Høstens største interiør-tendenser

Fikk du ikke med deg høstens tendensutstilling på Oslo Design Fair i helgen, kan du se alle bildene fra utstillingen her!

En utstilling med fire interiør-tendenser
© Inger Marie Grini

To ganger i året samles design-og interiørbransjen på Oslo Design Fair for innkjøp, utstillinger og for å samle inspirasjon. Tendens-utstillingen på messen favner de fire viktigste bevegelsene i interiørverden og er kuratert av stylister som jobber med interiør til daglig, impulsene de får i jobben og ved reiser til blant annet Milano. I år er utstillingen kuratert av stylistene Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg og temaet for utstillingen er fortid og fremtid. Her spiller nostalgien en viktig rolle i innredningen. Men ikke ren nostalgi som vi kjenner den fra før.

– En frisk følelse av nostalgi trer frem, drevet av en konstant tilgang til både ny og gammel fortid takket være digital kultur og tempoet i sosiale medier. Fokuset er ikke lenger på én epoke, et sted eller én kultur, men en levende og eklektisk miks med innflytelse på alle aspekter av design, sier trendanalytiker Gemma Riberti i verdens fremste trendbyrå, WGSN.

Vi besøkte Oslo Design Fair i begynnelsen av året. Dette sa ekspertene om interiør-trendene da.

Futuristisk soverom med bestemors senger
© Inger Marie Grini

Høstens utstilling var designet som et hjem og delt opp i fire forskjellige rom: Stuen, kjøkkenet, soverommet og verkstedet. Det var et stort spenn i stilene i de ulike rommene; fra det helt nedtonede og asketiske til det futuristiske og luksuriøse.

Stylistene Per Olav Sølvberg og Kirsten VIsdal oppfordrer publikum til å blande de fire stilene til tross for det store spriket mellom dem.

I soverommet var den futuristiske stilen representert. Det var innredet i kjølige blåtoner, og moderne innslag som neonlys sto i kontrast til bestemors gamle senger.

– Dette er en stil for de selvsikre. De som ikke ønsker å gå i takt med andre og som synes det er viktig å ta vare på fremtiden, forteller kreativ direktør for Oslo Design Fair Grete Sivertsen.

BoligPluss er drevne på å mikse nytt og gammelt. Her har de samlet hjem var egentlig noe helt annet, men ble gitt nytt liv av kreative beboere.

Mer kunst inn i hjemmene våre
© Inger Marie Grini

Grete spår også en blomstrende interesse for kunst og historien bak objektet. Spesielt blant yngre og folk flest.

Vi kan få alt vi ønsker oss av masseproduserte ting og behovet for å ha noe av betydning blir sterkere. Kunst er veldig ekte i motsetning til teknologien som kommer til å ble mer et hjelpemiddel og skjult i innredningen, forteller hun.

Usikker på hva slags kunst du skal velge? Her er våre beste kunstråd for dummies!

Myk, grafisk og nedtonet luksus i stuen
© Inger Marie Grini

Utstillingens stue var malt i en dempet fargeskala i vakre jordfarger og variasjonen var stor, fra det kalde grå til de varme, gylne bruntonene.

– Dette er en nytolkning av art deco-stilen og skal være dekadent uten å bli harry, mener Grete Sivertsen. Grafiske elementer, myk velur og skinnende metaller kjennetegner denne tendensen.

Håndlaget og utstilt
© Inger Marie Grini

Håndlagde objekter, grafiske lamper og speil samlet i et lekkert stilleben i utstillingens stue under merkelappen « Ny luksus».

– Det er kjenneren som bor her. En stilsikker og bevisst person som samler arvestykker og er opptatt av historien bak objektet, forteller Sivertsen.

Mørkt og sanselig kjøkken
© Inger Marie Grini

Kjøkkenet var plassert i det midterste rommet av utstillingen og opplevdes mye mørkere enn de andre rommene rundt. Her var det nemlig fokus på å skape en stemning med inspirasjon fra de gamle mesterne. Rommet var malt i en mørk farge og lyset kastet spennende skygger på veggen.

– Dette rommet er nærmest asketisk innredet med få produkter og måtehold som nøkkelord. Her er det funksjonelle og essensielle i fokus, forteller Grete Sivertsen.

Taktile flater på kjøkkenet
© Inger Marie Grini

Rene linjer og taktile flater gjør Frama-kjøkkenet skapt for den poetiske kjøkkenstilen som stylistene hadde satt sammen i Tendens-utstillingen på Oslo Design Fair.

Få de nyeste interiørtrendene sendt direkte til innboksen din og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Nedtonet og rått
© Inger Marie Grini

I denne stilen er det få plasser til objekter, og de få som finnes går til blant annet rå keramikk og ærlige materialer.

Håndverkerens rom
© Inger Marie Grini

Utstillingens verksted-rom var laget for å sette den kreative prosessen i fokus og på håndverkerens skapende omgivelser.

– Det viser de glidende overgangene mellom design, kunst og kunsthåndverk, forteller Grete Sivertsen.

Funksjonell og fin å se på
© Inger Marie Grini

Det er helt i takt med tiden at grensene mellom kunsthåndverk og kunst er mer utvisket enn før, og trenden er at en gjenstand kan være like funksjonell som skulpturell.

Rå og ubehandlet stil i verkstedet
© Inger Marie Grini

Stilen i utstillingens verksted var rå og ubehandlet med materialer i betong, stein og gips mot blanke flater og metall.