Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

En utstilling som viser norsk håndverk i møte med design

Kirsten Visdal tar med seg en bit av kulturarven til byen og gir den en urban tolkning. For første gang holdes utstillingen Håndverk+ i Oslo.

Når stylist og ivrig forkjemper for norsk tradisjons-håndverk Kirsten Visdal for tredje gang inviterer publikum til utstillingsarenaen Håndverk+, gjør hun det ikke, som før, på hjemstedet Vågå i Innlandet. Nei, nå er det byfolkets tur til å få oppleve denne spennende happeningen – og da kanskje spesielt byungdommen.

– Vågå er et sted hvor kulturarven er på sitt sterkeste, hvor man er omgitt av vakkert håndverk daglig, forteller Kirsten.

– Nå tar vi med oss utstillingen til Oslo, der markedet og interessen for håndverk i møte med design er stor. Urban ungdom ønsker å bruke gamle metoder og teknikker, og tolker gjerne tradisjonshåndverket på samtidig vis.

© Dag Sandven - Anna Marie Øfstedal Eng, som nylig vant Årets kunsthåndverk i BO BEDRE Designpris, lanserer de abstrakte krakkene – eller skulpturene – Skabeloner i ask og bjørk.

© Dag Sandven - Kathrine Hovind eksperimenterer med tradisjonell fletteteknikk i kurvfatet Peddig.

Håndverk+ startet som en møteplass mellom håndverkere og designere, med det mål å la disse trekke erfaringer og nytte fra hverandre. Hvorfor? For å dra tradisjonshåndverket inn i fremtiden og skape næring av det. Men hvordan gjør vi det?

– Holdninger er viktig, vi må løfte statusen til yrkesfagene, sier Kirsten Visdal.

– Vi må spre kunnskap om kvalitet og håndverk på en slik måte at det kan inspirere barn og unge til å se mulighetene i å utdanne seg i og jobbe med dette.

© Dag Sandven - Vilde Hagelunds sofabord Pedestal i følge med en skulptur av Anders Pfeffer Gjengedal og Poppy Lawmans børster og tørkefat i serien Ren.

© Dag Sandven - Odd Standard setter ny standard for samletallerkenen med keramikkverket Samle.

Og er det noen som kan inspirere, er det Kirsten, som en av landets mest erfarne og ettertraktede stylister og rådgivere. Hun har invitert både nyetablerte og erfarne formgivere til å skape prototyper og unikaobjekter, som vil få urpremiere under utstillingen på DOGA i Oslo. Utvalget er stort, fra fortolkninger av gjenkjennbare kilesystemer og sirlige utskjæringer, til ville, levende, nesten provoserende abstraksjoner.

– Er det noe den siste tiden har vist oss, er det en økt bevissthet rundt eget nærmiljø og det som faktisk befinner seg rett utenfor vår egen dør, sier Kirsten.

– Så lenge designere og håndverkere møtes, har vi en unik mulighet til å formidle at kulturarven vår ikke bevares bare ved å rekonstruere og konservere den, men ved å utvikle den og dermed skape nye, salgbare produkter – og potensielle nye bedrifter.

Utstillingen Håndverk+ avholdes på DOGA i Oslo 8.-11. oktober. Se mer på @handverk_pluss på Instagram.

© Dag Sandven - Designerduoen Jenkins & Uhnger har tatt for seg det tradisjonelle trauet og laget en mer stilisert og moderne variant med Storkar.

Håndplukket til deg