© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

I denne bygårdsleiligheten i Oslo teller hver minste detalj

Når Patrick Stangbye kommer hjem til leiligheten sin på Tøyen får han hvilepuls. Her er alt nøye kuratert og ingenting tilfeldig, akkurat slik han liker det.

Minimalistisk stil

Patrick Stangbyes leilighet på Tøyen står designmøblene plassert på rekke og rad i minimalistiske rom. Bøker ligger sirlig stablet i åpne hyller, kun brutt av små skulpturer og intervaller med luft. Leilighetens rundt 50 kvadratmeter fremstår romslige og svært ryddige, hjemmet er hva man vil kalle «på stell». Og nei, det er ikke til ære for fotografen.

– Det ser som regel ut sånn som dette. Jeg har ikke ryddet bort noe for anledningen, forteller Patrick.

Riktignok står det en sykkel og åtte par løpesko stuet unna på balkongen. Han er opptatt av trening og løper, langt.

– Men ellers dekker garderoben på soverommet og en hylle på kontoret oppbevaringen av det meste.

Det grå betonggulvet og de kalkmalte veggene i samme nyanse setter tonen for en helhetlige base. Den dekorative rammen over åpningen til kontoret, hvor Faye Toogoods Spade-stol fra Please Wait to be Seated skimtes, skal på sikt holde en 2 limegul glassfiberdør på plass.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Endret planløsning

Kjæresten flyttet inn i februar i år, men Patrick har bodd i bygården fra 1920-tallet siden 2015. Leiligheten bar den gang preg av en halvhjertet oppussing på 2000-tallet i forbindelse med salg. Patrick bodde seg inn i et par år før han brettet opp ermene, rev ned en vegg, flyttet på kjøkkenet og sørget for at oppholdsrommet ble det største arealet i hjemmet. Soverommet, som tidligere var like stort som kjøkkenet og stuen til sammen, ble minst. Et praktisk hjemmekontor fikk han også plass til.

I skinnet fra dagslyset trer spillet i de kalkmalte veggene nydelig frem og gjør bilder på veggene overflødige. Mot grå vegger og gulv fremstår Paustian-sofaen i grått trekk av Raf Simons for Kvadrat nærmest som en integrert del av arkitekturen, omringet av designskatter på rekke og rad: Ved siden av den originale PK22-stolen av Poul Kjærholm for E. Kold Christensen står to taburetter – Solvay av Jean Prouvé fra Vitra og en lavere utgave av Charlotte Perriand fra Cassina. I taket, en Mantis-pendel av Bernard Schottlander for Schottlander. I bakgrunnen står Ali Gallefoss' Frame-stol i valnøtt.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Betongbenken med understell i cortenstål er egentlig et utemøbel. Den rå, spartanske estetikken egner seg vel så fint inne, hvor møbelet får en nærmest skulpturell karakter. På benken, et håndlaget trefat av Fredrik Bull.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

"Når jeg først bestemmer meg for noe, skjer det fort"

Etter to og en halv måneder var forvandlingen komplett.

– Når jeg først bestemmer meg for noe, skjer det fort. Kalkmalingen på veggene tok tre ganger så lang tid som vanlig maling, men det er alltid gøy å kunne følge fremgangen. Det er givende med noe som er så fysisk i kontrast til det å jobbe digitalt. Da ser man ikke alltid resultatene like tydelig, sier Patrick, som til vanlig arbeider som SoMe-produsent i innholdsbyrået DNX.

Det nette hjemmekontoret er blitt flittig brukt så langt i år, delikat innredet med Faye Toogoods Spade-stol og Egon Eiermanns skrivebord, begge fra Please Wait to be Seated. Linjene i understellet hentes nydelig opp av Daphine-bordlampen av Tommaso Cimini fra Lumina. Adamkrakken er fra Frama, og bokhyllen er fra Piet Hein Eeks kolleksjon for Ikea.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Den skulpturelle Frame-stolen er laget av Patricks venn, designer Ali Gallefoss.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

En ode til minimalismen

Forkjærligheten for minimalisme og funksjonalisme er tydelig i hjemmet. Et røft betonggulv flyter gjennom alle rom, helt uten avbrytelser fra karmer og listverk. Nyansen fra gulvet flyter over i den grå veggfargen, som også er gjennomgående. Leiligheten er innredet med smakfull design fra før og nå – fra Jean Prouvé til objekter laget av venner og samtidsdesignere som Ali Gallefoss og Fredrik Bull.

Lagerhyllene fra Erfa Inventar bygger opp under den industrielle, funksjonelle forankringen, hvor en stor keramikkvase fra Ali Gallefoss myker opp linjene. På XL-bordet i eik fra Kristina Dam Studio står keramikk av Ragnhild Wik.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Patrick er opptatt av å kjøpe originale møbler så langt det lar seg gjøre – som Diamond-stolen av Harry Bertoia i 1952 fra Knoll.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Unik skillevegg

«Møbelet» som likevel skiller seg mest ut er den Japanaktige lettveggen i polykarbonat, plassert mellom sovesonen og oppholdsrommet. Den er tegnet av Patrick og bygget av kompiser i det norske designstudioet F5.

– Polykarbonat oppleves mer som et industrimateriale. Det er gøy å dra inn noen elementer som ikke er så naturlige mot betonggulvet og kjøkkenet og møblene i tre. Det kan fort bli for mye treverk, det er gøy når det krasjer litt.

Den dekorative veggen på kjøkkenet, designet av Patrick og bygget av venner i F5, fyller hjemmet med særpreg. De semitransparente flatene i polykarbonat slipper lys inn til oppholdsrommet, samtidig som sovesonen skjermes. Ikea-kjøkkenet i askefiner bryter lunt med de stramme, grå flatene, sammen med åpne hyller fra Frama.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Mindre plantene og mer luft

Det kan fort bli for mange planter også, ifølge Patrick. Før han pusset opp hadde han mange grønne vekster, nærmest for å skjule at hjemmet ikke var helt optimalt. Nå som han har innredet det akkurat slik han vil ha det, vil han nyte detaljene.

– Dessuten er det en ganske rar ting å sette pris på noe som vokser og lever ute ved å plukke det opp og sette det inn. Planter hører til i naturen.

Rundt kjøkkenbordet, laget av HeartOak-planker fra Dinesen med understell fra Frama, står en Adam-benk, også fra Frama, en krakk av Fredrik Bull og Standard-stoler av Jean Prouvé fra Vitra, samme designer og produsent bak Potence-lampen på veggen. Earthplantervasen er designet av Pettersen Hein fra A Part.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

"Jeg har alltid vært oppmerksom på tingene rundt meg"

At noen kanskje synes det er kjedelig med grått på alle vegger og gulv lever han fint med. Selv finner han ro når han kommer hjem til omgivelsene han selv har kuratert. Og designmøblene, de er ikke valgt for noen andre enn ham selv.

– Jeg har alltid vært oppmerksom på tingene rundt meg. Mange tenker kanskje at mote, design og arkitektur handler om signalene man sender til andre. For meg handler det kun om følelsen jeg får selv.

Eiffel-lampen fra Frama på soverommet lyser nydelig opp enten den er i bruk eller ei. I vinduskarmen, en skulptur av Ali Gallefoss.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Den spesialbyggede skilleveggen siler lyset fra soverommet videre gjennom til oppholdsrommet. Formspråket er et fint nikk til de originale vinduenes rektangulære form.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen