5 tips som får peoner til å holde seg friske lenger

Når man har peoner stående, ønsker man at de kunne holdt seg friske for alltid. Her er 5 tips til hvordan du kan få dine peoner til å (nesten) leve for evig.

pink pæoner

Peoner har en vakker livssyklus når de står i vaser. Fra de helt lukkede og sammenfoldede blomstene, som folder seg ut i en eksplosjon av crêpede kronblader. Men noen ganger er denne prosessen overstått før man vet ordet av det. Derfor er det godt å være klar over triksene som kan forlenge nytelsen av peonene i vasen.

1. Beskjær stilken til peonen

Beskjær peonene med et skrått snitt. Bruk helst en skarp kniv. En god og skarp blomstersaks kan også brukes. Ofte har blomsterbutikken allerede gjort dette. Er blomstene fra din egen hage, er det naturligvis din oppgave å beskjære stilkene. Gi også blomstene et nytt skråsnitt annenhver dag mens de står i vasen. Dette sørger for at vanntilførselen til planten fortsatt er optimal.

2. Gi peonene sukker

Tilsett en litt sukker til blomstervannet når du setter dem ned i vasen første gang. Det ettergjør det livgivende "sukkerrushet" som planten også får under fotosyntesen.

3. Få myrerne ud af pæonerne
© iStock

3. Fjern maur fra peonene

Maur elsker pioner nesten like mye som oss mennesker. Hvis du henter peoner fra hagen, er det derfor en god ide å ha peonene i vann i 20-30 minutter, før du tar blomstene med inn. På denne måten får maurene mulighet for å forlate peonene.

4. Legg peonene i kjøleskapet

Ved friske avklippede blomster, er det ofte en god ide å legge dem i kjøleskapet over natten. Dette gjelder også peoner. Det vil i de fleste tilfeller forlenge peonenes etterfølgende liv i vasen.

pæoner i flok
© Getty

5. Kjøp peoner i knopp

Peonenes klimaks er når blomsterhodene er fullt utsprungne. Hvis det er dem du kjøper i butikken, kan du være sikker på at dine peoner må kastes i løpet av et par dager. Kjøp helst peoner mens blomstene fortsatt er i knopp. Det er jo i seg selv også et imponerende syn med mange lag kronblader lagt ovenpå hverandre.