"For oss har annekset betydd at vi slapp å flytte"

Et anneks er en ny og innovativ måte å øke hjemmets areal. Se arkitektens hemmelige anneks her.

Arkitektens hemmelige anneks

Rasmus Skaarup har løst familiens plassproblemer med et anneks i hagen.

Det ekstra rommet betydde ikke bare at familien slapp å flytte, men også at de voksne har fått et yndet tilfluktssted.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Arkitekt Rasmus Skaarup har plassert annekset sitt mellom busker og trær, og etter hvert som vegetasjonen rundt gror til, vil det knapt være synlig i terrenget. Det ligger bare noen få meter fra hovedhuset, men det ekstra rommet – soverommet – er blitt det tilfluktsstedet foreldrene i familien trengte. Størrelsen er diktert av vinduene, mens vegger og tak i ubehandlet kryssfiner understreker sammenhengen med naturen utenfor.

Hvis man ikke vet at det er der, kan man knapt se det.

Men mellom busker og trær i Rasmus Skaarups hage står det et anneks. Hit går han og kona hver kveld når de skal sove, eller når de vil slappe av og ha litt tid for seg selv.

– Det er fantastisk å våkne med lyset og få solen i ansiktet, sier Rasmus Skaarup fra 2R Arkitekter og medlem av Danske BoligArkitekter. Familien hans teller i alt fire personer og en hund. Med et hus på kun 117 kvadratmeter, var det derfor begynt å bli ganske trangt.

– For oss har annekset betydd at vi har sluppet å flytte. Det er ikke stort, bare 9,5 kvadratmeter – det kan knapt kalles et rom – men vi går dit når vi trenger å være litt alene eller ikke gidder å høre på tenåringens trommespill.

Se mer fra annekset hos Danske BoligArkitekter her.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Det ser ut som at annekset svever et par centimeter over jorden. Men det er rent juks og skyldes at fundamentet er bygget en halv centimeter lengre inn. De frie centimeterne får annekset til å virke lettere.

Feriestemning i hagen

Hadde familien heller valgt å bygge på huset hadde det ikke nødvendigvis kostet mer i materialer, men desto mer i tillatelser og dyrere løsninger som skulle tilpasses hovedhuset.

– Med et anneks kan man tillate seg å gjøre ting man ikke ville ha gjort med et tilbygg. Man kan være litt mer primitiv. Selv om det bare ligger noen få meter unna hovedhuset, føles det som å reise bort, som om man drar på ferie, sier Rasmus.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Rasmus Skaarup og kona har god utsikt til hagen og til fugler og katter som går forbi. Veggene er kledd med kryssfiner, og årringene og den ubehandlede overflaten gir den helt rette enkle og naturlige stemningen i annekset.

Et hemmelig gjemmested

Det tok ham halvannet år å bygge annekset. Mest på grunn av nedprioritering i en travel hverdag, men også fordi det var komplisert å finne den riktige plassen annekset kunne klemmes inn på. Det skulle nemlig ikke ligge midt på plenen.

– Et anneks skal ikke spille hovedrollen, det kan godt forsvinne litt, forteller arkitekten. Med tiden er det også meningen at skogbunnen skal vokse opp langs lamellene på byggets fasade, slik at den forsvinner helt og blir en del av skogen.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Et tre er fullstendig integrert i annekset, som en fin liten detalj.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

I annekset er det akkurat nok plass til en seng og en stol. Stolen i rommet har Rasmus selv tegnet, sammen med sin partner i 2R Arkitekter.

Arkitektens råd til annekset

  1. Bygg tett på trærne. Det kler alle hus. Mange er redde for å bygge tett på trær eller busker og vil helst ha en helt bar grunn de selv kan beplante. Men eldre planter gir sjel og gjør huset mer spennende.
  2. Skjul annekset. Bare det å gå ut av hjemmet og komme et sted som man ikke eller knapt nok kan se fra huset sitt, får en til å føle seg langt vekk.
  3. Det kan godt være smått. Glem alt om stor plass og høyt under taket, som de fleste av oss ellers prioriterer. For det handler ikke om å gjenta ditt eget hjem, men å lage noe helt nytt. Nå har du sjansen!
Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard