Se interiørarkitektens tidløse og skreddersydde innredning

Med spesialtegnet inventar, mye treverk og smarte løsninger føles den 48 kvadratmeter store Oslo-leiligheten både romslig, lun og tidløs.

© Sturla Bakken

En tidløs, elegant og ærlig estetikk preger den 48 kvadratmeter lille, store Oslo-leiligheten fra 1938, godt underbygget av den stilrene Tailor-sofaen med eikeramme av Rui Alves for Menu, Halves-sidebordet av MSDS Studio for Muuto og Planner-sofabordet av Paul McCobb for Fritz Hansen, alt fra Verket Interiør. Moiré kelim-gulvteppet er fra Hay.

Funksjonell og slitesterk estetikk

Etter år med gamle, profilerte kjøkkenfronter og slitte flater var eieren av den 48 kvadratmeter store leiligheten i Oslo klar for en forandring. På ønskelisten sto skreddersydde løsninger og god funksjonalitet innpakket i en tidløs og slitesterk estetikk – resultatet skulle helst ikke gå ut på dato med det første. Interiørarkitekt Cecilie Claussen fikk utfordringen.

– Leiligheten bar først og fremst preg av slitasje med tanke på materialer, belysning og inventar, og var klar for en skikkelig oppussing, sier Cecilie, som fullførte prosjektet i 2018.

Hun har spesialisert seg på private boliger, der hovedoppgaven er å gi kundene funksjonelle løsninger tilrettelagt hver enkelts livsstil.

– Eieren ønsket å totalrenovere hele leiligheten og skreddersy alle nye løsninger til sine behov. Det var viktig for henne at leiligheten skulle fungere både i hverdagen og når hun hadde familie og venner på besøk.

© Sturla Bakken

Ved å forankre innredningen i få materialer og farger skapes en opplevelse av rom og ro i den lille leiligheten. Rundt spisebordet fra Vannerup står Hans J. Wegners klassiske CH23-stoler fra Carl Hansen & Søn i eik, hvor setene i flettverk gir et lunt spill i rommet. Keramikkvasen er fra Bolina, mens den klassiske PH-pendelen er designet av Poul Henningsen for Louis Poulsen

Dekorativ og luftig oppbevaring

Den gjennomgående leiligheten ligger i en tradisjonell teglsteinsblokk fra 1938. Den originale planløsningen var temmelig satt med tanke på bærevegger og bad, og fungerte også fint for eieren. Fokuset ble dermed å optimalisere funksjonaliteten i alle rom med tanke på innredning, belysning og materialitet, for på den måten å heve boligens totalinntrykk.

Med begrensede kvadratmeter til rådighet ble den største utfordringen å finne smarte og dekorative løsninger for oppbevaring, og det er satt inn flere hyller og skap i både stuen, entreen og på soverommet. For å unngå et tungt og kompakt uttrykk har Cecilie valgt lukkede skap nederst og åpne hyller eller vitrinedører øverst. Slik sikres en god og luftig romfølelse.

© Sturla Bakken

Ved å male de åpne hyllene i samme farge som veggen fremstår den plassbyggede oppbe- varingsmodulen som en integrert del
av stuen. Den tar dermed visuelt liten plass samtidig som den rommer mye. Den skulpturelle vasen er av Berenice Janice Hernandez fra Vår, mens den lille Belly Pot-krukken av Poast er fra Bolina

© Sturla Bakken

Kjøkkenet i eik er tegnet av interiør- arkitekt Cecilie Claussen og bygget av møbelsnekker James Bagshaw i Woobii Furniture. Ved å benytte solide, naturlige materialer tåler innredningen slitasje og gir samtidig hjemmet et tidløst uttrykk. Alvar Aaltos klassiske E60-krakk for Artek er fra Vitra.

© Sturla Bakken

Særegne former på detaljene i interiøret gir hjemmet særpreg. Koppen og kaffesettet er av Quartier fra Bolina.

Treverk og farger skaper et sammenhengende uttrykk

Det meste av inventaret og møblene er utformet i tre for å skape et slitesterkt resultat, både praktisk og estetisk.

– Vi ønsket å lage en bolig med fokus på naturlige elementer, som tilfører ro og som er varige over tid med tanke på slitasje. Målet var å lage en klassisk leilighet som kun var en ramme for eierens ting, sier interiørarkitekten.

Cecilie har selv tegnet alt av fast inventar, som er laget av møbelsnekker James Bagshaw i Woobii Furniture. Ved å bruke treverk i eik med lik utforming på håndtak på både kjøkkenet, badet, soverommet og i gangen får leiligheten et sobert og sammenhengende uttrykk. Veggene er malt i nyanser av grått og grønt for å underbygge det rene og hyggelige uttrykket, der subtile nyanseforskjeller gjør at man underbevisst opplever at man beveger seg mellom ulike soner.

– Det er klassiske farger som tåler tidens tann. Grønn er også en farge som er lett og behaglig å bo i over tid, sier Cecilie.

© Sturla Bakken

Med sengegavl, integrert nattbord og garderobe i samme materiale, skapes en fil helhet i det lille soverommet. Garderoben er likevel stor, og rommer cirka 1,2 meter x 2 meter med hyller, heng og skuffer i ulike størrelser tilpasset eierens bruk. Superpraktisk! Vanila-lampen på sengegavlen er fra Nordlux.

© Sturla Bakken

Alt inventar i leiligheten er spesialtegnet av interiørarkitekten, som har valgt samme tremateriale med lik utforming på håndtak i både entré og på kjøkken, bad og soverom. Løsningen gir leiligheten et sobert og sammenhengende uttrykk. CH23-stolen er av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn.

© Sturla Bakken

Badet er ikke større enn litt over to kvadratmeter, men rommer både skapplass, servant, benk og dusj. God plassutnyttelse, med andre ord! Armaturen er fra Tapwell og servanten fra Bathlife.

En klassisk og personlig atmosfære

Møblene i hjemmet bygger opp under den tidløse atmosfæren. En klassisk Louis Poulsen-lampe over spisebordet, spisestoler i eik av Hans J. Wegner og Alvar Aaltos stilrene krakk på kjøkkenet bidrar til å forsterke den solide, varige følelsen som preger hjemmet, mens skulpturell og sanselig keramikk gir helheten en taktil og personlig touch.

Både eier og interiørarkitekt er godt fornøyde med sluttresultatet.

– Fokuset vårt har vært å lage alle løsninger superfunksjonelle. Jeg er særlig fornøyd med badet og kjøkkenet, her synes jeg virkelig vi har fått mye ut av rommene. Spesielt på badet, som er cirka 1,5 x 1,5 meter. Det har nå fått godt med skapplass, en god servant med mye benkeplass og dusj med dører i glass, oppsummerer Cecilie.

© Sturla Bakken

Med lukkede skap nederst og vitrinedører øverst beholdes en luftig romfølelse i entreen, hvor opp- bevaringsmodulen er malt i samme farge som veggene for å ta minst mulig visuell plass. Håndtakene er likevel beholdt i eik, et fint ekko til resten av inventaret.