Oppdaterte funkisvilla med klassisk og moderne design

En funkisvilla fra 30-tallet har gjenoppstått som en ny, spennende utgave av seg selv. Når utgangspunktet er godt håndverk og kvalitetsmaterialer, er mye av grunnlaget lagt.

Lang kjøkkenbenk med fronter i røkt eik.
© Gert Skærlund Andersen

Omtrent midt mellom frilandsmuseet og zoologisk hage i Odense ligger det herskapelige strøket Fruens Bøge. De fleste husene har stor hage, og alle ligger naturskjønt til, ved en skog som har gitt området sitt navn. Likevel er det nært tog og buss inn til byen.

Blant disse husene står en funkisbolig fra 1937, som fanget oppmerksomheten til et par fra byen.

Gira på funkis? Her er syv andre boliger å drømme deg bort i.

Kjøkkenet er totalrenovert, men med stor respekt for 30-tallets stil og preferanser. Københavns Møbelsnedkeri har plassbygget kjøkkenet med fronter i røkt eik. Benkeplaten er en tynn stålplate med integrert vask.

Bord og stoler i røkt eik fra Københavns Møbelsnedkeri
© Gert Skærlund Andersen

– Vi falt pladask for huset og kretset rundt det helt til kjøpet gikk igjennom og vi var de nye eierne. Huset var alt vi hadde drømt om! Det var i god stand og bygget i kvalitetsmaterialer, sier eieren.

TIPS! Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du inspirerende boligreportasjer, designnyheter og shoppingtips på epost fra oss hver uke.

Bord og stoler er i røkt eik fra Københavns Møbelsnedkeri, mens lampen Octo er fra det finske designbyrået Secto, designet av Seppo Koho. Den er i formpresset bjørk med svart laminering i kantene. Fotokunst på gulvet er av finske Elina Brotherus.

Stue med fiskebensparkett og mørkeblå sofa i funkisvilla
© Gert Skærlund Andersen

Huset preges av store rom, med god takhøyde og fine detaljer – som de elegante radiatorskjulerne i mahognispiler, og fine eikegulv i fiskebensmønster.

Apropos fiskeben,ta en titt på gulvet i denne Berlin-leiligheten!

Gulvene er gjennomgående i de fleste rom, og binder på den måten huset sammen. De nye eierne har malt alle veggene hvite, foruten den i mellomgangen ved kjøkkenet, som er blitt blå.

TV-stuen preges av sofaen Pianalto fra Zanotti, design Ludovica og Roberto Paloma. Den blå fargen kler det gylne eikegulvet godt. Teppet er fra Vintage Carpets og de to sofabordene Plate er designet av Jasper Morrison for Vitra.

Den hvite gulvlampen Glo-Ball i hjørnet er designet av samme mann, Jasper Morrison, for Flos. Vegglampen 265 er en klassiker, designet av Paolo Rizzato for Flos i 1973.

Radiator bak spiler og innebygget blomsterpotte.
© Gert Skærlund Andersen

Sentralt i huset er en lang stue, som er delt i en tv-sone med god sofa, og en mindre del med daybed og en innebygget reol.

Trenger du en god grunn til å anskaffe deg en dagseng? Her har du åtte!

Her står også en innebygget blomsterpotte, som de nye eierne lenge var i tvil om hva de skulle gjøre med.

Men de fylte den med grønne planter med karakter, som kler det minimalistiske funkisuttrykket. Av samme grunn har de valgt bort gardiner. Midt i rommet står en skulpturell, innebygget peis, typisk for stilperioden.

Den innebygde blomsterpotten av travertin ble beholdt og bugner i dag av grønne vekster. I forgrunn, Zanottas lekre daybed William, designet av Damian Williamson.

Innmurt peis i funkisvilla fra 1937
© Gert Skærlund Andersen

Stuens skulptur er den innmurte peisen, original fra 1937. Lampen Akari, designet av Isamu Noguchi allerede i 1951, den produseres fremdeles for Vitra.

Ta en titt på disse 15 nyhetene til stuen, for mer inspirasjon til vakre objekter å stille ut i hjemmet ditt.

Spisestue med marmorbord og Wegner-stoler
© Gert Skærlund Andersen

Innredningen er en fint avstemt blanding av klassiske ikoner og moderne design. Den største innvendige forandringen er kjøkkenet, der eierne har fjernet og ryddet.

Nå består det av en lang benk og et nesten like langt vindu, som åpnes som et foldebrett mot terrassen utenfor.

Spisestuen ligger i forlengelse av stuen, mot kjøkkenet. Her står et tre meter langt marmorbord som eieren har designet selv, og bordplaten er egenhendig hjembrakt fra Italia.

Stolene CH33T er tegnet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. Taklampen MCL-R3 ble designet av Serge Mouille-i 1958.

Soverom med fransk altan ut mot hagen

– Vi elsker vårt nye kjøkken. Det er så deilig å kunne brette bort vinduet og få følelsen av å stå ute og lage mat. Det gjør det også lettere å spise ute, for vi slipper å løpe ut og inn med maten, vi bare sender alt ut gjennom vinduet, sier eieren.

Er du på jakt etter ny kjøkkeninspirasjon, finner du garantert noe å sikle overblant disse 11 nyhetene.

Selve hagen forsøker eierne få mer tidsriktig, litt etter litt.

– Første steg har vært å klippe hekkene geometrisk og skarpt, så de står i stil til husets funkisform, sier eieren.

Soverommet har en liten fransk altan ut mot hagen. De gamle støpejernsradiatorene er beholdt både for stil og funksjon. Seng fra Auping og sengeteppe fra Hay. Vintage Beni Ourain-gulvteppe fra Marokko.

Gjestetoalett i funkisvillaen, renovert i 30-tallsstil
© Gert Skærlund Andersen

Et lite gjestetoalett er nyrenovert i fin 30-tallsstil. Skapet i eik og speilet i messing er fra Københavns Møbelsnedkeri. Tilsvarende vask får du fra Made a Mano.