Møt Poppy Lawman - årets nykommer i Bo Bedre Designpris 2019

Designer Poppy Lawman er selverklært materialnerd, og vil gi oss objekter vi forelsker oss i og dermed aldri kvitter oss med.

© Inger Marie Grini

29 år gamle britiskamerikanske Poppy har en Master i produktdesign fra Oslo Met. I 2019 vant hun Årets nykommer i Bo Bedre Designpris.

Hei Poppy, hva jobber du med for tiden?
– I det siste har jeg konsentrert meg om tre ulike serier. Ooli: Lekne sitteskulpturer og objekter; Bue: Dampbøyde trebørster som er like vakre i og utenfor bruk; Papirstein: En møbelserie bestående av komprimert papirmasse fra papirfabrikken Hellefoss, der jeg bruk lokale, resirkulerte og resirkulerbare skogsressurser.

© Inger Marie Grini

Poppy Lawmans design er karakterisert av gjennomsiktighet, naturmaterialer, form og saktedesign, eksemplifisert av prototypene på hyllene i designstudioet hennes i Oslo. Her står blant annet en versjon av stål- og skinnobjektet Ooli, et lekent sittemøbel – eller skulptur, om du vil – som var en av designene som lå til grunn for at hun i fjor vant Årets nykommer i Bo Bedre Designpris. Hennes Bue-børster er allerede ettertraktede objekter, og selges i toneangivende designbutikker.

Hvordan tilnærmer du deg design?
– Jeg fokuserer på gjennomsiktige prosesser, lokale ressurser, form, emosjonell design og saktedesign. Målet er å skape objekter som balanserer mellom kunst og design, som forhåpentlig gjør folk nysgjerrige og som gir dem en dypere emosjonell tilknytning og opplevelse av objektene.

TIPS! Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du shoppingtips og designnyheter på mail fra oss hver uke.

© Inger Marie Grini

Som vinner av Årets designer i Bo Bedre Designpris 2019 og dermed mottaker av hele 100 000 kroner fra Oslo Design Fair, åpnet det seg plutselig muligheter for Poppy. – Prispengene gjorde at jeg kunne starte mitt eget designstudio i Oslo. Når du starter for deg selv, er plass til å skape, og verktøyer til å skape med, noe av det vanskeligste å få til. Nå har jeg begge deler! Pengene har også gjort det mulig for meg å stille ut på årets møbelmesse i Stockholm Furniture Fair og designuken i Milano i april, forteller Poppy.

Hva vil du med designen din?
– Jeg håper å skape objekter som hjelper oss med å sakke farten litt, som gir oss en dypere opplevelse av omgivelsene våre og som lar oss i enda større grad sette pris på selv de enkleste øyeblikkene.

Har du en signaturstil?
– Jeg håper skulpturelle former, miljøbevissthet, lekenhet og refleksjon er en rød tråd som skinner igjennom i alle arbeidene mine.

© Inger Marie Grini

Poppy er en selvutnevnt materialnerd, og er særlig forelsket i papir og tre, noe studioet hennes i Oslo bærer preg av.

Hvilke materialer jobber du helst med?
– Uten tvil papir og tre! De er utrolige, allsidige og ansvarlige materialer. Jeg vokste opp inspirert av min bestefars juletregård og hans trebearbeidingsprosjekter, som han ofte lot meg være med på. Og før jeg kom til Oslo jobbet jeg for en papirkunstner i London. De er definitivt to materialer som jeg stadig tiltrekkes av.

Hva inspireres du av?
– En av favorittmetodene mine for å finne inspirasjon er gjennom material- og modellutforskninger. Men jeg er også veldig inspirert av konseptet saktedesign eller emosjonell design, og ideen om å lage objekter som leker med konseptene sakte, ro, lekenhet og glede. Gjenstander som vi forelsker oss i, som vi ikke ønsker å skille oss med selv når en ny trend kommer.

© Inger Marie Grini
© Inger Marie Grini

Poppy finner designene sine gjennom å utforske materialer og former. Lampen Struktur, som ble presentert i løpet av møbelmessen i Stockholm i februar, er basert på denne modellutforskingen. // I studioet står ferske utgaver av krakken Papirstein.

Hva slags produkter ser du deg selv utforme fremover?
– Jeg håper å bevege meg mellom design som er lett tilgjengelige for det generelle markedet, så vel som begrensede produkter og unikadesign.

© Inger Marie Grini

Poppys studio er fylt med teknikker og formeksperimenter – kanskje får vi se resultater av dette i fremtiden?

Hvordan rettferdiggjør du å lage nye ting i en verden som allerede har så altfor mye?
– På en måte er det fordelen med å lage ting selv; du kan velge å bruke materialer fra dem som er ansvarlige og fornybare. Design for meg er å lage objekter som vi ikke bare kaster, men som vi vil ha og passer på lenge. Gjenstander som fokuserer på kvalitet over kvantitet, som blir finere med tiden, er fornybare og resirkulerbare, og kobler oss dypere til hvor og hvordan de ble til. Forhåpentlig medvirker jeg til å redusere fremtidig overforbruk og unødvendig avfall.

Her er noen tips til dine neste bærekraftige innkjøp til hjemmet: 11 bærekraftige tekstiler til hjemmet

Hvor er du om fem år?
– Forhåpentligvis vil jeg være en etablert designer som skaper og samarbeider ikke bare innen designfeltet, men også innenfor andre kreative felt som kunst og mote.