Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Den nye blomstertrenden

Det er hverken pastellfargede brudeslør eller tørkede blomster.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

Har du hørt om økologiske blomster?

Rikke Lentz vil gjøre verden til et bedre sted, både for kloden og menneskene som bor på den. Hvordan? En økologisk blomstergård drevet av flyktninger, ensomme og utbrente folk som trenger kontakt med jorda.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

Rikke Lentz oppdaget at hagearbeid og natur ga henne ro og glede i en krevende jobbhverdag. Hun slet med samvittigheten da hun ikke klarte å hjelpe menneskene hun jobbet med på den måten hun ønsket. Men da hun så potensialet i å dele naturen med andre, startet hun Brede Havekiosk, som i tillegg til å selge økologiske blomster, er et sosialt prosjekt.

Blomsterdrømmen

En ung colombiansk fyr ligger i en høystakk, med et halmstrå i munnen og kikker opp på skyene som driver forbi. Han er en av de frivillige som hjelper Rikke Lentz med å dyrke økologiske blomster litt nord for København.

Han er et bilde på den blomsterdrømmen Rikke er i ferd med å realisere. En drøm om å komme seg ut i naturen, få røde roser i kinnene, frisk luft, treffe nye mennesker og samtidig gjøre noe godt for kloden.

Danske Rikke, som har bodd i London, New York og på Sicilia, og jobbet som kokk, fotografassistent og location manager, begynte å ta bilder av blomster. Hvorfor, visste hun ikke, men det var noe med deres iboende skjønnhet som tiltrakk henne.

I New York var hun med på å anlegge urbane hager på takene av penthouse-leiligheter, mens hun på Sicilia stilte ut blomsterbildene sine. Ubevisst hadde hun med seg kjærligheten til naturen på reisen.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

Rikke Lentz bruker ikke oppvarmede drivhus, blomstene fraktes ikke langt, og hun selger kun blomster som er naturlig i sesong i sin bod ved veien, Brede Havekiosk. Se mer på bucketsinbloom.com.

Ville skape en forskjell

Samtidig kjente hun på en lengsel etter å gjøre noe meningsfylt. Hun ville gjerne gjøre noe for andre, og utdannet seg til interkulturell sosialrådgiver.

Gjennom sitt nye arbeid fikk hun kontakt med mange mennesker med triste skjebner, og for å avreagere, jobbet hun i hagen.

Blomstene hun dyrket solgte hun i en liten veibod ved Hillerød, og oppdaget etter hvert at hennes lille bod ble et sosialt omdreiningspunkt. Menneskene i nabolaget kjøpte buketter, men stoppet også opp for å slå av en prat.

Rikke så potensialet i å møtes rundt det vakre i naturen, og startet Brede Havekiosk på fulltid.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

Et sosialt og bærekraftig prosjekt

Nå samler hun mennesker som av ulike grunner finner glede i å jobbe med blomstene hennes. Det er flyktninger som mangler nettverk, ensomme ektefeller av expats og utbrente mennesker som trenger naturens helende effekt. Blant andre.

I tillegg til å være et sosialt prosjekt, er det økologiske aspektet et bærende element. I dag har store deler av den ordinære blomsterproduksjonen en negativ innvirkning på miljøet, og det brukes 30 ganger så mye sprøytemidler som i vanlig grønnsaksproduksjon.

Blomstene fraktes dessuten halve jordkloden rundt for å ende opp i våre nærbutikker. Dette ønsker Rikke å rette oppmerksomheten mot. Hun håper å få flere til å kjøpe lokale, økologisk dyrkede blomster, og også å inspirere andre til å produsere økologisk selv.

Rikke har en drøm om å være den dråpen i havet som skaper ringer i vannet og på sikt starter en bølge. Både hun – og vi – kan jo håpe.

Håndplukket til deg