Slik vil vi bo nå!

Her er huset som tar fra naturen - men som gir så mye tilbake! Snøhettas multikomforthus er en arkitektonisk perle, som også tilfører miljøet noe positivt.

© Inger Marie Grini

Uten Larvik har arkitektkontoret Snøhetta tegnet et 200 kvadratmeter stort visningshus - et bærekraftig hjem som produserer sin egen energi.

Drømmehuset tar fra naturen, men gir så mye mer tilbake. Ingen bor her ennå, men vi er sikre på at snart vil alle bo sånn!

På taket ligger det et 150 kvadaratmeters stort solcellepanel, som først og fremst varmer opp huset, men overskuddsvarmen går til å varme opp vannet i det lekre svømmebassenget.

Eventuell overskuddsenergi kan selges tilbake til nettleverandøren.

© Inger Marie Grini

Vi nordmenn elsker utelivet, særlig med våre korte somre skal all mulig tid nytes ute.

Arkitektene Ann Cecilie Haug og Kristian Edwards tegnet derfor inn atriet med trevegger og gjenbrukt tegl. Med vegger på tre sider er plassen stort sett alltid i le.

Utepeisen med grill kompenserer for mangelen av peis innendørs, og kan nytes på kjøligere høstdager.

© Inger Marie Grini

Fra kjøkkenet og spiseplassen er det dirkete utgang til atriet og bassenget. Stolene er fra Muuto, lampene fra Brokis, puffen fra Offecct og bordet er et bruktfunn.

© Inger Marie Grini

Kjøkkenet er lyst og åpent, der spillet i finerveggen får lov til å dominere. Den hvite innredningen er Venezia fra Aubo. Himlingen i ubehandlet gran er både vakker og akustikkdempende.

© Inger Marie Grini

Her ute blir til og med regnvannet tatt til nytte. Det samler seg i den ene takrennen og vanner der i fra den lille grønnsakshagen.

Taket er vendt mot sør-øst og har en vinkel på 19 grader for å fange solstrålene i den 150 kvadratmeter store flaten som er dekket av solcellepanel.

© Inger Marie Grini

En stor skyvedør skiller arbeidsrommet fra hallen. Rommet kan lett omgjøres til soverom, i henhold til krav om livsløpsstandarden som nye hus skal ha.

© Inger Marie Grini

Arbeidsrommet er vendt mot sør-øst, og her sørger arkitekturen for et herlig innfall av dagslys, uten at solsteken steker rett inn i rommet.

Plassbygde hyller, bord, og skap i vokset finer sørger for maksimal utnyttelse av plassen, og understreker de flotte linjene. Arbeidslampen er fra Wästberg og stolene fra Muuto.

© Inger Marie Grini

Fargepaletten er nøye avstemt mot de vakre naturmaterialene. Teglsteinsveggen er gjenbruk fra en gammel låve i Vestfold, og langs denne går trappen i eik, stål og glass opp til soverommene i annen etasje.

Teglsteinen fungerer som termisk masse, det vil si at det er et tungt materiale som er med på å stabilisere innetemperatuen i huset.

© Inger Marie Grini

Harald Amundsen fra firmaet Brødrene Dahl har jobbet med de gode energi- og klimaløsningene på huset.

  • Det er kostbart å bygge alt dette nytt, men det er en helt annen måte å regne kostnadene på, i og med at man sparer så mye på sikt, forteller han.

Atriet blir en del av både stuen og kjøkkenet ved at store skyvedører kan åpnes på begge sider. Det vakre utegulvet er laget av gamle kappede jernbanesviller fra Australia - av Yarra-treverk, som ikke har kreoset i seg - og veggen er bygget opp av vedkubber.

Utemøblene er fa Röshult.

© Inger Marie Grini

De nord-vestvendte soverommene får et fantastisk dagslys gjennom vinduene som både flyter over i hverandre og mellom rommene. Om ønskelig kan glassflatene i veggene blendes for å unngå innsyn fra naborommet.

Veggen er dekket med fliser av osp, et godt hydroskopisk materiale. Det betyr at det suger til seg fuktigheten om natten og slipper den ut om dagen.

© Inger Marie Grini

Store grå fliser danner en anonym og nøytral base på badet. I sluket er det et system som gjenvinner varmen fra dusjvannet.

Armaturer fra Grohe, kar, toalett og servant fra Villeroy & Boch.

Relaterte artikler