© kolmanboye.com

Trend: Norsk bølge

Nå snakkes det for alvor om norsk design der ute. Det er helt på sin plass, synes vi.

Skuespillerne våre gjør det godt som macho vikinger i Hollywood-serier, musikerne våre figurerer på mest spilt-listene verden over, Jo Nesbøs bøker leses av absolutt alle og hele kloden legger merke til at vi snart får de kuleste pengesedlene ever. Dessuten figurerer vi stadig på verdens beste sted å leve/besøke/slappe av-lister. Norge er i vinden «der ute» for tiden, og det snakkes både om «en ny bølge» og «en norsk storm» i utenlandske tidsskrifter – også når det gjelder den norske formgivningen.

Vakre kontraster
© Petr Krecji

GLASSKUNST Den Londonbaserte designduoen Hunting & Narud, bestående av kjæresteparet Amy og Oscar, blir stadig trukket frem i utenlandske medier som en del av den «nye norske bølgen». Deres Apex Tables er gode eksempler på det spennende formspråket norske designere fører med seg.

Norske designere i vinden

Der våre skandinaviske naboer tradisjonelt har fått mest oppmerksomhet, ser det nå ut som at vinden snur. Den nye generasjonen designere, anført av snart-som-ringrever-å-regne Andreas Engesvik og duoen Anderssen & Voll, gjør seg bemerket i stort monn – utenfor landegrensene.

Vi har ennå en jobb å gjøre her hjemme, men det har vel så mye å gjøre med at det ikke finnes nok produsenter her til lands. Noe skjer her også, så absolutt – se bare på suksesshistorien Northern Lighting og det Andreas Engesvik gjør med Mandal Veveri og Tonning & Stryn. Andre navn som gjerne nevnes i samme åndedrag er Daniel Rybakken, Hallgeir Homstvedt, Lars Beller Fjetland, Kristine Five Melvær og duoen Vera & Kyte. Blant andre. Og der er enda flere å ta av!

– I mellomtiden er det opp til utenlandske produsenter å spre Norges gode navn og rykte. Så håper vi også vår egen nasjon snart oppdager at vi trenger flere bein å stå på enn det snart avsluttede oljeeventyret. Designerne våre står klare til å overta.

NORSKE STOLTHETER Skapet Gol av Andreas Engesvik, Oslo for Tonning & Stryn, speilet Rise & Shine av Hunting & Narud, sofaen Bow av Anderssen & Voll for Erik Jørgensen og lampen Compendium av Daniel Rybakken for Luceplan.