De 5 største hagetrendene i 2020

Her deler hagedesigner og ekspert Dorthe Kvist fremtidens hagetrender med oss – bærekraftige, selvsagt.

Den bærekraftige hagen

Bybønder, Snøhetta-designede bikuber, insekthotell. Tar vi et overordnet blikk på hagetrendene for de neste årene tegner det seg et tydelig bilde: Hagen skal gjøres bærekraftig på alle nivå – fra hvordan den håndterer store mengder regn og tørke til å kunne regenerere sitt eget økosystem. Det er altså ikke småtterier vi ber den om. Men hvordan går vi frem?

© Dorthe Kvist / Meltdesignstudio

Regnvannsvennlig belegning og vill, naturlig beplantning er en av de største tendensene for hagen fremover. Rødkløver, gressplanter, villgulrot og løkplanter er alle enkle og robuste planter som ikke krever mye pleie

Store, grønne trær

For det første: Trær. Store trær. Ved å plante store trær i hagen får vi flere skyggeområder og minsker på den måten uttørringen av hagen. Samtidig binder de en stor mengde CO2, som ellers ville ha forsvunnet i atmosfæren.

Vi ser at vi fremover kommer til å velge trær og planter ut ifra deres evne til å hanskes med klimaendringene og deres evne til å rense og forbedre luft og jord. Også i byene vil det komme flere grønne lommer, som skaper pusterom og forbedrer byrommene, for både mennesker, dyr og insekter.

© Dorthe Kvist / Meltdesignstudio

Fremfor kraftige farger vil det fremover være et større fokus på bladstrukturer. Planter som skumblomst, bregner og hosta vil gjøre seg godt i fremtidens hage.

Insektsvennlige hager

Insektene er nemlig nøkkelen til våre fremtidige hager, og vi vil i mye større grad aktivt legge til rette for at de skal trives. Mange av insektene våre er truet fordi de mangler gode livsvilkår – særlig i og rundt byene. Derfor vil vi gjøre hagen til et godt sted for dem å leve, i villahager, i bakgårder og i parker.

Og dette er godt nytt for deg som ikke nødvendigvis elsker hagearbeid: Nå kan du nemlig la humla suse – la ugresset gro, la bunker av kvist og kvast få ligge, grav løv ned i bakken og, ikke minst, plant innsektsvennlige pollenplanter. Sørg også for at det er vann i hagen til dyr og insekter, enten som vannspeil eller i sildrende form, på et eller annet vis.

Planlegg med hensyn til vann

Hensynet til vann er for øvrig vesentlig – både enorme mengder av det eller det fullstendige fravær. Klimaendringene betyr at det stadig oftere vil falle store mengder regn på veldig kort tid, noe som igjen er en utfordring for kloakksystemet.

Dette må tenkes inn i planleggingen av hagen. I motsatt ende vil det komme lange perioder med tørke, noe det også må tas hensyn til i både hagedesign og plantevalg.

© Dorthe Kvist / Meltdesignstudio

I The Manchester Garden, som ble vist i løpet av verdensberømte Chelsea Flower Show i fjor, går moderne design og bærekraft hånd i hånd. Hagen inspirerer til vannstyring gjennom dreneringssystemer og viser hvordan man kan bruke trær og planter til å rense og forbedre forurenset byjord.

Grønt og vilt

Og når det gjelder plantevalg: De skal være grønne. Som i klimavennlige, ja, men også som i selve fargen. Vi ser nemlig at fargene i hagene fremover vil bli mer dempet, og at det heller vil jobbes med grønt i flere nyanser. Mange steder vil vi også se robuste bladplanter med frodige uttrykk.

Hagen skal nemlig være litt vill nå. Det er det naturlige, litt rotete, tilfeldige som vil være «hot» på hagefronten fremover. Plantene skal være naturlige, lokale og robuste, sånn at de kan motstå klimaendringene. Det gjelder å få naturen inn i hagene, og det gjør vi ved å plante naturalistisk – blant annet ved å la ugresset stå.

Det vil ikke dermed sagt si at vi ikke bryr oss. Nei, tvert imot. Selv om vi nå søker det naturlige og ville, går vi med stigende grad av entusiasme enda mer opp i hagene og uterommene våre. Mange har fått øynene opp for hagens helende kvaliteter, og ser på hagen som en mulighet for digital avvenning og en sjanse til å komme i sårt tiltrengt kontakt med naturen igjen.

Med andre ord: Om du har en tørketålende hage, en regnvannshage, en hage med plass til biomangfold, en skoghage, en skyggehage eller en hage med lokale, ville planter, finnes det muligheter som er både praktiske, klimavennlige – og vakre.

7 gode råd for å gjøre hagen mer miljøvennlig:

  1. Utnytt regnet: Tenk regnvann inn i hagens design: Bruk gjennomtrengelige belegninger og systemer for oppsamling og gjenbruk av regnvann.
  2. Tenk lokalt: Plant ville og lokale arter i hagen. De krever færre ressurser, både under pleie og transport.
  3. Hjelp insektene: Plant masser av pollenplanter, og sørg for at de blomstrer hele sesongen.
  4. Plant store trær: Store trær binder CO2, renser luften og danner skygge, noe som forhindrer uttørring.
  5. Utnytt skyggepartiene: Bruk mange robuste skyggeplanter.
  6. Bruk nærmiljøet: Bygg, beplant og innred hagen din med lokale materialer.
  7. Driv økologisk: Hold hagen gift og kjemikaliefri.

LES OGSÅ