Historiefortellerne

Stylistene lyser stadig sterkere på designstjernehimmelen. På interiørmessene, i de glansede magasinene, på Instagram og i reklamene. Møt folkene som skaper interiørene vi lar oss inspirere av nå.

Kråkvik  & D'Orazio
© Lasse Fløde | Jonas Bjerre Poulsen | Line Thit Klein

Hvem er dere?

– Jannicke Kråkvik er utdannet innen eksponeringsdesign fra Westerdals, mens italienske Alessandro D'Orazio har kunst- og arkitekturutdanning fra Italia. Vi har bodd og jobbet sammen i 15 år, med kunder som Bo Bedre, Residence, Jotun, Fogia og Fjordfiesta. Vi har tegnet baren Territoriet i Oslo, samt kuratert og designet flere utstillinger for norsk design. Vi grunnla butikken Kollekted by i Oslo i 2014.

Hvordan jobber dere?

– Vi har begge et ønske om å skape og designe miljøer som kan fortelle historier og uttrykke følelser. Det er en frihet i det å kunne skape noe unikt og varig i form av bilder. Det er viktig å lytte til kunden og å se produktet i sin helhet. Målet er å uttrykke den følelsen produktet gir på den enkleste og reneste måten, slik at alle ser det som ønskes å fortelles. Vi legger mye tid i idéprosessen, som ofte starter med en farge eller en form. Scenografi og arkitektur er viktige elementer i hver jobb vi lager.

Hvordan tolker og skaper dere trender?

– Vi er ikke så glad i ordet trend, som for oss er noe kortvarig og uinteressant. Vi ønsker at et produkt får en mye lenger
levetid enn en trend. Tendenser i samfunnet er viktigere. Det er helt klart at disse også endrer seg, men saktere og på mer interessant vis enn en trend. Som for eksempel bruken av mer farger både hjemme og i bilder. Det er ikke en spesifikk farge, men heller fargebruken. Interessante sammensetninger og behovet for å skille seg ut fremfor å være like.

Andreas Engesviks sofa Dini for Fogia blir ekstra lekker og innbydende etter at Kråkvik & D'Orazio har iscenesatt den.

Hoffstylister er de blitt, etter mange år med styling av Jotuns fargekart – noe som har bidratt til malingprodusentens posisjon som trendleder innen både farger og inspirasjon.

Kråkvik & D'Orazio | Kollekted By
© Lasse Fløde | Magnus Mårding

Hva tenker dere om stylistens rolle?

– Stylistens rolle er kanskje mer anerkjent nå. Det er helt klart at stylingen rundt et nytt produkt er viktig. Det er derfor det er så viktig med samarbeid mellom designer, stylist, produsent og fotograf. Det er viktig å lytte og ha respekt slik at resultatet selger og forteller den rette historien. Dessuten kan vi lage bilder som kan gi et produkt et lengre liv. Vi kan påvirke dem vi jobber for, og si nei der alle verdier stritter imot.

Hvor kommer ideene fra?

– Overalt. Kanskje aller mest når vi slapper helt av og er langt borte fra både internett og andre impulser!

Hva er drømmejobben?

– Vi har drømmejobben!

Sval soveromsstemning i bildet stylet for Fjordfiestas nye tilbehørserie.

Inspirerende interiører er parets ekspertområde, så også når det kommer til deres eget hjem – som også fungerer som showroom og «reklameplakat» for arbeidene deres.

Norsk design ligger duoens hjerter nær, og har ofte hovedrollen i redaksjonelle inspirasjonssaker, som denne fra fjorårets septemberutgave av Bo Bedre.

Kirsten Visdal
© Margaret M De Lange | Trine Hisdal

Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på en fjellgård, noe som har preget mye av min forståelse for estetikk. Jeg er glad i en nedtonet fargeskala hvor gode kvaliteter, materialer og det som er naturlig skapt gir meg både harmoni og mening. Jeg blir sjarmert av det rustikke og enkle, men samtidig strekker jeg meg etter det minimalistiske og innovative. Jeg prøver å legge igjen et lite visittkort av levd liv i miljøene jeg lager. Jeg samler meg og jorder meg i møte med naturen, men lengter etter store byer med nye impulser og muligheter. Kontrastene gir balanse både i jobben og i livet jeg lever med familien min.

Hvorfor ble du stylist?

– Jeg har etter hvert lang fartstid i bran-sjen, både innen mote og interiør. Det
begynte med en merkantil utdannelse, videre studier i kunsthistorie og endte opp med en mer kreativt rettet vei å gå. Alt hører på et vis sammen. Det gir en større innsikt i oppdragsgiveren og sluttbrukerens behov å ha en tverrfaglig tyngde.

Kirsten styler inspirasjonsbildene til Oslo Design Fairs temaer, som dette, fra fjorårets høstmesse.

Kirsten gjør også redaksjonelle saker, som denne tolkningen av årets trender for Bonytt.

Kirsten Visdal
© Lasse Fløde | Sveinung Bråthen

Hvordan jobber du?

– Jeg jobber både med redaksjonelle og kommersielle kunder. Det kan være alt fra å gi leseren tips om trender til pressebilder ved lanseringer, eller innredning av privat og offentlig rom. Jeg jobber med tv og har også gitt ut boken Naturligvis. Jeg liker godt store oppdrag som går over tid hvor man kan jobbe på tvers av faggrupper.

Hva tenker du om stylistens rolle?

– Vi forteller visuelle historier rundt et produkt som for enkelte kan fremstå som sannheter. På den måten har vi en stor påvirkningskraft, og et stort ansvar overfor forbrukeren. For meg gir det mening å jobbe med kunder som tar et samfunnsansvar og er bevisst sin rolle også for kommende generasjoner. Skal vi gjøre en innsats for klima og miljø, må forbruket ned. Skal vi samtidig holde hjulene i gang, betyr det at vi må satse på bærekraft og være villig til å betale mer for varer med lenger levetid. Tendensene vi fronter bør inneholde det budskapet.

Hva er drømmejobben?

– Å være med på å skape et nytt hotell i Norge som viser det beste innen norsk design og håndverk, og alt som berører immateriell kulturarv. Når ringen er sluttet, vender jeg sikkert tilbake til frisk fjelluft og frittgående høner!

Norwegian Presence, årets store norske satsning under møbelmessen i Milano, var akkompagnert av Kirstens stylede bilder av objektene som skulle stilles ut.

Håndverk og naturlige materialer er Kirstens favoritter.

Sanselige overflater er til stede i alt Kirsten gjør. Og vi elsker det!

Per Olav Sølvberg
© Chris Tonnesen | Per Olav Sølvberg

Kven er du?

– Eg er utdanna allmennlærar og montessoripedagog. I 2004 starta eg ein montessoriskule i lag med kona mi, Ragnhild, der eg arbeidde fram til eg innsåg at det var stylist eg skulle vere, for tre år sidan. I dag jobbar eg for norske merkevarer som Northern, Hardanger Bestikk, Ting, Røst, Lerøy Seafood, Lysverket, Søgne Home og Oslo Design Fair. Eg har alltid vore ein skrotnisse, og har, som Espen Oskeladd, tatt vare på alt eg har funne og tenkt at «eg får nok bruk for det ein dag».

Korleis jobbar du?

– Eg pleier å forklare folk kva eg gjer slik: Eg brukar produkt som blyant og eg får skrive med ting. For meg er det viktig å vere i kontakt med mi eiga historie når eg formidlar noko. Eg likar godt det nynorske ordet «kjensle». Det er kjensla eg skal
formidle! Eg må inn i meg sjølv for å få det til å synast visuelt. Eg elskar jobben min, og det å få skape med hendene og
kjenslene mine.

God styling er eit viktig visuelt hjelpemiddel. Lampa frå Northern er fin i seg sjølv, men blir endå finare i eit godt miljø. Får ikkje du òg lyst på eit slikt heimekontor?

Maten er fantastisk hos Lysverket, og interiøret likeså. Per Olav viser deg det!

Per Olav Sølvberg
© Per Olav Sølvberg | HTH | Niklas Hart

Kva tenker du om stylisten si rolle?

– Eg elskar stylisten si «rockestjernerolle», men det er likevel alltid produktet som designaren har laga som kjem først. Det hjelp lite med ein god stylist om ikkje produktet er godt. Oppgåva mi er å vise produktet frå si beste side. Eg meiner at bedrifter som vel å bruke ein stylist, drar nytte av dette, og fleire kan med fordel gjere det endå meir – særleg norske
produsentar! Eg håpar eg er ein stylist i stadig endring, ein som ligg framfor og ikkje bak. Eg vil vere hovud, ikkje hale.
Eg brukar mykje energi på å få meg sjølv vidare og ikkje sitte fast i «det same gamle». Eg vil alltid vidare.

Kvar finn du inspirasjon?

– Eg må alltid tilbake til naturen. Det kan vere fargar, mønster eller fenomen. Naturen i Nordfjord ligg hjartet mitt nært; det hardnakka folket, det gyselege uvêret om hausten og fiskelukta er historia mi, og eg brukar ho for alt ho er verdt.

Kva er drøymejobben?

– I framtida ser eg for meg å jobbe endå meir med installasjonar og internasjonale merkevarer. Akkurat no er drøymekunden H&M Home eller å lage pressebilde for parfymene til Comme des Garçons!

HTH har skjønt det: Du vel ikkje kun eit kjøkken, men ein livsstil.

Per Olav stylar både produkt og heimar med kjensle.

Hege Barnholt
© Bjørn Johan Stenersen | Siren Lauvdal

Hvem er du?

– Jeg er en som alltid har likt å skape ting gjennom kreative prosesser. Da jeg var
liten satt jeg alltid med skisseblokka,
jeg heklet eller strikket. Det var aldri tvil om at jeg ville inn i et kreativt yrke! Jeg er utdannet ved Asker Kunstskole og Sverre Wolff dekorasjon- og reklameskole, og har vært selvstendig næringsdrivende siden 1995. Jeg leverer bilder til interiørmagasiner i inn- og utland, har gitt ut fem livsstils- og hobbybøker, designer messestander og utstillinger, og gjør kommersielle jobber. Jeg er opptatt av overflater og teksturer, naturmaterialer som er ærlige og ekte og et fargevalg som er dempet og naturnært. Jeg er veldig bevisst på å distribuere ting jeg kan stå inne for i digitale kanaler. Det skal ha et innhold. Jeg er også opptatt av å prøve å vise deler av kulturhistorien vår og det som er bærekraftig fremstilt, noe jeg ofte fronter på nettsiden min, nyanser.no.

Hvordan jobber du ?

– Jeg starter alltid tidlig om morgenen. Stillheten og roen rundt meg når dagen våkner er veldig stimulerende. Men kreativiteten min vekkes også gjennom nysgjerrighet og søken etter stimulans fra musikk, kunstutstillinger, reiser og andre opplevelser. Veldig ofte ønsker jeg å skape følelser og stemninger gjennom arbeidet mitt. Øyeblikket skal ha en emosjonell forankring uansett om det er et kommersielt eller redaksjonelt oppdrag.

_Bølgende bordlandskap i en utstilling for
keramiker Guri Sandvik hos Galleri Format i Oslo. _

Ekte og ærlige materialer finner ofte veien inn i Heges komposisjoner, som her for OBOS-bladet.

Hege Barnholt
© Bjørn Johan Stenersen | Christian Brun

Hva tenker du om stylistens rolle?

– Jeg tror det er viktig at vi er ydmyke med tanke på hva vi kan bidra med på ulike arenaer. Når vi samarbeider godt med
norske kunsthåndverkere og designere kan vi bidra til at de blir mer synlige. Gjennom gode visuelle opplevelser som setter fokus på godt håndverk og kvalitet fremfor kvantitet, kan stylisten være med på å fremme gode verdier og bidra til et sunnere forbruk.

Hvor finner du inspirasjon?

– Fra andre kreative miljøer, som norske kunsthåndverkere og norske designere. Og ikke minst kunst, arkitektur og opplevelser gjennom reiser!

Hva er drømmejobben?

– Jeg har allerede drømmejobben! Jeg gleder meg til å jobbe med tradisjonsbedriften Tonning & Stryn under Oslo Design Fair i høst. Og i november skal jeg kuratere en salgsutstilling om norsk design og kunsthåndverk på Galleri Format, noe som også er veldig spennende.

Vakker utstillingsdesign for Norske Kunsthåndverkere på Oslo Design Fair.

Naturtoner pakker inn produktene Hege har stylet for Ski Storsenter.

Silje Aune Eriksen
© Anne Bråtveit | Siren Lauvdal

Hvem er du?

– Jeg er utdannet produktdesigner og
keramiker, og hadde eget keramikkverksted, men jobbet i interiørbutikker ved siden av. Det var her jeg ble kjent med stylister og redaktører, og da jeg bestemte meg for å skifte karrierevei, fikk jeg assistere stylist Susanne Swegen samtidig som jeg bygget min egen plattform. For meg var arbeidet i nisjebutikker en døråpner, her fikk jeg inspirasjon fra andre stylister pluss relasjoner til redaktører som ga meg en sjanse før jeg hadde noe å vise til.

Hvordan jobber du?

– Oftest må jeg løse en oppgave for en oppdragsgiver, eller så har jeg en idé jeg ønsker å gjennomføre. For de aktørene jeg produserer reklame for, omhandler det oftest en måte å fremheve deres identitet på. Å arbeide som stylist handler først og fremst om å være en visuell formidler. Jeg finner drivkraft i å skape historier, inspirerende miljøer, tolke tendenser og finne historiske referanser. Det er viktig å være dagsaktuell, orientert og ta tak i tendensene som beveger seg. Med designhistorie i bakhodet er det lettere å forstå hvorfor tendensene beveger seg som de gjør. Det er viktig å kunne ta tak i produkter og underbygge dem med settingen man putter dem i. Mediedekning og kontekst kan være avgjørende for et produkt eller brand – og hva vi stylister velger å vise og hvordan, kan være avgjørende for veien frem.

Litt «off» og «feil» er uttrykk Silje har en forkjærlighet for, som å sette disse rare objektene i kombinasjon.

Farger, former og taktilitet blir vi aldri lei av, og denne settingen for Bonytt er nydelig!

Silje Aune  Eriksen
© Anne Bråtveit

Hva tenker du om stylistens rolle?

– Den digitale alderen vi lever i har mye å si for behovet for gode, inspirerende bilder. Betrakterne ønsker å se ting i kontekst og bli inspirert. Gode bilder handler om mer enn å vise et produkt, men å gi produktet en identitet, aktualitet og en opplevelse. At stylister nå er godt representert på messer, i magasiner, på blogger og så videre, sier noe om hvor viktig rollen som formidler er. Det er viktig for meg å fremme gode produkter, designere og fremstillingsmetoder, å unngå bruk av kopiprodukter, og slå et slag for våre egne designere og brands!

Hva er drømmejobben?

– Jeg skulle gjerne gjort mer utstillingsdesign! Og så drømmer jeg om å være en sterk stemme for oppadkommende og etablerte designere, kunsthåndverkere og produsenter utover landegrensene våre.

Rene uttrykk kan være superinspirerende, sier Silje om stillebenet som har vært på trykk i Rom123.

Historieformidling er en stylists viktigste oppgave. Vi vil være i denne!

Styling av boligreportasjer står også på CV-en, som her fra en tidligere Bo Bedre-sak.