© Siren Lauvdal

Norsk design strålte i Milano

Utstillingen Norwegian Presence er en norsk satsing vi aldri tidligere har sett maken til under den årlige møbelmessen i Milano.

Under årets møbelmesse i Milano hadde initiativtaker Norwegian Crafts, sammen med Klubben for norske formgivere og Norwegian Icons, samlet 51 ulike produkter fra 39 designere og kunsthåndverkere og åtte ulike produsenter i en gammel, røff fabrikkbygning i Ventura Lambrate, et av de mest populære områdene utenfor selve messen.

Lenestol, prop Up, design Vera & Kyte. Bordlampe, Birdy, design Birger Dahl for Northern Lighting. Vase, Else, design Kristine Five Melvær for Magnor. Bord, L Table, design Sara Wright Polmar. Kunsthåndverk, Stone av Kari Mølstad. Serveringsfat, del av tre, Plateau, design Bjørn van den Berg. Foto: Siren Lauvdal

Den unike miksen av nyutviklede prototyper fra unge designere, objekter fra veletablerte kunsthåndverkere og både ny og gammel design fra tradisjonsrike produsenter, dannet et bilde av norsk innovasjon og kreativitet som ikke tidligere har vært vist internasjonalt.

Norsk design skiller seg nemlig fra den mer kjente kategorien «skandinavisk design» ved at den er mer leken, mer fargerik og til og med mer provoserende, noe som tydelig komm frem i den velkuraterte utstillingen.

Bukk, Wooden Trestle, design Martin Solem. Bord, Treet, design Morten & Jonas. Kunsthåndverk, Tuthanka av Margit Seland. Stol, Saddle, design Angell Wyller Aarseth for Slåke. Foto: Siren Lauvdal Det store spennet mellom objektene gjorde utstillingen desto mer spennende, og gjenga alt fra glass og vaser til lamper og møbler, pluss et inspirerende innblikk i det som rører seg på en stadig mer aktuell norsk kunsthåndverkscene. Produktene var godt hjulpet frem av stylistduo Kråkvik & D'Orazio, som, i tillegg til å kuratere utstillingen, sto for en utstillingsdesign som gjenga et stilisert norsk landskap. Vegger malt i spesialutplukkede og -designede farger fra Jotun, var satt opp som skiller som om de var fjell og fjorder som måtte forseres for å komme til neste destinasjon.

Bord, As long as you like, design Sverre Uhnger og Thomas Jenkins. Kunsthåndverk, Flaske av Andreas Engesvik. Kunsthåndverk, Weathered av Kneip. Stol, Skandia Junior, design Hans Brattrud for Fjordfiesta. Foto: Siren Lauvdal De besøkende fikk oppleve en utstilling med fokus på ekte materialer som tre, stein, glass, porselen, ull og metall, smeltet sammen i et hele, som både ivaretok hvert individuelle objekt, samtididig som det fremhevet fellesnevneren: det norske. Bo Bedre, som iherdig promotør av norsk design - og utstillingens mediepartner - er stolt av å kunne vise våre lesere de vakre bildene som ble laget til utstillingskatalogen. Heia Norge! Se mer på norwegianpresence.no

Kunsthåndverk, Felix av Sara Skotte. Kunsthåndverk, Resonance av Lillian Tørlen. Lampe, Core, design Runa Klock. Foto: Siren Lauvdal
Aktørene: Klubben for norske formgivere ble initiert av Victoria Günzler, Sara Wright Polmar og Sverre Uhnger i 2011. Klubben har som oppgave å fremme norsk design, og har allerede flere suksessfulle utstillinger bak seg i Oslo, Stockholm, Paris, New York og Tokyo, i tillegg til Norwegian Presence i Milano i år. Foreningen for norske kunsthåndverkere, Norwegian Crafts, ble startet i 2012, og har som mål å styrke posisjonen til norsk samtidsbrukskunst. Dette gjør de blant annet ved å gi støtte til utstillinger som Norwegian Presence, en utstilling de også var initiativtakere til. Norwegian Icons har tatt på seg oppgaven å spre kunnskap om norsk design fra perioden mellom 1940 og 1970. At Arne Jacobsen og Hans J. Wegner hadde sine likemenn i Hans Brattrud og Sven Ivar Dysthe var dessverre verden lite kjent med i sin tid, men det er i ferd med å endre seg gjennom Norwegian Icons' utstillinger kloden over. Norske produsenter med ny, norsk design er også innlemmet i porteføljen.

Lysestake, Larvik Series, design günzler.polmar. Kunsthåndverk, Felix og Vei av Sara Skotte. Speil, Dye Mirror, design Falke Svatun. Følg @bobedrenorge på Instagram for daglige oppdateringer fra Milano-messen!