Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Redesign av sommerhus på Gotland - med minimalistisk og unikt resultat

Å bo i en bunker? Det høres kanskje ikke så fristende ut. Helt til du ser moldenser Calle Fegths transformerte versjon på Gotland – en rå og minimalistisk perle av et sommerhus!

Sommerhus Gotland

© Filippa Tredal

Naturskjønne Bungenäs på Gotland var lenge stengt for allmennheten, men bygges i dag ut i sakte tempo. Calle Fegth fra Molde og hans svenske kone Anna Matton har renovert en av de gamle bunkerne på halvøya og supplert med et nybygg i rustikk cortenstål.

Den svenske halvøya var tidligere et kalkbrudd og har et helt spesielt landskap.

Spisestue palisander

© Filippa Tredal (styling Tone Kroken)

En feriebolig kan det kanskje ikke kalles. Calle Fegth og kona Anna Matton er nemlig stort sett på jobb når de forflytter seg fra hjemmet sitt i Åre til sommerhuset i Bungenäs, nord på Gotland. Her driver de kafé, bakeri og vinbar med matservering, hvor man blant annet kan smake på Annas nybakte brød, Calles egenproduserte riesling fra Rheingau i Tyskland og jordnær, «ekte» mat fra det enkle restaurantkjøkkenet. Begge trives godt på den rolige halvøya i Sverige.

– Det er forholdsvis sløv utbygging her, det selges ikke mer enn fire–fem tomter i året. Området er inngjerdet, så det er ingen biltrafikk heller, sier Calle som opprinnelig er fra Molde.

Området var et kalkbrudd på starten av 1900-tallet, til det svenske forsvaret overtok for å beskytte landet etter andre verdenskrig. Bunkere ble bygget, og da eiendomsutvikler Joachim Kuylenstierna kjøpte området i 2007 var han opptatt av at de gamle bygningene skulle renoveres og tas i bruk.

– Da vi kjøpte tomten var bunkeren under bakken, så vi har gravd ned og åpnet opp, forklarer Calle.

Bunkeren fra 40-tallet er blitt til et lekkert sommerhus, hvor originale materialer møter klassisk design i en historisk og moderne helhet. Spisestolene er vintage av Kai Kristiansen, lenestolen ble designet av Folke Jansson i 1956 for SM Wincrantz Möbelindustri, mens krukkene i forgrunnen er bruktfunn fra Tyskland.

Les også: 18 luksuriøse lenestoler

Keramikk | patina

© Filippa Tredal (styling Tone Kroken)

Originale detaljer og patina er beholdt og gir hjemmet både personlighet og historisk perspektiv.

Tonene og taktiliteten i naturen utenfor hentes opp i de store krukkene gruppert i vinduskarmen. Krukkene er kjøpt på bruktmarkeder og i antikvitetsbutikker i Tyskland.

Les også: Bygde sommerhuset sitt selv

Lesekrok med utsikt

© Filippa Tredal (styling Tone Kroken)

Med hjelp fra arkitektkontoret Skälsö har Calle skåret ut store åpninger i den tykke steinfasaden, satt inn vinduer og transformert den gamle strukturen fra 40-tallet til et minimalistisk og moderne hjem.

– Å sage ut vinduene var et helvete. Det tok tre uker, jeg er glad vi hadde fastpris! forteller Calle og ler. Han er svært fornøyd med det endelige resultatet. Ikke bare åpner vinduene opp mot det vakre landskapet utenfor, men i 2,15 meters bredde og 1,1 meters dybde fungerer vinduskarmene også som sofaer og ekstra overnatting til gjester.

De dype vinduskarmene er sofa om dagen og gjesteseng om natten, og rammer inn utsikten mot det rolige landskapet på nydelig vis. Stuebordet er vintage, mens Palissade-stolene utenfor er designet av Bouroullec-brødrene for Hay.

Baderom i epoxy | Furupanel

© Filippa Tredal (styling Tone Kroken)

Originale detaljer og patinaer er beholdt for å bevare byggets karakter. Klassiske designmøbler, rene materialer og naturlige nyanser er valgt for å underbygge den rå renheten som preger omgivelsene. Bunkeren har også fått selskap av et kubeformet nybygg i cortenstål, som rommer soverom og bad. Gulv og vegger på badet er kledd i epoxy, inspirert av interiøret på Credo, den svært anerkjente restauranten Calle var med på å grunnlegge i Trondheim i 1998.

Store glassdører sørger for rikelig med dagslys på soverommet. Liggende furupanel på veggene øker romfølelsen og føyer seg lunt inn i det ellers rustikke uttrykket i boligen. Palissade-krakken er av Ronan og Erwan Bouroullec for Hay, mens både sofa og pendel er bruktfunn.

På badet er vegger og gulv kledd i epoxy – dekorativt og praktisk! Det ornamenterte vintagespeilet på veggen myker opp de ellers stramme linjene, som rammer inn badekaret fra Westerbergs og vasken fra Duravit.

Les også:16 tips til et freshere soverom

Utekjøkken

© Filippa Tredal (styling Tone Kroken)

Nybygget er plassert på en grunnmur laget av blokkene de satt igjen med etter at vinduene i bunkeren var skåret ut. Sammen med utekjøkkenet i cortenstål er materialhelheten komplett.

– Vi lager begge mye mat, ute når vi kan. Trenger vi større kjøkken har vi jo flere til rådighet!

Det rustikke og praktiske utekjøkkenet med base i cortenstål står i fin dialog med nybyggets fasade i samme materiale.

Palissade utemøbler

© Filippa Tredal (styling Tone Kroken)

Calle kan sine kokkekunster, han var nemlig en av grunnleggerne av restauranten Credo i Trondheim i 1998.

Fasaden på den renoverte bunkeren er ubehandlet og gir spiseplassen, innredet med Bouroullec-brødrenes Palissade-møbler fra Hay, en rustikk og levende atmosfære.

Utedusj

© Filippa Tredal (styling Tone Kroken)

Calle har laget vin i elleve år, og bruker en av bunkerne på halvøya som vinkjeller. Han er særlig kjent for Calles Riesling, produsert i Rheingau av Bernhard Mehrlein. Glasset er fra Riedel, mens Palissade-krakken er fra Hay.

Borekjerner fra utskjæringen av vinduene i bunkeren utgjør underlaget i utedusjen. Miljøvennlig, funksjonelt og ikke minst vakkert å se på!

Relaterte artikler