er tung og treaktig, men kurvens runde, myke form gir likevel et lett og luftig inntrykk. En virkningsfull kontrast.

Flett trær av pil
© Andreas Mikkel Hansen

Du kan skap kunstige stammer av ved å flette sammen flere planter. Her er hver stamme flettet av til sammen ni pilebusker. De forskjellige typene vokser ikke like fort og gir derfor ulike tykkelser på flettverket som skaper den sammensatte stammen.

Bevar trærne
© Andreas Mikkel Hansen

Ikke fell gamle trær hvis du vil skape en naturhage. Bruk dem isteden som rammer som trekker opp hagens rom og linjer. Her skaper bjørketrærne en sentral linje ned gjennom forhagen og åpner opp for utsikten mot innsjøen.

Bunndekkende bregner
© Andreas Mikkel Hansen

Lag et levende teppe. Bregner gir et tett og flott bunndekke i bedene og er med på å skape en deilig skogsstemning.

Tenk form på plantene
© Andreas Mikkel Hansen

Tenk former når du velger planter. Bregnenes form og fremtoning er i seg selv små skulpturer. Her en type med en dyp mørkegrønn og læraktig overflate.