© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Naturmaterialene får fritt spillerom i den eksklusive Frogner-leiligheten

Interiørdesigneren ante ikke hvem som skulle bo i leiligheten. Friheten brukte hun til å dyrke estetikken.

Hva er vel kjedeligere enn en leilighet som er kjøpt av en investor og pusset opp for salg? En bolig som ikke er et hjem, men et produkt som er like umulig å elske som det er å hate? Et hjem for hvemsomhelst.

Den tilsynelatende evige boligprisveksten i byene har for lengst avfødt en forretningsmodell som innebærer å kjøpe opp nedslitte eller ukurante boliger, fikse på overflatene, kanskje klemme inn et ekstra soverom, og selge videre med en profitt som er diametralt motsatt av inspirasjonsverdien.

Men dette prosjektet i Bygdøy allé kan fenge også dem som ikke er på boligjakt. Her har interiørdesigner Merete Thranem Sundby fra Studio Sundby fått sette sitt eget preg på løsningene.

– Resultatet er en god miks av leilighetens arkitektur, målgruppen vi forestiller oss og min egen inspirasjon, sier hun selv.

Den tradisjonelle frognerleiligheten i Oslo hadde allerede original eikeparkett – som ble interiørdesigner Merete Thranem Sundbys påskudd til å tilføre mer eik. Den ene veggen i entreen er kledd med eikeplater. De vertikale sporene som er frest inn i heltreplatene gir interiøret et stramt og samtidig tilskudd, uten helt å bryte med leilighetens klassiske preg.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Den originale kaminen fra Dovrepeisen er kledd med flisene Wow Stripes fra Bergersen Flis, et fint nikk til den rillete eikeveggen i entreen og samtidig en kontrast til eikepanelene rundt. Torbjørn Bekken tegnet stolen Veng i 1960, som nå er i produksjon hos Eikund. Vegglampen er fra Luceplan, vasen fra Milla Boutique.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Naturlige materialer

Det mest synlige grepet er å spille videre på innslaget av eik. Den originale parketten i hollandsk mønster trengte bare å slipes og lakkes for å skinne som ny. Så ble det å tilføre mer eik, både i form av veggplater, brystning, spiler, og kjøkkeninnredning.

– Det passer fint å bruke eik på denne måten når man vil stramme opp et interiør uten å bryte med det klassiske. Jeg synes man får stor effekt i forhold til pengene man bruker, og at prisen kan forsvares i forhold til gips, som må sparkles og males.

Det originale radiatorskapet er malt, og anses som en integrert del av leiligheten. På hylla sees blant annet en skål fra Milla Boutique, vase fra Bolina og lysestaken Ildhane av Anderssen & Voll fra Nedre Foss.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Fokuset på en variert og taktil materialbruk er gjennomgående i leiligheten. Vasen og skålen i keramikk er fra Manufactura Oslo, marmorbordet fra Menu.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Lek med strukturer og overflater

Fargemessig går det ton-i-ton. Ingen djerve kontraster eller vågale eksperimenter. Det er likevel en del for øyet å utforske.

– Beigefargene fra Jotun fremhever eika og stukkaturen, samtidig som helhetsinntrykket er lyst. Ellers har prinsippet vært å variere strukturene, sier Sundby.

Det handler da om møtet mellom det organiske spillet i treverket og det geometriske mønsteret treet underordner seg; kvadratene på gulvet, spilene som er frest inn i veggplatene. Malte, matte veggflater kontrasterer grove eller fine tekstiler og blanke objekter i glass og blankpolert stein.

På soverommet foreslås en arbeidsplass med utsikt. Skrivebordet er fra Ferm Living, stolen fra &Tradition, puffen fra Milla Boutique, pendelen fra Studio Sundby. Veggfargen er Jotuns Granskygge, brystningen er designet av interiørdesigneren.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Den polstrede sengegavlen står pent mot brystningen i eik og den malte veggen, mens Vilde Hagelunds håndlagede Pedestal-bord er et godt underlag for marmorlampen fra Globen.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Stort kjøkken eller ekstra soverom?

Når det kom til selve rominndelingen stod interiørdesigneren og investoren overfor et typisk dilemma. Boliger med flere soverom regnes gjerne som mer salgbare, mens digre rom gir mer wow-faktor.

– Vi diskuterte om vi skulle lage et stort kjøkken eller et ekstra soverom. Når man jobber med en privat familie har man gjerne en lang liste med ønsker, mens her måtte vi heller tenke målgruppe og føle oss litt frem.

Interiørdesigneren valgte ekstra stort kjøkken fremfor ekstra soverom. Innredningen i eik er fra Drømmekjøkkenet, pendlene fra DCW éditions og barkrakkene fra Menu. Kaffekjelen er en redesign av Tias Eckhoffs ikoniske variant fra 1964, utført av hans datter Sigrid i samarbeid med Kaffebrenneriets brennerisjef Ola Brattås.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Prioriterte kjøkkenet

Valget falt på et generøst kjøkken bestående av delvis åpen funksjonsvegg, øy og benkeskap. I eik alt sammen. Spisebordet står parallelt med øya, så kjøkkenet er både et arbeidssted og sosialt samlingspunkt.

– Det er mye stemning rundt en god kjøkkenøy, mener Sundby.

Wow-effekten brer seg fra kjøkkenet og innover i stuen. Den midtstilte, terskelløse åpningen mellom rommene er typisk for gamle Frogner-leiligheter, og inviterer blikket til å vandre inn i naborommet. Også møbleringen er tenkt ut med henblikk på å forføre synssansen, og ikke bare svare til praktiske behov.

Selv på badet er eik brukt i generøse lag, mens rilleveggen fra entreen gjentas med stor effekt. Servantmøbelet, også det i eik, er plassbygd, mens de svarte kranene er fra Tapwell.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

"Øyet skal møte noe vakkert"

– Jeg spør alltid meg selv hva som er deilig å se på. Øyet skal hele tiden møte noe vakkert, og så møblerer vi ut ifra det. Om du bruker dette som en rettesnor sammen med hva som er praktisk, kan det være du får en bedre følelse og flyt i boligen, råder interiørdesigneren.

Så vil bare tiden vise hva som skjer med interiøret når den nådeløse virkeligheten trenger seg på.

En vegg i sotet glass markerer overgangen mellom hovedsoverommet og badet. Dermed blir ikke forbindelsen mellom rommene altfor tett. Nattbordslampen Stay er fra Nordlux, pendelen Illan fra Luceplan.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen

Til venstre for sengen, ute av syne fra hodeputen, har man direkte tilgang til et walk-in-closet.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Susanne Swegen