De prestisjetunge DOGA-merkene er klare

I dag offentliggjøres det hvilke bedrifter som mottar DOGA-merket. Bærekraft, funksjonalitet og innovative studentoppgaver er noen av stikkordene for årets utdeling.

Prestisjetung utdeling
© DOGA

Det prestisjetunge DOGA-merket deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter frem spennende og innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

Vi har trukket frem syv prosjekter som oser av kreativitet, innovasjon og nyskapning.

Norsk design er stadig i vinden. Se Snøhettas nye prosjekt i London.

Nyskapende norske møbler
© Ragnhild Nordhagen

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Fora Form og Flokk har utviklet noen av årets mest spennende møbel- og interiørinnovasjoner.

De bærekraftige møbelstoffene Sirdal, Suldal og Setesdal er kortreist og norskprodusert ull som Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har utviklet i samarbeid med Flokk. Juryen skriver at møbelstoffene fremstår som sterke både teknisk og designmessig:

«Vi lar oss begeistre av viljen og evnen til å gå motstrøms og utvikle et helnorsk ullstoff til møbler i en verden av syntetiske konkurrenter» står det i jurykjennelsen.

Lyst på flere designnyheter? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

© Fire Grader

Møbelprodusenten Fora Form mottar ikke mindre enn tre DOGA-merker i år. Én av disse går til den lekre stolen «Camp», som er utviklet i samarbeid med Anderssen & Voll.

Fra jurykjennelsen om stolen står det at stolen «…har mange gode kvaliteter og løsninger, med et tidløst og elegant preg. Komponentene som armlener og fotkryss har en enkel og god detaljering som møtes på en elegant måte.»

Les også: 5 norske kunsthåndtverkere vi har tro på.

© Fire Grader

Bordserien «Root» som er utviklet i samarbeid med møbeldesigner Runa Klock, mottar også det gjeve DOGA-merket.

Nyskapende
© Flokk

Stolen HÅG SoFi Mesh, som er det nye tilskuddet til den norske produsenten HÅG, er en videreføring av HÅG SoFi, og følger originalens strenge krav til ergonomi og miljø. Det er Flokk, tidligere kjent som Scandinavian Business Seating, som står bak nyvinningen.

I juryeringsprosessen ble HÅG SoFi Mesh omtalt som en svært god og gjennomtenkt kontorstol, der funksjonalitetene ikke går på bekostning av det estetiske.

«Stolen har et raffinert og varmt uttrykk – nesten feminint – ikke minst takket være gode materialvalg» skriver juryen.

Slik fyller du alle rom med norsk design

Banebrytende arkitekturprosjekt
© Reparto21

70-årsjubilanten Vestre stikker av med DOGA-merke for banebrytende arkitekturprosjekt.

Familiebedriften, som blant annet er kjent for utemøbelsuksess på Times Square, har utviklet serien April Go. I samarbeid med Espen Voll Design, Tore Borgersen, MCO Interiørarkitektur og Møbeldesign Michael Christian Olofsson har de utviklet en ny variant av utemøbelkolleksjonen April – noe juryen er svært fornøyd med.

De beskriver prosjektet som et «svært vellykket produkt som skiller seg ut når det gjelder både utseende og kvalitet.» De fremhever viktigheten av at produksjonen skjer i Norge, som «understreker Vestres posisjon som premissleverandør når det gjelder bymøbler,»

Nykommere
© Lukasz Zamaro

Studentene Maren Bang Tøndevold og Nebil Zaman mottar begge DOGA-merket for nykommer 2017.

Benken «Personal Space», som er en oppgave ved Kunsthøgskolen i Oslo, er det studenten Nebil Zaman som står bak. Den 180 centimeter lange benken imponerer juryen:

«At dette er et bachelorprosjekt og det første møbelet til denne studenten, avslører et talent det skal bli spennende å følge fremover,» står det i kjennelsen.

På BoligPluss kan du lese om alle finalistene til Norges lekreste bad.

© Maren Bang Tøndevold

Maren Bang Tøndevold har designet en bærekraftig og brukervennlig lampe som har fått navnet «Filter». Lampen, som er en bacheloroppgave ved Kunsthøgskolen, er laget av stål, tyll og en LED-lyskilde er, ifølge juryen «designet med faglig selvtillit.»