Årets nominerte til Bo Bedre Designpris
For tiende året på rad gjør vi oss klare til å hylle norsk design og norske formgivere. I samarbeid med Ikea skal vi selvfølgelig også lage tidenes fest under prisutdelingen i Oslo 30. august! Her er de nominerte!
Vinnerne av Bo Bedre Designpris 2018 kåres av en profesjonell jury og avsløres også på bo-bedre.no etter prisutdelingen.
Juryen består av: Dr. Denise Hagströmer, seniorkurator for design og kunsthåndverk på Nasjonal-museet, Alessandro D’Orazio, stylist og eier av Kollekted by, Runa Boman, eier og daglig leder av Norway Designs, Øystein Austad, tidligere partner og designer i StokkeAustad, nå Design Manager i Flokk, og Cecilie Molvær Jørgensen,redaktør i Bo Bedre.
Vi gjør oppmerksom på at Alessandro D'Orazio ikke deltar i juryarbeidet knyttet til Årets nykommer, ettersom han er inhabil i denne kategorien.
I tillegg til Leserprisen kårer vi vinnere i åtte kategorier.
Her er de nominerte til årets tilbehør:
Kriterium:Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.
Dune av Marianne Andersen og Victoria Günzler: (Øverst til venstre)
Det myke, organiske uttrykket i de opphøyde serveringsfatene er tiltalende i form, samtidig som den kornete keramiske overflaten innbyr til å ta og føle på. Designerduoen utforsker med Dune mulighetene for en håndlaget opplevelse i et potensielt masseprodusert uttrykk, og lykkes med det. Skulpturelt, vakkert og funksjonelt.
Apex av Vera & Kyte for Othr: (Øverst til høyre)
Lysslukkeren Apex er ett av tre bidrag til Candle Snuffer Collection fra den bærekraftige produsenten Othr. Vera & Kytes tilskudd til stålkolleksjonen er en studie i geometriske former og utforsker flater og volumer. Det beste – foruten den harmoniske designen – er imidlertid at den 3D-produseres på etterspørsel, noe som minsker unødig ressursbruk. Bra for miljøet, bra for oss!
Kapp av Noidoi: (Nederst til venstre)
Det lages uendelige mengder lysestaker, men den småskalaproduserte stengodsserien Kapp har et annerledes formspråk og tilfører kategorien noe nytt. Den matte glasuren og de dempede fargene er helt i tråd med tidsånden, noe som forsterkes av de skulpturelle formene. Serien fortjener en produsent, men vi er glade for at Noidoi enn så lenge støper stakene selv.
Bokk av Sigve Knutson for Nedre Foss: (Nederst i midten)
Flaskeåpneren Bokk er unik: Ved første øyekast oppfatter man den som et dekorobjekt, mens funksjonen – at den faktisk åpner flasker – er skjult. På den måten får en tilsynelatende «kjedelig» bruksting ny verdi. Både materialet – bronse – og utformingen er overraskende, helt i tråd med designer Sigve Knutsons arbeider.
Tilbehørserie av Jenkins & Uhnger for Fjordfiesta: (Nederst til høyre)
Designernduoen Jenkins & Uhnger har formgitt en velbalansert, interessant og ikke minst vakker tilbehørserie til Torbjørn Afdals Krobo-benk fra 1960. De runde volumene i ulike utgaver tilføyer noe nytt til det eksisterende formspråket, gir benken flere bruksområder og bidrar med fortsatt aktualitet til det ikoniske møbelet. Vinn-vinn-vinn!
Kriterium: Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.
Flik Flak av Snøhetta for Ateljé Lyktan: (Øverst til venstre)
Flik Flak ble opprinnelig tegnet til det Snøhetta-designede hotellrommet The 7th Room på Treehotel i Nord-Sverige. Dette er den første lampekolleksjonen – les: vegg, bord og gulv –Snøhetta har formgitt, og har et enkelt, men kraftfullt formspråk. Skjermen består av to finerplater festet med pianohengsler, slik at den kan justeres etter hva som skal belyses.
Lamella av Hallgeir Homstvedt og Jonah Takagi for Le Klint: (Øverst i midten)
Utformingen av Lamella fremstår som om den ble til i dansk designs gullalder, men den gang ei! Homstvedt og Takagi har laget et uttrykk som passer som hånd i hanske med Le Klints tradisjonstunge håndverksteknikker. En blivende klassiker!
Lily av Runa Klock og Hallgeir Homstvedt for Abstracta: (Øverst til høyre)
Lily er først og fremst formgitt for å bedre akustikken der
mennesker møtes i store, offentlige rom. Lyddemperen, som
er 120 centimeter i diameter, har imidlertid en lysinnsats, og fungerer også som lampe. Designen er dessuten så diskré og
fin, at vi ikke ville ha nølt med å ha den hjemme.
Tangent av Jenkins & Uhnger for Pallucco: (Nederst i midten)
Tangent var nominert i samme kategori i fjor, men da som prototype. Nå er lampen satt i produksjon hos italienske Pallucco, og fortjener dermed fornyet oppmerksomhet. Vi gjentar oss selv: Lampen består av en akse fylt med led-lys, som roteres rundt en sirkel i midten ved hjelp av et elastisk bånd. Slik blir brukeren- delaktig- i lysfall og design, og får en nydelig skulptur med på kjøpet!
Gear av Johan Lindsten for Northern: (Nederst til høyre)
Det markante, nokså harde og maskuline formspråket i lampeserien Gear har skarpe konturer og et industrielt utseende. Den lange armens posisjon kan endres ved å «skifte gir», slik at vinkelen kan være så åpen eller så lukket som du ønsker. Lampen er et spennende tilskudd til Northerns stadig voksende kolleksjon, og vil være et blikkfang i ethvert interiør.
Kriterium: Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.
Pavilion av Anderssen & Voll for &tradition: (Øverst til venstre)
Stablestolen Pavilion har et florlett uttrykk med sine bøyde stålrør og finerdetaljer. Opprinnelig er den designet til Langeliniepaviljongen i København, et sted for brylluper, konserter og konferanser, der den opptrer side om side i store antall. Et lett formspråk var dermed viktig for at mengden ikke skulle fremstå massiv. Det organiske uttrykket er imidlertid så vakkert, at stolen like godt kan stå alene.
Oaki av Stine Aas for Northern: (Øverst i midten)
Eikestolen Oaki av Stine Aas forener skandinavisk og japansk estetikk og produksjonsteknikk på fiffig vis. Alle sammenføyinger er usynlige, noe som gjør stolen til et tilsynelatende umulig sittemøbel. Imponerende! Vi liker godt at stolen er nett og lett, og dermed opptar liten plass – en design som fanger tiden og måten vi lever i og på nå.
Secant av Sara Polmar for Warm Nordic: (Nederst til venstre)
De geometriske formene i bordet Secant gjør møbelet til en spennende studie i kontraster, noe som understrekes av den lette metallrammen og den tunge marmorplaten. Sara Polmar har klart å skape en interessant bordserie som spenner vidt, både i farger og materialer, og fungerer like godt i helsvart som i knallrødt.
Paperwood av Anderssen & Voll for Ariake: (Nederst i midten)
Da den japanske produsenten Ariake skulle lage sin første møbelkolleksjon, inviterte de blant andre Anderssen & Voll til å bli med. Resultatet er en lavmælt, kvalitetsosende samling møbler, Paperwood Table inkludert. Samlingen av flater ser tilsyne-latende enkel ut, men håndverket er krevende og fordrer nøyaktighet. Bordet har en nydelig harmonisk og tiltalende design, også i den større utgaven.
Spisolini av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia: (Nederst til høyre)
Andreas Engesviks studio har, sammen med svenske Fogia, gjort en genistrek: De har tatt formspråket og komforten fra den nå erklærte «it-stolen» Bollo med seg inn i en mindre og nettere variant. Spisestolutgaven skiller seg dermed helt fra andre i samme kategori, og skilter med attityde og «coolness» en masse – mens komforten fremdeles er den samme som hos storebroren. Stort bedre kan det ikke bli.
Kriterium: Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon __og unikaprodukter.
Wood Clay Chair No. 3 av Sigve Knutson: (Øverst til venstre)
Sigve Knutsons arbeider er alt annet enn tradisjonelle, og han beveger seg fritt mellom design, kunst og kunsthåndverk. I stolen, som først ble presentert under Norwegian Presence i Milano i april, har han brukt trespon, støv og lim, samt et uttrykk som skal sende tankene til menneskets første møter med materialer og formgiving. Konseptuelt og interessant – og funksjonelt!
Bigware av Sisse Lee: (Øverst til høyre)
Danskfødte Sisse Lee har nylig avsluttet sin mastergrad på Kunsthøgskolen i Oslo. Hennes Bigware er en serie beholdere i leire, stentøy og porselen med ulike former og utførelser. Felles for dem alle er at de har tydelige preg av tilblivelsesprosessen i form av hånd- og fingeravtrykk, i tillegg til at de uglaserte overflatene fremhever leirtypenes materialitet og særegne struktur.
Pedestal Plate av Odd Standard: (Midten)
Den stavangerbaserte nisjeprodusenten Odd Standard lager fantastiske objekter til bordet. Blant annet er Pedestal Plate, fra deres unikaeksperimenter, perfekt til servering av en liten munnfull. Lekenheten og materialiteten i den lille «asjetten» er et fint uttrykk for studioets samlede arbeider, som er et imponerende oevre i seg selv.
Dekketøy for Noma av Anette Krogstad: (Nederst til venstre)
Det var ikke hemmelig at Anette jobbet med et superhemmelig, enormt prosjekt. Spørsmålet var bare hva det var? Da det endelig kom for en dag, samsvarte vår begeistring fullstendig med det imponerende svaret: Hun hadde produsert servise for selveste Noma 2.0, Verdens Beste Restaurant, som straks skulle gjenåpne. At René Redzepi er begeistret for Anettes arbeider er vi ikke det spor overrasket over!
Material Acoustics av Stian Korntved Ruud: (Nederst til høyre)
Stian har utforsket menneskets forhold til lyd og ritualer, noe som har resultert i tre verker: To klokker og en dørklokke. Ved bruk av metall, treverk og elektroniske komponenter har han laget en spennende installasjon som beveger seg mellom kunst og design, et krysningsfelt han er særdeles komfortabel i.