Her er alle vinnerne av BO BEDRE Designpris 2021

Vi hyller det beste designet og de flinkeste designerne i Norge. Se hvem som stakk av med prisene i år.

BO BEDRE DESIGNPRIS 2021

BO BEDRE har gjennom de siste 13 årene hyllet det beste designet og de flinkeste designerne i Norge. Se hvem som stakk av med prisene i år.

Under kan du se alle vinnerne, og lese juryens begrunnelse for hvorfor det er nettopp disse som har nådd helt til topps.

Årets Tilbehør

Vinner: Nunatak av Anderssen & Voll for Nedre Foss

Prisen går til et produkt det opplagt har vært gøy å lage. Hånden og mennesket bak den har vært tydelig involvert, og resultatet er vilt og grenseløst.

Juryen ser med glede at et produkt som opprinnelig kunne holdt seg i kunsthåndverkkategorien er satt i serieproduksjon, og dermed er tilgjengelig for flere – uten å miste sine håndverksmessige kvaliteter. Produktet står godt for seg selv, og er et blikkfang i rommet. Det oppleves tidløst, men er samtidig rotfestet i historien.

Dette er et objekt folk tenker seg om før de kjøper, men etter å ha anskaffet seg det, har de det for resten av livet – og gir det videre til neste generasjon. Kanskje varer det til og med i 100 år?

Årets Møbel

Vinner: Arbour av Andreas Engesvik og Daniel Rybakken for Hay

Prisen går til et møbel som tar tidsånden på kornet. Det er lite pretensiøst og helt ærlig, både hva gjelder konstruksjon og materialvalg. Formspråket er tydelig forankret i skandinavisk designtradisjon, samtidig som det arketypiske uttrykket er fristilt tid og sted.

Det har vært stilt store forventninger til Årets møbel, som det har tatt flere år å utvikle. Resultatet er et møbel med lang levetid, som kan pusses opp, pakkes ned, gå i arv, og like gjerne plasseres med hedersplass i stua som å være smart nok til studenthybelen.

Ikke minst setter juryen pris på møbelets bærekraftige kvaliteter, noe som har gitt sofaen det høythengende Svanemerket.

Årets Kunsthåndverk

Vinner: Superbloom av Pettersen & Hein

Når vi skal kommentere de merkelige tidene vi nå lever i, står Årets kunsthåndverk som en pådriver for positivitet og frodighet. Objektet strutter av optimisme, noe vi trenger akkurat nå. Produktet er født av en lyst til å utgjøre en forskjell, til å spre glede og ikke minst: overraske litt – akkurat som naturfenomenet det er oppkalt etter.

Det «gærne», fine, ville uttrykket er et friskt pust i en tid der så mye er polert og glatt. Men selv om akkurat dette objektet er nytt, er stilen ikke ny for håndverkerne/designerne/kunstnerne bak: Duoen har beveget seg i dette ville landskapet over flere år, og er på den måten både forgjengere og forbilder for de yngre som kommer etter og med letthet får bevege seg like fritt. Juryen applauderer!

Årets Produsent

Vinner: Vestre

Årets produsent tenker større enn seg selv. Med god design, kortreiste kvalitetsmaterialer og ikke minst sin evne til å pushe visjonene, er Årets produsent et forbilde for både små og store bedrifter som ønsker å gjøre en forskjell.

Med mottoet «hvis vi kan, kan alle», viser de vei i et landskap som må gjøres mer tilgjengelig, mer orienterbart for enhver bedrift som ønsker å være relevant i dag, og de gjør det med den største selvfølge. Å bygge verdens mest miljøvennlige fabrikk er en slik selvfølge, noe som gjør at bedriften vinner kategorien for andre gang på kort tid. Fordi dette er motoren som brøyter mark – og vi trenger den.

Årets Designer

Vinner: Danielle Siggerud

Årets designer står sterkt i seg selv, har en fin stofflig sans og en godt utviklet materialbevissthet som kommer til uttrykk i karakteristiske og sterke produkter. Designen oppleves både skandinavisk og kosmopolitisk på samme tid, og juryen bruker ord som befriende, raffinert, elegant og sofistikert for å beskrive den.

Formgiveren trekker linjer fra arkitekturen inn i produktene sine, og viser god forståelse for rom. Ikke så rart, siden arkitektur er designerens hovedgeskjeft. Ikke alle arkitekter evner å nedskalere, men det gjør altså denne, og dermed får vi solide produkter fra en like solid formgiver.

Årets Nykommer

Vinner: Ingrid Bredholt

Årets nykommer har en ustoppelig mengde energi, er driftig, upretensiøs og uredd, og representerer en helt ny plattform. Juryen opplever nykommeren som ekstremt spennende og interessant, og har stor tiltro til at vi vil få se nye og overraskende uttrykk i tiden som kommer.

Årets nykommer evner å tenke nytt, og beveger seg med letthet mellom flere disipliner for å få utløp for sin kreativitet og skaperkraft. Hun har allerede jobbet med store ledende bedrifter og satt sitt særegne preg på disse. Det krever guts å redesigne noen av våre fremste møbelklassikere, og attpåtil kle dem i egendesignet stoff fra en av verdens ledende tekstilprodusenter.

Når hun i tillegg har åpnet galleri for å løfte frem andre kreative, vet vi at vi har med en «game changer» å gjøre. Vi følger spent med videre.

Årets Leserpris

Vinner: Bollo av Andreas Engesvik for Fogia

BO BEDREs lesere har talt: det er Bollo av Andreas Engesvik som stikker av med Årets Leserpris! Med flesteparten av stemmene er det lenestolen lansert i 2016 som er lesernes norske designfavoritt.

Om man kan kalle et møbel for et «it-møbel», ja, så er Bollo selveste ordbokdefinisjonen. Tilsynelatende ønsker «alle» seg en. Og vi skjønner det!

Med lenestolen har Andreas Engesviks designstudio formgitt et nyskapende og formsikkert møbel med klare referanser til designhistorien. Assosiasjonen til 70-tallets loungemøbler gir gode vibber, og de polstrede putene oser av komfort.