To små leiligheter ble én stor

Se hvordan to naboleiligheter ble en flott femroms familiebolig med litt arkitekthjelp.

Slo sammen naboleiligheten
© Patric Johansson

Treromsleiligheten i bygård fra 1800-tallet begynte å føles for liten da paret som bor her ventet barn. Løsningen kom da naboen bestemte seg for å selge sin toroms på 70 kvadratmeter. Nå er de to leiligheten blitt en flott femroms for familien på fire.
Midt i leiligheten ligger stuen, på rekke med biblioteket, barnerommet og de voksnes soverom. Sofaen kaller familien for «jaktsofaen», den kommer fra farfarens hjem.

Åpnet kjøkkenet
© Patric Johansson

Paret kontaktet arkitekt for å finne en planløsning som både kunne fungere for en barnefamilie og samtidig ikke skulle se ut som to sammenslåtte leiligheter. En vegg ble revet mellom kjøkkenet og rommet ved siden av for å skape rom for en spiseplass.

Kjøkkenøy med barkrakker
© Patric Johansson

Kjøkkenet kommer fra Saari, Asplund. Benkeplaten er i corian. Lampene Caravaggio er designet av Cecilie Manz for Lightyears. Stolene er Alvar Aaltos K65 fra Artek. Tallerkener, glass og bestikk fra Iittala.

TV-rom og bibliotek
© Patric Johansson

Ved siden av oppholdsrommet ligger det kombinerte bibliotek- og tv-rommet. Arkitekt Jenny Frigren har spesialtegnet bokhyllen som rommer familiens bøker og
en flatskjerm. Teppet Moss er designet av Gunilla Lagerhem-Ullberg for Kasthall. De røde puffene er laget av skumgummi med stoff i tre forskjellige rødnyanser. Sofaen er fra Fogia. Bildet forestiller bandet Backyard Babies på Ulrikdsdal. Hunden Puppy fra Magis. Grønn stol kjøpt i bruktbutikk.

Skreddersydd innredning
© Patric Johansson

Arkitekten detaljtegnet kjøkkenet, badet og all fastmontert innredning slik som bokhyller og oppbevaringsløsninger. Alle elementene er nye og spesialtilpasset plassene sine.
Det ble også satt inn to nye balkonger under ombyggingen.

Klassisk design
© Patric Johansson

I stuen står lenestolen Egget av Arne Jacobsen. PK 22-sofaen er designet av Poul Kjaerholm, og er kjøpt på auksjon. Sofabordet Fat Fat er designet av Patricia Urquiola for B & B Italia. Ullteppet Golden fra Asplund er designet av Eero Koivisto. Lysestakene Lucia er fra Asplund og er designet av Thomas Sandell. De gamle messinglysestakene er arvegods. Taklampen Glo-Ball er designet av Jasper Morrison for Flos. Gardinene er fra Kinnasand. Lyslenken er fra franske TséTsé. Fotoet Schlaraffenland er fra en veldedighetsauksjon på Konstfack, signatur ukjent.

Kjølig soverom
© Patric Johansson

En kjølig blåfarge er valgt som tema på soverommet. Gardinene er fra Hemtex. Stumtjeneren er designet av Gabriella Gustafsson for Design House Stockholm. Nattbord i serien Rand, design Claesson Koivisto Rune, fra Asplund. Vasen og fotorammen er også fra Asplund. Gulvlampen Tolomeo er fra Artemide. Seng og sengegavl fra Dux.

Bygget om på ti måneder
© Patric Johansson

Oppussingsprosjektet tok sin tid, avgjørelsene dro ut og var vanskeligere å ta enn først antatt. Nærmere bestemt begynte de på skissene i mars, og kunne bo i hele leiligheten først i midten av desember. Men helt ferdig er leiligheten ennå ikke. Ingen av dem har noe problem med å la ting ligge en stund halvferdig. Innredningen må ta den tiden den tar, og prosessen i seg selv er ren avkobling for paret.

Kjøkken opp til taket
© Patric Johansson

Paret ønsket seg tre soverom, en spisestue og et kombinert bibliotek og tv-rom. Arkitekten ville at disse rommene skulle legges ved siden av hverandre, noe som innebar at kjøkkenet måtte flyttes. Det nye kjøkkenet har stilfull oppbevaring fra gulv til tak.

Åpen kjøkkenhylle
© Patric Johansson

En åpen hylle lar fargerike detaljer komme frem på det hvite kjøkkenet.

Innreder i sakte tempo
© Patric Johansson

Leiligheten er ennå ikke ferdig innredet, og prosessen er langsom. Paret innreder etter hva de liker selv, og ser på jobben som ren avkobling.

Fargepalett som harmonerer
© Patric Johansson

Ved siden av foreldrenes soverom ligger jentenes rom. Det er innredet med et spesialtegnet skrivebord, møbler i hvitt og rosa.
Hvis husets rom ligger på rekke bortover leiligheten, kan det være lurt å male veggene i farger som harmoniserer. Få gjerne profesjonell hjelp til å sette sammen en palett.