Hva er vel kjedeligere enn en leilighet som er kjøpt av en investor og pusset opp for salg? En bolig som ikke er et hjem, men et produkt som er like umulig å elske som det er å hate? Et hjem for hvemsomhelst.
Den tilsynelatende evige boligprisveksten i byene har for lengst avfødt en forretningsmodell som innebærer å kjøpe opp nedslitte eller ukurante boliger, fikse på overflatene, kanskje klemme inn et ekstra soverom, og selge videre med en profitt som er diametralt motsatt av inspirasjonsverdien.
Men dette prosjektet i Bygdøy allé kan fenge også dem som ikke er på boligjakt. Her har interiørdesigner Merete Thranem Sundby fra Studio Sundby fått sette sitt eget preg på løsningene.
– Resultatet er en god miks av leilighetens arkitektur, målgruppen vi forestiller oss og min egen inspirasjon, sier hun selv.
Naturlige materialer
Det mest synlige grepet er å spille videre på innslaget av eik. Den originale parketten i hollandsk mønster trengte bare å slipes og lakkes for å skinne som ny. Så ble det å tilføre mer eik, både i form av veggplater, brystning, spiler, og kjøkkeninnredning.
– Det passer fint å bruke eik på denne måten når man vil stramme opp et interiør uten å bryte med det klassiske. Jeg synes man får stor effekt i forhold til pengene man bruker, og at prisen kan forsvares i forhold til gips, som må sparkles og males.
Lek med strukturer og overflater
Fargemessig går det ton-i-ton. Ingen djerve kontraster eller vågale eksperimenter. Det er likevel en del for øyet å utforske.
– Beigefargene fra Jotun fremhever eika og stukkaturen, samtidig som helhetsinntrykket er lyst. Ellers har prinsippet vært å variere strukturene, sier Sundby.
Det handler da om møtet mellom det organiske spillet i treverket og det geometriske mønsteret treet underordner seg; kvadratene på gulvet, spilene som er frest inn i veggplatene. Malte, matte veggflater kontrasterer grove eller fine tekstiler og blanke objekter i glass og blankpolert stein.
Stort kjøkken eller ekstra soverom?
Når det kom til selve rominndelingen stod interiørdesigneren og investoren overfor et typisk dilemma. Boliger med flere soverom regnes gjerne som mer salgbare, mens digre rom gir mer wow-faktor.
– Vi diskuterte om vi skulle lage et stort kjøkken eller et ekstra soverom. Når man jobber med en privat familie har man gjerne en lang liste med ønsker, mens her måtte vi heller tenke målgruppe og føle oss litt frem.
Prioriterte kjøkkenet
Valget falt på et generøst kjøkken bestående av delvis åpen funksjonsvegg, øy og benkeskap. I eik alt sammen. Spisebordet står parallelt med øya, så kjøkkenet er både et arbeidssted og sosialt samlingspunkt.
– Det er mye stemning rundt en god kjøkkenøy, mener Sundby.
Wow-effekten brer seg fra kjøkkenet og innover i stuen. Den midtstilte, terskelløse åpningen mellom rommene er typisk for gamle Frogner-leiligheter, og inviterer blikket til å vandre inn i naborommet. Også møbleringen er tenkt ut med henblikk på å forføre synssansen, og ikke bare svare til praktiske behov.
"Øyet skal møte noe vakkert"
– Jeg spør alltid meg selv hva som er deilig å se på. Øyet skal hele tiden møte noe vakkert, og så møblerer vi ut ifra det. Om du bruker dette som en rettesnor sammen med hva som er praktisk, kan det være du får en bedre følelse og flyt i boligen, råder interiørdesigneren.
Så vil bare tiden vise hva som skjer med interiøret når den nådeløse virkeligheten trenger seg på.