asserbo sommerhus
© pernille greve

Se hytta som nærmest svever i trekronene

Sommerhytta er som som landet på en bakketopp. Da eierne fant den perfekte tomten, slo de til og bygget midt i naturen.

En svevende ufo

Hytta har blitt helt unik. Man kan faktisk se under den, så det virker som den svever. Da den landet på en bakketopp i et hytteområde på Nord-Sjælland, ble den sammenlignet med en ufo. Nordiske trematerialer dominerer både ute og inne, og resultatet har blitt et vakkert bygg med behagelig atmosfære og gode lydforhold.

Dessuten har den sunt inneklima, man våkner ikke med tørre slimhinner, påpeker den ene av eierne. Lars og Ole kjenner området godt og har bodd her lenge i et romantisk sommerhus fra 1930-tallet.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Stien opp til huset snor seg mot inngangen. Trinn av tre og furunåler blir som en del av skogbunnen. Paret har plantet ut mye nytt, så om ikke lenge vil huset gli i ett med omgivelsene.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Fra ettermiddag til kveld nytes livet på denne terrassen, som ligger i læ av veggene og har møbler fra Mandalay. Lampen Pier fra Stelton er oppladbar.

En byggeprosess med utfordringer

En dag slapp en eldre mann en lapp i postkassen deres. Han ville gjerne kjøpe stedet. Henvendelsen startet en prosess, og ideen om å bygge noe nytt vokste frem. Det var bare tre ledige tomter i området, men etter at de hadde gått opp til en bakketopp på en av dem og fått følelsen av å være midt i skogen, bestemte de seg. Der ville de bygge.

– Vi hadde sett et av prosjektene til arkitekt Martin Kallesø i BO BEDRE, så vi tok kontakt med ham. Han ga oss raskt en tegning, og etter å ha sett en modell var vi solgt. Prosessen frem til der vi er i dag, har vært tøff. Underveis har vi byttet entreprenør, og koronapandemien har forsinket byggearbeidene. Det har vært mange utfordringer, som for eksempel den dagen da de 700 kilo tunge vinduene til soverommet kom og ikke kunne løftes på plass uten å ødelegge trærne. Men det føles heldigvis veldig lenge siden. Nå har vi vært her i seks måneder og har begynt å kjenne på gleden over at vi klarte det.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Utsikten mot trekronene er best fra stuen. Stolene fra 1930-tallet sto i det tidligere sommerhuset. Lars har selv sydd det nye trekket. Den grønne Alto-vasen og Tom Rossau-lampen i bjørk understreker den naturlige stilen.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Soverommet ligger nærmest i trekronene, og her er det hele åtte meter ned til skogbunnen. Sengeteppet og putene er fra Carpe Diem, og de er laget i samarbeid med Sarah Becker, som også har brodert sengeteppet.

Få kvadratmeter

Hytta virker mye større enn den egentlig er – 93 kvadratmeter pluss et skur. Det skyldes hovedsakelig de store vindusflatene som får ute og inne til å smelte sammen, slik at bygningen føles gjennomsiktig. De store terrassene gir også noen ekstra kvadratmeter.

© Pernille Greve

Denne fløyen huser soverommet og hever seg mer en fem meter over bakken.

© Pernille Greve

Den røde benken tok Lars og Ole med seg fra Troldebo, og den stammer fra 1930-tallet. Skuret er tegnet som en firkant helt dekket med furutrær.

Smart utforming

Hytta er formet som en vifte, og den har tre armer. Stue/kjøkken, kombinert hjemmekontor/gjesteværelse med bad og soverom har fått hver sin fløy. Noen steder er det svimlende åtte meter rett ned. Det svevende uttrykket er med og gir hytta karakter og bidrar også til at den føles større enn den egentlig er.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Kjøkkenet og terrassen på husets bakside smelter visuelt sammen.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Den grønne fargen på kjøkkenet, som er fra &Shufl, bidrar til å forsterke det naturlige, og kjøkkenet glir nærmest umerkelig over i terrassen på baksiden av huset.

© Pernille Greve

Bordplaten i stål kommer fra Heartsteeling og er et av valgene som understreker at huset skal brukes i mange år. Kannen er fra Bodum.

Med fokus på naturen

– Vi ville ha et ukomplisert bygg, et sted hvor vi kunne leve ut ideen om «simple living», med enkle rom og et uteområde som steller seg selv. Vi er ikke helt der ennå, men vi gjør det vi kan for å hjelpe naturtomten på vei, så om noen måneder vil bakken rundt være helt dekket av skogplanter.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Det er som om et romskip har landet på toppen av bakken. Etter en prosess som har tatt nesten tre år, er hytta endelig ferdig. Den svever over bakken, og om man legger seg ned, er det mulig å se undersiden av de tre fløyene.

Naturen rundt er viktig for paret

Bare tre trær ble fjernet da de klargjorde tomten, og skogen er i ferd med å vokse til igjen.

– Hytta skulle opprinnelig være svart, men for å la den gli inn i naturen valgte vi heller å la treverket stå ubehandlet.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Hjemmekontoret i et av de tre rommene fungerer også som gjesteværelse.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Både vegger, gulv og tak er kledd med bjørkefiner. På veggene og i taket er det svarte fuger mellom platene, mens i gulvet ligger plankene tett.

Ubehandlet gulv

Som i Japan tar man av seg skoene inne, og det blir ingen stiletthæler på gulvene. Bjørkeparkett får nemlig fort merker. Det er nettopp bruken av bjørk på gulv, vegger og tak som gir hytta det eksklusive uttrykket – som et nordisk romskip bygget av tre.

© Pernille Greve

Badets uttrykk ønsket paret skulle være noe a la desginhotell. I første omgang fryktet de at rommet ble for lite, men med den hvite spanske marmoren er badet blitt lyst og inviterende - og stort nok.

sommerhus asserbo
© pernille greve

De sorte VOLA-armaturene gir kontrast til badet, som med et rødt Montana-skap nærmest får et Bauhaus-look.