– Virgil Abloh er helt tydelig på et ustoppelig oppdrag. Det han har oppnådd på kort tid er bemerkelsesverdig, sier Nora Fehlbaum.
Vitras toppsjef presenterte onsdag den sveitsiske møbelprodusentens siste designsamarbeid, installasjonen med navnet TWENTYTHIRTYFIVE, som er utformet i kollaborasjon med den 38 år gamle arkitekten, artisten og designeren Abloh.
Fra scenen i Vitras Campus, noen timer før bedriftens årlige, spektakulære sommerfest, la ikke Fehlbaum skjul på at det er to ganske ulike verdener som møtes i kolleksjonen. Ablohs store tilhengerskare er langt yngre enn Vitras, og amerikaneren ønsket også å henvende seg til den oppvoksende generasjonen med kolleksjonen sin – en generasjon som ifølge ham er interessert i et vidt spenn av temaer og ikke nødvendigvis ser på kunst, arkitektur, musikk og mote som separate disipliner, men gjerne kobler dem sammen.
Installasjonen er en tolkning av ungdommens forhold til sine hjemlige omgivelser, og undersøker hvordan den teknologiske utviklingen og endringer i samfunnet påvirker hjemmene våre.
I den første delen, «Past/Present», har Abloh plassert møbler og andre designobjekter fra vitrafamilien, noen i sin opprinnelige form og andre kraftig bearbeidet. Dette rommet symboliserer ulik påvirkning i tenåringens liv, der objektene kan være møbler fra foreldrenes hjem eller ting samlet fra en lekeplass, et klasserom eller en venns hjem.
Den andre delen, «Tomorrow», skal være den nå voksne tenåringens første egne hjem, og viser hvordan han har blitt en aktør som transformerer minner og opplevelser til egne produkter. Fra dette fiktive hjemmet kommer de tre kommersielle spin-off-produktene som er i salg i et lite, nummerert opplag; Ablohs egne variant av klassikerne Petite Potence og stolen Anthony, samt «Ceramic Block», en glasert oransj murstein som ifølge Abloh kan brukes til det meste.
Under arbeidet med Vitra ble Abloh særlig fascinert av designeren Jean Prouvé, som står bak de originale Petite Potence og Anthony.
– Jeg elsket ideen om å introdusere noen Prouvé-klassikere til en generasjon i dag som kanskje ikke kjenner til viktigheten av hans arbeid, sa Abloh – vel vitende om at mange av hans fans ikke er særlig bevandret innen møbeldesign.
– Noen kjenner kanskje ikke en gang til så mange andre merkevarer enn Nike og Adidas, de vet i hvert fall ikke forskjell på Design Miami Basel og Design Miami Miami, sa han til stor latter fra publikum, bestående av ca 300 inviterte presse-, bransjefolk, og influencere.
Det var nettopp under messen Design Basel i fjor at Fehlbaum og Abloh møttes og begynte å snakke om et samarbeid. Fehlbaum medga under lanseringen at hun først var svært skeptisk til om det ville fungere.
«Kanskje om fire år», hadde hun først svart på Ablohs forespørsel. «Fire år? Jeg jobber ikke på den måten,» hadde Abloh svart.
Samarbeid ble det imidlertid, og ikke hovedsakelig på Vitras premisser. Mye av kommunikasjonen rundt produktutviklingen har foregått i samtaleappen Whatsapp – der Ablohs designteam – alle ansatt via Instagram – har spilt ball med Vitras designere. På svært kort tid, og med særlig få fysiske møter mellom de to partnerne, ble installasjonen og kolleksjonen til.
Mens produktene kan kjøpes på vitra.com, skal installasjonen være tilgjengelig for publikum i Zaha Hadids brannstasjon på Vitra Campus fram til 31. juli. Deretter reiser den til selskapets nylig åpnede showroom i New York til høsten.