Stilsikkert stylisthjem i Bergen

– Jeg er på ingen måte perfekt selv, så jeg vil ikke lage noe som er det, sier stylist Adrian Pedersen om arbeidet sitt. Selv om hjemmet hans er tilnærmet likt akkurat det.

Stylisthjem
© Per Olav Sølvberg

25 år gamle Adrian jobber som stylist for Heem Bergen, og er en av grunnleggerne av Atelier Each, som åpner i høst. Han bor sammen med kjæresten Helene i et gammelt bergenshus i Sandviken.

Hva er et godt hjem for deg?

– Et godt hjem for meg er et ryddig hjem, med få utvalgte ting som inspirerer meg. Om jeg har for mange ting rundt meg kan jeg bli distrahert, og klarer ikke slappe av.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– Det sier mye om min lidenskap og interesse, som er det estetiske. Samtidig deler jeg hjemmet mitt med min kjære, og det reflekterer henne også.

Spisestue
© Per Olav Sølvberg

– Bildet har jeg laget selv. Det er en del av min kreative prosess. Jeg liker å skape og det er noe som har vokst frem i meg det siste året, forteller Adrian om maleriet på veggen. Vintagestolene rundt spisebordet, som han også delvis har laget selv, med unntak av bordbena fra Ikea, er Børge Mogensens klassiske Folkestol, J39. På bordet står lysestaken Glo fra Nedre Foss. Lampen over er fra Frama, det samme er krakken Adam. Adrian er fascinert av bark og tar alltid med seg noe fra naturen. Pidestallen er funnet hos et trefirma i Vågå.

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Det er vanskelig å si. Det handler både om funksjon, økonomi og form. Jeg sparer heller opp til en ting jeg ønsker meg enn å dra på nærmeste varehus og kjøpe noe.

Spisestue
© Per Olav Sølvberg
Detaljer i spisestuen
© Per Olav Sølvberg

Boksen på bordet er en viktig ting for meg. Den er praktisk, annerledes og fin. Den er japansk, men jeg kjøpte den i butikken Labour and Wait sist jeg var i London på London Design Week.

Hvorfor ble du stylist?

– Helt siden jeg var guttunge har jeg observert og sett ting som til min overraskelse andre ikke la merke til. Det kunne for eksempel være en rot i skogen, en dør i byen eller en stein i elven. Dette tror jeg har sammenheng med at jeg er ordblind. Jeg har alltid funnet andre måter å uttrykke meg på. Det å være stylist er for meg en måte å uttrykke meg på.

Og nå også som jobb! Jeg synes stylistyrket er mangfoldig, og jeg får skape fine bilder som jeg liker. Det fine med det kreative er at kreativiteten aldri tar slutt. Det finnes ingen slutt på det kreative.

Grått kjøkken
© Per Olav Sølvberg

Jeg fjernet overskapene på kjøkkenet da vi tok over boligen. Det gir begrenset plass, og derfor velger vi kvalitet fremfor kvantitet. I stedet for 30 vinglass, har vi noen få vi liker, sier Adrian. Kjøkkeninnredningen er malt i Jotuns Lady Minerals-maling, i samme farge som på veggene for en fin helhet.

Hvordan jobber du?

– Jeg er veldig konsentrert og kommer i «flow». Da er det vanskelig å komme ut av boblen før jeg kjenner at det sitter. Først da kan jeg gjøre andre ting, og heller komme tilbake for å se på jobben med nye øyne. Jeg fokuserer, trekker meg tilbake og justerer.

Hvor kommer ideene fra?

– Alt og ingenting inspirerer meg. Musikk, samtaler, naturen og byen gir meg ideer. Ideene mine kommer ofte som en plutselig innsikt, for eksempel når jeg er ute og går en tur eller løper i fjellet.

Kjøkkeninteriør
© Per Olav Sølvberg

– Boken er en gave fra min beste venn og er fra Japan. Den forteller en viktig historie som jeg kjenner meg igjen i; Wabi-sabi, det uperfekte, forklarer Adrian. Keramikken er av Ragnhild Wik, totebagen fra Aure Studio.

Hva driver deg som stylist?

– Jeg er nok drevet av et stadig behov for endring. Derfor fortsetter jeg å jobbe. Jeg håper alltid på at det skal bli enda bedre der fremme.

Hva er din stylingsignatur?

– Jeg vil at bildene mine skal gi et spor av liv. Det må være tegn til mennesker i bildene. Blir ting for perfekte, blir jeg stresset. Jeg er på ingen måte perfekt selv, så jeg vil ikke lage noe som er det.

Stue med mye naturlig lys og utsikt
© Per Olav Sølvberg

– Dette er mitt favorittsted i verden. Her har jeg utsikt over Bergen, og selv om jeg er alene, føler jeg meg ikke ensom her. Her bruker jeg mange timer til å tenke over hva som er viktig for meg, eller har fine studer med en serie eller en dokumentar, forteller Adrian. Sofaen er fra Hay og bordet har han laget selv. Betong-gjenstandene rappet han fra en konteiner idet han jogget forbi den sent en kveld.

Hva tenker du om trender?

– For meg er trender et tegn på at det trengs en endring. De utfordrer meg til å tenke nytt. Men for å være helt ærlig, skremmer de meg. Det går så fort, og jeg observerer at trendene ikke lar folk skape sitt eget bilde. De styrer langt mer enn de bør.

Interiørdetaljer
© Per Olav Sølvberg

– Denne steinen fant jeg i en elv da jeg var på fjellet. Den traff meg i hjertet med en gang, og jeg hadde gnagsår på hele skulderen da jeg kom hjem fra turen, etter å ha båret den hele veien hjem. Men slik er livet. Vil man noe, får man fort noen sår på veien.

Hvordan kan stylisten inspirere til bedre livskvalitet?

– Det å style handler om å velge. Om folk velger sine ting ut ifra den de er, tror jeg folk får bedre livskvalitet. Alle må prøve å være seg selv.