© Gert Skærlund Andersen

En slik hage kan selv nybegynnere greie å lage

Du behøver ikke være gartner for å få til en koselig hage. Her består grunnen av sand, men likevel er det blitt en frodig oase!

Da familien overtok huset for noen år siden, var de fast bestemt på å få til en hage med uterom som skulle kunne nytes året rundt.

– Hagen var ikke så verst anlagt, men vi ønsket en strammere plan. Vi fant raskt ut at vi trengte hjelp av en profesjonell hagearkitekt for å finne ut hvilke planter som egnet seg og kunne tåle den sandholdige jorden her, forteller eieren.

###### Det er laget mange soner og hyggelige kroker der det er le for vinden. I sinkbaljen er det plantet hagehortensia. Foto: Gert Skærlund Andersen Det ble startskuddet på en omlegging av både hus og hage. Nye planter og busker ble satt i jorden, og på steder i le ble det laget små kosekroker. I enden av svalgangen, som løper langs hele husets lengde, ble det bygget en terrasse som ga plass til et utekjøkken med spiseplass og utesofa. – Da vi innredet terrassen med utekjøkkenet, spiseplassen og den deilige utesofaen, var drømmen å tilbringe mer tid ute, sier eieren.
Hva angår hagen, anbefalte hagearkitekten en rekke hardføre planter som både tåler disen fra havet og den sandholdige jorden. De valgte grønne og rødlige vekster som løvtrær, gran og furu kombinert med prydeple, sakalinbeinved og lønn. Det er planter som ikke krever så mye stell, og som gir et spennende fargespill – også utenom sesongen hvor de fremstår som grønne og frodige.

Man skulle ikke tro at denne frodige hagen er anlagt på sandholdig grunn. Eierne ønsket en hage som var flott å se på, behagelig å oppholde seg i og lett å holde. Foto: Gert Skærlund Andersen

– Det var viktig for oss at det ikke skulle være så mye jobb. Nå når alt har vokst seg større, ser vi at det var et godt valg å få hjelp. Vi ville at hagen skulle se velholdt ut, men ikke for striglet. Den skulle helst være hyggelig, frodig og litt sydlandsk i uttrykket, sier eieren.

Det har de jammen fått til. Resultatet er blitt både frodig, lettstelt og velholdt!

Interessert i hage? Du finner mer hagestoff her.

De vakre vasene er laget av keramiker Marianne Toft. De er fylt med geranium, en hardfør plante som egner seg godt som bunnplante. Foto: Gert Skærlund Andersen