Valgte feil leilighet mot kjærlighetssorg

Nikki Butenschøn kjøpte sitt nye hjem for å unngå å bli skuffet. Oppussingen har han egenhendig stått for.

© Inger Marie Grini

Da arkitekt, interiørarkitekt og handyman Nikolai «Nikki» Butenschøn kom over den 80 kvadratmeter store leiligheten på Fredensborg i Oslo, var det egentlig langt unna det han var på jakt etter.

– Jeg er et følelsesmenneske, og får kjærlighetssorg når jeg ikke får leiligheter jeg byr på. Ofte tegner jeg ut ny planløs- ning mentalt og er halvveis innflyttet, og så smeller prisen 800 000 kroner over takst, og jeg må gi opp. Jeg måtte rett og slett begynne å bli mer kynisk, og derfor gikk jeg og så på denne som jeg egentlig ikke ville ha, sier Nikki.

Han var lei av det bråkete utelivet på Grünerløkka, der han hadde bodd i flere år, og var klar for å ta et skritt videre. Men den nye boligen var mørk og slitt, og lå ikke i drømmenabolaget. – Først sa jeg til meg selv at «nå må du bare la det være som det er, og ikke være så snobbete». Det tok to dager, og så sto jeg der med slegga og slo ned vegger, ler Nikki.
Arbeidskroken på kjøkkenet (t.v.) har skrivebord fra Ikea og stolen Catifa fra Arper, designet av Lievore Altherr Molina. Lampen på gulvet er Mayday fra Flos, den gule på bordet heter Foto og er fra Zero Lighting.

Hyllen Woody fra Hay (t.h.) huser bøker, magasiner og leker **i gangen. Døråpningen inn til stuen er kledd i samme materiale som gulvene, og er et spennende virkemiddel. **

© Inger Marie Grini
Veggen over kjøkkenbenken har Nikki planlagt og laget selv av malte MDF-plater. Fargene er inspirert av kommoden Stack av Raw Edges og Shay Alkalay for Established & Sons.
Kjøkkenøya er laget av skapskrog fra Ikea og hjemmesknekrede bokhyller med en benkeplate i corian fra Gjerstad trevare oppå. Skuffene i kjøkkenøya har fått keramikknotter fra Anne Black. Spisebordet er fra Hay, mens stolene er en miks av Eames og Bouroullec fra Vitra. Gulvlampen er Toio av Castiglioni- brødrene fra Flos.

© Inger Marie Grini
Med slunken konto etter kjøpet måtte oppussingen strekkes utover i tid, og han startet derfor med den ene halvdelen. – Jeg ville ha et stort og luftig spisekjøkken, og slo ned veggen mellom kjøkkenet og det som da var soverommet, og ut til gangen. Det viste seg at de tre rommene hadde tre ulike gulv- og himlingshøyder. Nytt heltregulv ble derfor lagt, mens sprinkelanlegg og downlights ble skjult i taket.

Fra kjøkkenet er det utgang til en liten balkong, der man kan sitte skjermet av masse grønt. Stolen er Leaf fra Arper.

© Inger Marie Grini
Det hvite ikeakjøkkenet ble bygget inn med en grå ramme, og på veggen er det satt opp en mosaikk av malte mdf-plater i ulike nyanser av grønt med innslag av blått, gult og oransje. – Jeg synes kjøkkenet skal være et energirikt rom, og jeg blir happy av den veggen. Jeg sier «hei» til den hver morgen. Veggen ble først skisset i et dataprogram, før Nikki stilte seg på loftet med utfreste plater, malingprøver og finhåret rulle. Ferdigmalt ble det hele montert med tre millimeters mellomrom på veggen.

  • Jeg laget meg et tørkesystem av en list på gulvet og montasjeteip, som sto og presset platene på plass til limet var tørt. Sånn er det når man bor alene, sier Nikki.

© Inger Marie Grini
Da kjøkkenet var ferdig, tok det ikke lang tid før naboen i etasjen under var på tråden. Det rant vann ned i leiligheten hans fra badekaret over, og det viste seg at det gamle, trange badet med dårlig membran ikke var mye å ta vare på. Badekaret ble kastet ut, og varmtvannstanken og vaskemaskinen ble plassert i boden i trappeoppgangen for å skape mer gulvplass. I et utspring ved vinduet ble det laget dusjnisje. Til veg- gene i våtsonen valgte Nikki fliser på tre ganger én meter. Med kun fire millimeter tykkelse var de ikke enkle å få i hus. – Vi var fire mann som heiste dem opp i midten av trappeløpet. To stykker måtte stå nede og dytte mens to måtte heise fra toppen, før de nede måtte løpe opp og løfte videre, forteller han.
Flisene mistet noen fliker på veien, men det ferdige resultatet tatt i betraktning, mener Nikki det var verdt slitet. – Folk vil gjerne ha det helt klinisk på badet, men jeg synes det blir hardt og kjølig og totalt unødvendig. Jeg ville ha varme inn, og valgte derfor å bruke utradisjonelle materialer for et bad, som finerplater på en av veggene, sier han.

© Inger Marie Grini
Mens kjøkkenet og gangen har en stram, moderne stil uten lister og karmer, er stuen og soverommet holdt mer klassisk. – Det er et kompromiss med tanke på et fremtidig salg. Folk elsker de klassiske leilighetene, og misliker når stukkaturen er fjernet, sier Nikki.

Sofaen fra Sancal fikk Nikki billig etter at en kunde ombestemte seg angående fargen. Taklampene Aim er designet av Bouroullec-brødrene for Flos. Stålampen fra 90-tallet heter Romeo Soft og er designet av Phillippe Starck. Også den er fra Flos.

- Lenestolen er det fineste jeg eier, sier Nikki om Cité, designet av Jean Prouvé i 1930. Krakken Cork Stool er av Jasper Morrison, og begge er fra Vitra.

© Inger Marie Grini

Soveromsveggene er malt i en behagelig, dyp blågrå tone. Skrivebordplaten er egentlig døren til skapet ved siden av. Stolen Tip Ton fra Vitra er designet av Edward Barber & Jay Osgerby i 2011.

© Produsentene

La deg inspirere av Nikki og den lekne stilen hans!

Ulike stoler rundt bordet er spennende, og Form Chair fra Normann Copenhagen kan kombineres med mangt. 1840 kr.

Skjærefjøl, 135 kr, House Docor. Knotter, 90 kr/stk, Anne Black. Woody hylle, 4309 kr, Hay. Tolia lampe, 6550 kr, Flos. Rest sofa designet av Anderssen & Voll, 23 900 kr, Muuto. Kommoden Stack fra Established & Sons koster kr 41 000, Robert Tandberg.