Her er alle vinnerne av Bo Bedre Designpris 2019!
Bo Bedres årlige hedring av norsk design gikk i går av stabelen, og kan ikke kalles annet enn en suksess. 10 priser ble delt ut - her er alle vinnerne!
Bo Bedre har igjen samlet Norges fremste designere og produsenter til prisutdeling og fest – med høy stemning!
Gårsdagens prisutdeling var den 11. i rekken, og Bo Bedre sammen med våre samarbeidspartnere OSLO DESIGN FAIR og Lundhs
sørget for at de fantastiske talentene i Norge fikk den feiringen de fortjener.
Juryen besto av:
-Dr. Denise Hagströmer, seniorkurator for design og kunsthåndverk på Nasjonalmuseet
-Kirsten Visdal, stylist
-Runa Boman, eier og daglig leder av Norway Designs
-Øystein Austad, tidligere partner og designer i StokkeAustad, nå Design Manager i Flokk
-Cecilie Molvær Jørgensen, redaktør i Bo Bedre.
Vi gjør oppmerksom på at Kirsten Visdal og Denise Hagströmer er inhabile i enkelte av kategoriene, og har ikke deltatt i juryarbeidet med disse.
Se alle vinnerne her, og les juryens begrunnelse.
Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk. I år gikk prisen til matten Heymat+ av Kristine Five Melvær for Heymat.
Årets Tilbehør - Heymat+ av Kristine Five Melvær for Heymat
Juryens begrunnelse: Prisen går til et produkt som hyller hverdagen. Design og funksjon er fusjonert på tiltalende vis, i et produkt som går stille i dørene. Produktet har et nærmest eviglangt liv takket være sterke, holdbare materialer og et formspråk som er tidløst og lavmælt. Designen er inspirert av ritualet «å komme hjem», og ønsker å bidra til at overgangen mellom ute og hjemme skal medvirke til ro og harmoni. Produktet er vakkert og tilgjengelig, og flyr nærmest ut av butikkene til tross for at det koster mer enn andre i sin kategori. Det grafiske 3D-mønsteret, som også har en funksjon utover det estetiske – nemlig å skrape smuss av skoene – er et smart trekk av en smart designer for en like smart produsent.
Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk. Seieren gikk i denne kategorien til lampen Finelie av Daniel Rybakken for Luceplan.
Årets Lampe - Finelie av Daniel Rybakken for Luceplan
Juryens begrunnelse: Prisen går til en lampe som utfordrer de kjente kategoriene. Hva er en lampe? I dag, hvor tingtrøtthet er et stadig økende fenomen, er det fint å observere et objekt som gjør at vi må stoppe opp og tenke: Hva er dette? Og samtidig konstatere: Dette vil vi rydde plass til hjemme. Lampen er en emosjonell lysskulptur, en som snakker til følelsene våre og som skaper en atmosfære i rommet – utover bare det å være et lyspunkt. Designen inviterer brukeren til å interagere med den; til å bruke skulpturens vegger og indirekte lys til å stille ut sine egne, mest verdsatte objekter, og dermed sette fokus på disse. Lampen, som er formet som et hus, symboliserer hjemmet – tryggheten vår. Nok en gang utfordrer denne formgiveren det konvensjonelle med sin ekstremt gjennomtenkte og filosofiske design, gjennomført på en grundig teknisk måte.
Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk. Årets møbel ble tildelt stolen Aura av Andreas Engesvik, Oslo for Nasjonalmuseet og Statsbygg.
Årets Møbel - Aura av Andreas Engesvik, Oslo for Nasjonalmuseet og Statsbygg
Juryens begrunnelse: Prisen går til et møbel som har en iboende balanse av det klassiske og det fornyede. Formspråket er behandlet på intelligent vis, noe som har resultert i et fint formalt uttrykk. Møbelet fremstår varmt og omsluttende, elegant og lett, og innehar de små detaljene som gjør det estetisk behagelig for øyet. Gode materialer og et tidløst formspråk, utført av en anerkjent produsent, gjør at møbelet vil eldes vakkert. Designen evner å gi varme til kjølige rammer, og har en sterk og tydelig tilstedeværelse, samtidig som den er lavmælt og diskré. Som representant for et av landets viktigste nye signalbygg, er dette et møbel som vil sette spor i historien.
Nyopprettet kategori uten kriterium. Prisen gikk til TV-en Vitrine av Daniel Rybakken for Panasonic og Vitra.
Årets Nyvinning - Vitrine av Daniel Rybakken for Panasonic og Vitra
Juryens begrunnelse: Daniel Rybakkens prototype av den gjennomsiktige Vitrine, i samarbeid med Panasonic og Vitra, gir oss en helt ny oppfatning av TV-en. Der den vi kjenner i dag er en svart, oppslukende flate, er den i Daniels visjon et vakkert gjennomsiktig objekt som kan plasseres hvor som helst i rommet – også midt i det. Ikke overraskende har lysdesigneren Daniel gjort også TV-en om til et lysobjekt, som når den ikke viser nyheter, favorittserien eller sportsbegivenheter, fungerer som et lyspunkt med integrerte lyskilder. Vil vi fremdeles ha en TV i fremtiden nå som personlige skjermer har overtatt i større grad? Ja, mener juryen, og hevder at TV-en fremdeles vil fungere som samlingspunkt, som leirbål, der vi møtes for å dele opplevelser. Men når den ikke brukes, er det godt at den ikke er det dominerende objektet i rommet. Med Vitrine oppfordrer Daniel Rybakken til versatilitet og lekenhet, og vi ønsker den velkommen.
Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter. Årets kunsthåndverk gikk til #365vases av Ann Kristin Einarsen.
Årets Kunsthåndverk - #365vases av Ann Kristin Einarsen
Juryens begrunnelse: Prisen går til et prosjekt som speiler ønsket vårt om det håndlagede, det ikke-masseproduserte. Prosjektet lar mottakeren bli like knyttet til kunsthåndverkeren som til selvet arbeidet, og det skapes en emosjonell forankring mellom de to. Prosjektet strekker seg over tid, og lar både oss og kunsthåndverkeren bli kjent med materialet, utformingen av det og utfordringene knyttet til det. Kunsthåndverkeren mestrer dessuten kunsten å kommunisere prosjektet sitt, og bruker Instagram som et viktig verktøy i dokumenteringen av prosessen. Vi følger opp- og nedturer gjennom utformingen av hvert nye objekt, som ikke alltid blir like vellykket – men det gjør bare prosjektet desto mer spennende. Kunsthåndverkeren har gitt seg selv en enorm utfordring ved å kreere noe nytt hver dag gjennom et helt år, og har ikke bare skapt like mange objekter, men også en digital utstilling det er en fryd å følge.