© Ikea

Dette er temaet for årets Ikea-katalog

Ble lansert onsdag - her får du en sniktitt.

Ikea-katalogen, angivelig verdens største inspirasjonskilde til hjeminnredning, ble lansert onsdag kveld på møbelkjedens egen pop-up-restaurant Ätbar i Oslo.

Slagordet for årets katalog er «alt dere trenger for å være sammen», og det er kjøkken og bærekraft som er i fokus. Den verdensomspennende Ikea-rapporten «Life at Home» viser nemlig at vi nordmenn er blant dem som oftest spiser måltidene våre alene. Samtidig sier 4 av 10 som bor for seg selv at de kunne tenke seg å spise sammen med andre oftere.

Ikea ønsker å bidra til dette ved å vise hvordan hverdagsmåltidene kan være både sosiale, smakfulle og bærekraftige. Det er nemlig ikke slik at det må være lørdag og kjøkkenet må være strøkent for at man skal komme sammen over et måltid mat, sa markedssjef Frode Ullebust fra scenen i bakgården til den provisoriske restauranten.

Ikea-katalogen for 2016 trykkes i nærmere 214 millioner eksemplarer, oversettes til 32 språk og distribueres i 48 land. Her er den rykende ferske utgaven. Foto: Ikea

Med pop-up-restauranten vil møbelkjeden - ved siden av å vise frem sine nye produkter - bidra til bevissthet rundt matsvinn. Konseptet er at gjestene skal ta med én eller flere matvarer de har liggende hjemme, og samles rundt langbord i restauranten. Til sammen skal et kokketeam med Andreas Viestad i spissen tilberede et måltid av matrestene.

- I en travel hverdag opplever mange at de tradisjonelle møtepunktene forsvinner. Vi ønsker å inspirere og hjelpe folk til å komme sammen rundt måltidene, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef i IKEA.

- Tanken er å vise hvordan måltidene kan være både sosiale, smakfulle og bærekraftige på samme tid.

Bedre organisering i kjøkkenet er et tiltak som kan redusere matsvinn i hjemmet. Her er det hyllesystemet Ivar som holder orden på mat i kurver og krukker. Foto: Ikea

I tråd med temaet er det mange kjøkken- og spisestuenyheter i årets katalog. Men den er også preget av mange nye kolleksjoner og designsamarbeid. Ilse Crawfords Sinnerlig-kolleksjon er allerede kommet i butikkene. Senere i høst lanseres kolleksjonen Viktig, som er et samarbeid mellom møbelgiganten og den anerkjente svenske glasskunstneren Ingegerd Råman.

Ikeas interiørekspert Trude Pleym trakk frem den nye serien Norråker, som består av spisebord, krakk, benk og stol i nordisk, blondt tre - tradisjonelt men med et moderne tilsnitt - som en av sine favoritter.

Tre og andre naturmaterialer er det mye av i årets ikea-katalog. Foto: Ikea

Ønsker du å se mer av nyhetene, blir katalogen distribuert til flere enn 2 millioner husstander fra neste uke. Mange av de nye møblene og artiklene kan også tas i øyesyn på Ätbar fra 6. til 11. august, der det blir workshops på dagtid mens pop-up-restauranten holder åpent fra klokken 17. Mer informasjon finner du på nettsiden.